Juridik

Köpa hantverkare från byggvaruhusen

Sedan en tid tillbaka säljer byggvaruhusen inte längre bara produkter, de erbjuder även allt från produktmontering till snickeritjänster. Vi tittade närmare på upplägget och tjänsterna de erbjuder.

Ska du renovera hemma? Numera erbjuder de stora byggvaruhusen både montering av sina produkter och mer omfattande tjänster så som badrumsrenoveringar, golvläggning och fönsterbyten. 

– Vi har under lång tid haft kunder som frågat om vi kan hjälpa dem med installation och montering av olika produkter, och sedan 2014 kan vi erbjuda dem det genom vår montageservice. Från och med september erbjuder vi 150 olika tjänster till våra kunder. Vår prognos är att vi kommer att utföra 12 500 projekt bara i år, säger Tobias Höglind, operativ chef för Montageservice Bauhaus.

Det är alltså en relativt ny företeelse att byggvaruhusen förmedlar hantverkartjänster och konsumentvägledarna runt om i landet har inte hunnit få någon erfarenhet av upplägget i form av konsumenter som hör av sig med problem. Men Daniel Gustafsson, jurist vid Konsumentverket, är ändå försiktigt positiv till upplägget.

– Vad gäller förhållandet mellan hantverkare och konsument, får vi indirekt del av klagomål genom att vi är expertstöd åt de kommunala konsumentvägledarna. Av frågorna, från dem att döma, verkar det uppstå mer problem när konsumenten köper materialet på ett byggvaruhus och sedan anlitar en egen hantverkare för själva arbetet. Går något fel är det svårt för konsumenten att veta vem som bär ansvaret, det vill säga om felet beror på monteringen eller materialet, säger han.

Han tror att den här typen av lösning, med en totalentreprenör med god ekonomi i ryggen, borde göra det enklare för konsumenten att få hjälp om något skulle hända.

– Det är inte en helt orimlig förhoppning att större företag har möjlighet och resurser till att inrätta fungerande rutiner för att hantera reklamationer. Något som kan vara svårt för ett mindre hantverksföretag. Om företagen dessutom har god ekonomi så är även det en trygghet för konsumenten, säger Daniel Gustafsson.

På frågan huruvida konsumenten bör ta referenser på byggvaruhandlarnas hantverkare är svaret ändå ja.

– Det är alltid klokt att ta referenser, säger Daniel Gustafsson.

Men det kan faktiskt ändå gå fel när du anlitar hantverkare från byggvaruhuset. En av de som råkat ut för detta är Hans Walter.

– Jag köpte en badrumsrenovering från Sveriges största byggvaruhus och har nu både tvingats polisanmäla dem och anmäla dem till Allmänna Reklamationsnämnden för att de inte tar sitt ansvar vare sig när det gäller anlitandet av behöriga företag, garantier eller uppföljning så att företagen ifråga gjort ett bra jobb, säger han. 

Hans Walters situation kan du läsa mer om i artikeln Anlitade Bauhaus för badrumsrenovering - med katastrofresultat.

Företag som erbjuder hantverkartjänster

Bauhaus

Om: Bauhaus erbjuder fast pris på en rad olika tjänster så som golvläggning, installation av värmepump, byte av fönster mm. Bauhaus Montageservice är mellanhand och ser till att du får kontakt med hantverkare inom två dagar. Bauhaus fungerar som totalentreprenör och står för kontakter, koordinering, garantier och fakturering.
Tjänster: Många! För komplett lista se länk: http://www.bauhaus.se/service/montageservice/html 

Pris: Fast pris på tjänsterna, ROT-avdrag ingår där det går att få sådant. Därutöver tillkommer en startavgift på 395 kronor som avser att montören ska få betalt för resa tur och retur inom fyra mils radie, oavsett antal tjänster man väljer. Bor man mer än fyra mils radie ifrån varuhuset, tillkommer milersättning. Om Bauhaus även ska ombesörja att ta hem dina varor kostar det 1 345 kronor.

