Ekonomi, Juridik

Köpa hantverkare från byggvaruhusen

Sedan en tid tillbaka säljer byggvaruhusen inte längre bara produkter, de erbjuder även allt från produktmontering till snickeritjänster. Vi tittade närmare på upplägget och tjänsterna de erbjuder.

Ska du renovera hemma? Numera erbjuder de stora byggvaruhusen både montering av sina produkter och mer omfattande tjänster så som badrumsrenoveringar, golvläggning och fönsterbyten. 

– Vi har under lång tid haft kunder som frågat om vi kan hjälpa dem med installation och montering av olika produkter, och sedan 2014 kan vi erbjuda dem det genom vår montageservice. Från och med september erbjuder vi 150 olika tjänster till våra kunder. Vår prognos är att vi kommer att utföra 12 500 projekt bara i år, säger Tobias Höglind, operativ chef för Montageservice Bauhaus.

Det är alltså en relativt ny företeelse att byggvaruhusen förmedlar hantverkartjänster och konsumentvägledarna runt om i landet har inte hunnit få någon erfarenhet av upplägget i form av konsumenter som hör av sig med problem. Men Daniel Gustafsson, jurist vid Konsumentverket, är ändå försiktigt positiv till upplägget.

– Vad gäller förhållandet mellan hantverkare och konsument, får vi indirekt del av klagomål genom att vi är expertstöd åt de kommunala konsumentvägledarna. Av frågorna, från dem att döma, verkar det uppstå mer problem när konsumenten köper materialet på ett byggvaruhus och sedan anlitar en egen hantverkare för själva arbetet. Går något fel är det svårt för konsumenten att veta vem som bär ansvaret, det vill säga om felet beror på monteringen eller materialet, säger han.

Han tror att den här typen av lösning, med en totalentreprenör med god ekonomi i ryggen, borde göra det enklare för konsumenten att få hjälp om något skulle hända.

– Det är inte en helt orimlig förhoppning att större företag har möjlighet och resurser till att inrätta fungerande rutiner för att hantera reklamationer. Något som kan vara svårt för ett mindre hantverksföretag. Om företagen dessutom har god ekonomi så är även det en trygghet för konsumenten, säger Daniel Gustafsson.

På frågan huruvida konsumenten bör ta referenser på byggvaruhandlarnas hantverkare är svaret ändå ja.

– Det är alltid klokt att ta referenser, säger Daniel Gustafsson.

Men det kan faktiskt ändå gå fel när du anlitar hantverkare från byggvaruhuset. En av de som råkat ut för detta är Hans Walter.

– Jag köpte en badrumsrenovering från Sveriges största byggvaruhus och har nu både tvingats polisanmäla dem och anmäla dem till Allmänna Reklamationsnämnden för att de inte tar sitt ansvar vare sig när det gäller anlitandet av behöriga företag, garantier eller uppföljning så att företagen ifråga gjort ett bra jobb, säger han. 

Hans Walters situation kan du läsa mer om i artikeln Anlitade Bauhaus för badrumsrenovering - med katastrofresultat.

Företag som erbjuder hantverkartjänster

Bauhaus

Om: Bauhaus erbjuder fast pris på en rad olika tjänster så som golvläggning, installation av värmepump, byte av fönster mm. Bauhaus Montageservice är mellanhand och ser till att du får kontakt med en av deras hantverkare inom två dagar. Bauhaus fungerar som totalentreprenör och står för kontakter, koordinering, garantier och fakturering. I samband med godkännande av offert tas alltid en kreditupplysning på kunden.
Tjänster: Många! För komplett lista se länk: Montageservice. Fullständig information finns även i deras katalog, som går att bläddra i på nätet: Montageservicekatalog
Pris: Fast pris på tjänsterna, ROT-avdrag ingår där det går att få sådant. Därutöver tillkommer en startavgift på 399 kronor som avser att montören ska få betalt för resa tur och retur inom fyra mils radie, oavsett antal tjänster man väljer. Bor man mer än fyra mils radie ifrån varuhuset, tillkommer milersättning. Du ombesörjer själv att varorna finns på plats vid tidpunkt för montering. Kostnad för bortforsling av demonterade produkter i hemmet kostar extra, prisnivån beror på storleken på det som forslas bort. Bauhaus erbjuder också något man kallar "Hembesök" till en kostnad av 595 kr. Besöket utförs av hantverkaren, för att ta reda på förutsättningar och eventuella önskemål från kunden. Vid badrumsrenovering utförs kostnadsfritt hembesök.
Avtal: Tecknas med Bauhaus.
Garanti: Bauhaus lämnar tio års garanti på utfört arbete och garanterar fackmannamässigt arbete. Vid fel på vara gäller leverantörens garantier. Faktura gäller som garantibevis på utförd tjänst.
Behörighet: Bauhaus garanterar att alla deras samarbetspartners är behöriga inom sitt område och att all montering sker enligt gällande föreskrifter.

