Köpa & sälja hus

Köpa hus eller lägenhet i Spanien

Kanarieöarna i februari, där det är sommar året om.

Kanarieöarna i februari, där det är sommar året om. Foto: Marlén Eskilsson

Vem vill inte ha tillgång till sol och värme året om? Vi har tagit en titt på lagarna, tillvägagångssättet, tipsen och fallgroparna för den som planerar att köpa semesterbostad i Spanien.

Många är vi nog som skulle vilja ha möjlighet att njuta av sol, bad och värme året om, som man har i till exempel Spanien. Kanske är det därför - i kombination med den relativt korta flygresan - som Spanien blivit ett så populärt land för svenskar som vill skaffa semesterboende utomlands.

Men hur går det egentligen till när man ska köpa ett visstidsboende i Spanien? Daniel Nilsson vid Fastighetsbyrån berättar att de flesta börjar med att söka efter information på nätet. De googlar olika områden, bildar sig en uppfattning om prisbilder med mera.

De stora bostadssajterna i landet är Spainhouses.net, Fotocasa.es och Idealista.com.

När personen har en bättre bild av önskat område, läge, storlek på bostad och andra behov kommer mäklaren in i bilden.

- Det är inte som i Sverige att mäklaren och säljaren är de som har mest kontakt. Här är det tvärtom, det är köparen och mäklaren som har det, säger Daniel Nilsson.

Hus i Spanien

Hus till salu i Duruelo, Spanien, för 185 000 €. Foto: Spanishhuses.net

Mäklaren kontaktar säljaren av den bostad som köparen är intresserad av och därefter påbörjas en förhandling om priset.

- Ibland går det upp lite för att det är flera intressenter, men oftast går det ner lite grann. Sedan är det handpenning, oftast 10 procent, och slutligen tillträde inom 30-90 dagar, säger Daniel Nilsson.

Dock krävs det att du har ett skattenummer i Spanien för att du ska få köpa bostaden.

- Det kallas NIE och är ett måste för att du ska få avsluta affären, säger Manuel Logmanieh, mäklare.

Tilläggskostnader vid köp av hus eller lägenhet i Spanien

Han berättar att förutom priset bör du även räkna med tilläggskostnader på 10-14 procent.

- Generellt sett får du räkna med tilläggskostnader på 10-11 procent om du köper en “begagnad” bostad, och 13-14 procent om du köper en nybyggd bostad, säger Manuel Logmanieh. 

Kedjehus i Spanien

Nybyggda kedjehus på Gran Canaria, kostar från 121 950 €. Källa: Fotocasa.es.

Tilläggskostnaderna när du köper hus i Spanien består främst av:

  • Skatt - 8 procent för begagnad och 10 procent för ny
  • Notariekostnader
  • Registreringskostnader
  • Anslutningskostnader
  • Eventuella finansiella omkostnader ifall du delvis väljer att finansiera köpet med ett bolån 

Så går det till att köpa hus eller lägenhet i Spanien

I Spanien är det inte som i Sverige att du sitter med mäklaren eller banken och skriver under alla avtal. Där har du istället en notarie som granskar och håller reda på hela processen. Det är hos denna som du skriver under köpeavtalet. Det är också denna som ser till så att allt går rätt till.

- Notarien undersöker exempelvis så att säljaren inte har skulder och lån som skulle kunna påverka försäljningen och så att denne är den rättmätiga ägaren av bostaden. Det vanliga är också att man sköter allt pappersarbete tillsammans med notarien och ibland även ytterligare en advokat. Alla som berörs blir sedan informerade om köpet, så även de företag som exempelvis levererar el och vatten, säger Manuel Logmanieh.

En annan skillnad mellan när du köper bostad i Spanien gentemot Sverige är att du inte kan belåna en lika stor del av bostaden. Både svenska och spanska banker belånar upp till 60 procent av bostaden. Här i Sverige är samma siffra 85 procent. 