Avtal: Tecknas med Bauhaus.
Garanti: Bauhaus lämnar tio års garanti på utfört arbete och garanterar fackmannamässigt arbete. Vid fel på vara gäller leverantörens garantier. Faktura gäller som garantibevis på utförd tjänst.
Behörighet: Bauhaus garanterar att alla deras samarbetspartners är behöriga inom sitt område och att all montering sker enligt gällande föreskrifter.

Byggmax

Om: Byggmax tjänst Proffsbyggt innebär att du till ett fast pris kan få hjälp med en rad olika tjänster så som att byta dörr, toalett eller till och med yttertak - dock ej i byggnader där hantverkarna kan komma i kontakt med asbest. Materialet ingår inte, utan det ombesörjer du själv att det finns på plats vid byggstart. Byggmax fungerar som en e-handel för byggtjänsterna. Du köper tjänsten på deras hemsida och inom två dagar kommer en hantverkare att ta kontakt med dig.
Tjänster: Många! Surfa in här för komplett lista, välj först kategori för att därefter få upp de olika tjänsterna: https://www.byggmax.se/hantverkartjänster

Pris: Fast pris på tjänsterna, ROT-avdrag ingår där det går att få sådant. Därutöver tillkommer en startavgift, vanligen på 399 kronor men högre vid mer avancerade projekt, som avser att montören ska kunna förbereda sig inför uppdraget. Du betalar direkt på hemsidan men kan välja att betala mot faktura. Om uppdraget ligger längre bort än fem mil enkel väg från butiken där köpet gjorts, tillkommer en milersättning på 70 kronor per påbörjad mil.
Avtal: Tecknas med Byggmax.
Garanti: Byggmax står för garantin från beställning till utfört arbete. Därför är det också Byggmax du tar kontakt med om du har synpunkter på utförd tjänst. Byggmax följer konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen avseende garantitider.
Behörighet: Proffsbyggarna som kommer är noga utvalda entreprenörer, handplockade av Byggmax. Ett grundkrav är att de ska vara behöriga inom sitt respektive område.

XL-Bygg

Om: XL-Bygg erbjuder tjänster under namnet Monterat & Klart. Via den kan du beställa ett antal olika tjänster och få dessa genomförda för ett fast pris, med eventuellt ROT-avdrag inräknat. Länk till XL-Bygg hemsida: https://www.xlbygg.se
Tjänster: Centrala tjänster som finns i alla butiker är golvläggning, tak, fixaförvaring samt byte av fönster, dörr och/eller garageport. Det finns även vissa lokala butiker som erbjuder tjänster inom fler områden, så som exempelvis köksinstallationer.

Pris: Fast pris på tjänsterna, ROT-avdrag ingår där det går att få sådant. I vissa fall krävs en handpenning vid beställningssortiment, men slutbetalning sker när det är besiktigat och klart.
Avtal: Tecknas med XL-Bygg.

Garanti: XL-Bygg ger garanti på allt arbete. Konsumentköplagen gäller vid installation och konsumenttjänstlagen vid montering.
Behörighet: XL-Bygg uppger att de har diplomerade hantverkare inom alla områden. De samarbetar med sina byggproffskunder för att kunna erbjuda privatkunder och exempelvis bostadsrättsföreningar rätt hantverkare till rätt tjänst.

Hornbach

Om: Hornbachs tjänsteutbud heter Hantverkarservice och inbegriper en rad olika tjänster så som bygga träterrass eller byta toalettstol. Priset får du på förhand och
Tjänster: Hornbach erbjuder installation av parkettgolv/laminatgolv, fönster, dörrar, träterasser, toaletter samt blandare. I vissa varuhus erbjuds även installation av kakel, klinker i torra utrymmen, innerdörrar samt duschdörrar (planen är att inom kort erbjuda dessa tjänster i alla varuhus). Länk till Hornbachs hantverkarservice:  http://www.hornbach.se/hantverkarservice

Pris: Efter att ha sagt ja till offerten betalar kunden 20 procent av tjänsten och 100 procent av materialet. När jobbet är utfört skickar Hornbach en slutfaktura till kunden på återstående 40 procent, om kunden ska nyttja ROT-avdrag. Om ROT-avdrag inte ska nyttjas är det samma upplägg, men då slutfaktureras 80 procent. De flesta tjänster har ett fast pris, men för vissa tjänster tillkommer det en timkostnad. Det finns en besiktningsavgift som kostar kunden 500 kronor. Detta får kunden räkna tillgodo om offerten accepteras. Gällande montering av blandare och toaletter så finns ingen besiktningsavgift, där kostar det den summa som anges i varuhusen och ingen extra avgift tillkommer, här betalar kunden hela tjänsten och varan innan montören kommer.
Avtal: Tecknas med Hornbach.

Garanti: Skulle det eventuellt bli fråga om en reklamation så vänder sig kunden till Hornbach. Garanti gäller enligt lag på både produkt och hantverk, således är det 10 års byggaranti.
Behörighet: Samtliga hantverkare som används är behöriga och de som utför VVS-jobb följer branschregler för säker vatteninstallation. Alla innehar F-skattsedel samt är försäkrade med ansvarsförsäkringar.

Woody Bygghandel

Om: Hos Woody Bygghandel kan du få hjälp med ett par olika hantverkartjänster. Tjänsten heter Monterat och inbegriper att du får ett fast pris före arbetet startar som inkluderar såväl hantverkararbetet och produkterna.
Tjänster: Takläggning, byte av garageport, ytterdörr och/eller fönster. Länk till Woodys hantverstjänster: https://www.woody.se/monterat

Pris: Komplett pris på allt: produkter, arbete och förbrukningsmaterial. I priset tar de hänsyn till ROT-avdrag. Du betalar när arbetet är klart och kan dela upp betalningen.
Avtal: Tecknas med Woody Bygghandel.

Garanti: De garanterar att arbetet bli professionellt utfört, och att hantverkarna lämnar efter sig en städad arbetsplats. När du godkänt arbetet kontrolleras och dokumenteras projektetet för garantins skull. Du får alla handlingar.
Behörighet: Woody utlovar utbildade och certifierade hantverkare inom sina respektive områden.

Ikea

Om: Hantverkshjälp är Ikea:s service för dig som behöver hjälp med att exempelvis montera deras möbler eller lägga golv. Du får då ett kostnadsförslag och kan sedan välja om du vill gå vidare. Avtal tecknas i vissa fall med Ikea, och i vissa fall direkt med hantverkaren - beroende på vilken typ av tjänst du vill ha utförd.
Tjänster: Mättjänst, montering av Ikea-möbel eller uppsättning av spegel, komplett köksinstallation, separat installation av måttbeställd bänkskiva, montering och installation av badrum/tvättställ, golvläggning samt viss kompletterande hantverkshjälp i samband med montering av kök eller badrum.

Pris: Fasta priser samt en uppstartskostnad. Se vald tjänst på länk för aktuellt pris: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/kundservice/service/hantverkshjalp.html
Avtal: Tecknas antingen med Ikea eller med hantverkarföretaget beroende på tjänst.

Garanti: Ikea står för produktgarantin på deras egna produkter. I de fall avtalet är tecknat med Ikea för tjänsten följer de även konsumenttjänstlagen. I de fall då avtal är tecknat med hantverkaren är det denna som ska uppfylla garantin.
Behörighet: Ikea har ett nationellt kontrakt med PEAB som hantverkarföretag, men även flera lokala kontrakt med byggare på varuhusets aktuella ort. Samtliga är dock behöriga inom sitt respektive område.

Har du använt dig av byggföretagens tjänster? Hur tyckte du att det fungerade? Kommentera gärna.