Torrox Costa

En penthouse-lägenhet här i Torrox Costa går loss på 270 000 €. Källa: Fotocasa.es

- Det har delvis att göra med riskerna och de ökade kostnaderna för bankerna. För svenska banker är det dyrare att göra affärer utomlands, för spanska banker är det svårare att få en bra bild av köparens ekonomiska stabilitet när denna bor i ett annat land, säger Daniel Nilsson.

Slutligen har du ytterligare en skillnad och det är besiktningen. I Spanien görs varken någon överlåtelsebesiktning eller annan besiktning i samband med bostadsförsäljning.

- Jag har faktiskt haft några kunder som önskat det, framför allt från England. Då har vi tagit in en arkitekt. Men det är inget som brukar ske som standard, säger Manuel Logmanieh.

Daniel Nilsson håller med.

- Det är ganska begränsad efterfrågan på det och det finns inga försäkringar kopplade till det. Kanske beror det på att husen är enklare så det är inte lika mycket saker som det kan vara dolda fel på, även om det såklart förekommer, säger han. 

Priser på bostad och områden i Spanien

För ett par år sedan kraschade den spanska ekonomin och priserna på bostäder sjönk kraftigt. Sedan en tid tillbaka är de dock så sakteliga på väg upp igen.

Spanska småhus

Småhusområde på Kanarieöarna. Foto: Marlén Eskilsson

- De har backat någonstans mellan 30-50 procent överlag, men de är på väg upp även om det fortfarande är ganska områdeskopplat. De mest populära områdena stiger de mest i. I vissa områden står de fortfarande stilla. Samtliga områden ligger dock under toppnoteringarna som var 2007. Men vi ser ju att det är en uppgång som står framför oss. Bankerna har öppnat kreditkranarna och arbetslösheten är på väg ner, förfrågan utomlands ifrån är stark också, säger Daniel Nilsson.

Han berättar att de mest populära områdena fortfarande är sådana som Costa de Sol, Marbella, Granada och Malaga. Det är områden med trevligt klimat, nära till havet och som är enkla att resa till från Sverige.

Manuel håller med men säger också att han under de senaste åren sett att fler områden klättrar i popularitet. Främst på grund av att folk kollar runt för att hitta bostäder till lägre priser. 

- Vi har märkt att allt fler blickar åt kusten i närheten av Almeria till exempel. Klimatet är ungefär detsamma, vintertid är det till och med bättre än i Malaga. Dessutom är det färre regndagar här än på övriga orter i Spanien, samtidigt som det finns vackra stränder och bostäderna ligger 30 procent lägre i pris. Men det är fortfarande Costa de Sol och liknande som är landets mest eftertraktade områden, säger Manuel.

Hus

Läget, läget, läget. Det här huset vid vattnet i Fuengirola går på 2 500 000 EUR. Källa: Sanishhouses.net

Oavsett var du letar bör du dock besöka området innan du bestämmer dig. När du väl vet vilket område du vill skaffa bostad i är det dags att fundera över dina andra krav. 

- Det vanligaste är att man köper en tvårummare på mellan 60-80 kvadratmeter. Ofta med en terrass. Snittpriset för en sådan bostad i Spanien låg på 220 000 euro hos våra kunder förra året, säger Daniel Nilsson. 

Köpa nyproduktion i Spanien

Det händer även att folk vill köpa nyproduktion. Förutom att det är två procent dyrare skatt är det inte så stor skillnad mot att köpa en “begagnad” bostad. Dock är det viktigt att köpet är kopplat till en bankgaranti.

- Väljer man nyproduktion ska man se till att man får bankgaranti för allt man sätter in under byggtiden. Ofta har du en betalningsplan du ska följa. Men om byggföretaget inte följer sina åtaganden innebär bankgarantin att det finns en bank som ser till att du får tillbaka dina pengar, säger Daniel Nilsson.

Slutligen tipsar han även om att förutom Spanien är även Portugal ett populärt land bland svenskar som vill skaffa semesterbostad utomlands. Och kan du tänka dig lite längre resväg är Kanarieöarna riktigt bra sett ur klimatsynpunkt.

- Där är det sommar året om.