Byggmax

Om: Byggmax har ingen egen monteringstjänst utan man kan via deras hemsida själv begära in offerter via tjänsten Proffs.se. Man beskriver utförligt det man vill ha hjälp med och Proffs.se kontaktar sedan lämpliga hantverkare som skickar offert. Läs mer här: Hitta proffs till ditt projekt.

XL-Bygg

Om: XL-Bygg erbjuder inga egna tjänster för montering eller övriga hantverkstjänster. Lokala skillnader finns, så det bästa är att kontakta den XL-Bygg som ligger närmast dig. Länk: XL-Byggs butiker.

Hornbach

Om: Hornbachs tjänsteutbud heter Hantverkarservice och finns i dagsläget i byggvaruhusen i Göteborg, Malmö, Helsingborg, Botkyrka och Sundbyberg. De erbjuder hjälp till en mängd olika projekt, alltifrån byta innerdörrar till att installera robotgräsklippare. 
Tjänster: Många! Läs mer här:  Hornbach Hantverkarservice.
Pris: Prisuppgift för hantverkartjänster får man hos Hornbach projektrådgivare i varuhusen. De hjälper till med att att välja rätt material och hantverk för projekt och budget. Man får ett totalpris på projektet innan arbetet börjar. Slutbetalningen för hantverket sker först när projektet är genomfört och besiktningen är godkänd. Hemsidan har även en prislista med priser efter ROT-avdrag på hantverkartjänsterna, men dessa inkluderar inte kostnad för uppmätning, förbesiktning eller tillvalstjänster. 
Avtal: Tecknas med Hornbach.
Garanti: Skulle det eventuellt bli fråga om en reklamation så vänder sig kunden till Hornbach. Garanti gäller enligt lag på både produkt och hantverk, således är det 10 års byggaranti.
Behörighet: Samtliga hantverkare som används är behöriga och de som utför VVS-jobb följer branschregler för säker vatteninstallation. Alla innehar F-skattsedel samt är försäkrade med ansvarsförsäkringar.

Woody Bygghandel

Om: Hos Woody Bygghandel kan du få hjälp med ett par olika hantverkartjänster. Tjänsten heter Monterat och inbegriper att du får ett fast pris före arbetet startar som inkluderar såväl hantverkararbetet som produkterna samt hembesök för måttagning m.m.
Tjänster: Takläggning, byte av garageport, ytterdörr och/eller fönster. Länk till Woodys hantverkstjänster: Woody Monterat
Pris: Komplett pris på allt: produkter, arbete och förbrukningsmaterial. I priset tar de hänsyn till ROT-avdrag. Du betalar när arbetet är klart och kan dela upp betalningen.
Avtal: Tecknas med Woody Bygghandel.
Garanti: De garanterar att arbetet bli professionellt utfört, och att hantverkarna lämnar efter sig en städad arbetsplats. När du godkänt arbetet kontrolleras och dokumenteras projektetet för garantins skull. Du får alla handlingar.
Behörighet: Woody utlovar utbildade och certifierade hantverkare inom sina respektive områden.

Ikea

Om: Hantverkshjälp är Ikea:s service för dig som behöver hjälp med att montera deras möbler eller installera kök och badrum, som då utförs av deras samarbetspartners. Du får då ett kostnadsförslag och kan sedan välja om du vill gå vidare. Avtal tecknas i vissa fall med Ikea, och i vissa fall direkt med hantverkaren - beroende på vilken typ av tjänst du vill ha utförd.
Tjänster: Mättjänst, montering av Ikea-möbel eller uppsättning av spegel, komplett köksinstallation, separat installation av måttbeställd bänkskiva, montering och installation av badrum/tvättställ samt viss kompletterande hantverkshjälp i samband med montering av kök eller badrum.
Pris: För monteringshjälp av IKEA's möbler finns fasta priser för varje produkt samt en uppstartskostnad. Se länk för aktuellt pris: Monteringshjälp. För montering av kök, badrum, Home Smart-produkter och skjutdörrsystem som utförs av lokala hantverkare får man en offert att ta ställning till före monteringen.
Avtal: Tecknas antingen med Ikea eller med hantverkarföretaget beroende på tjänst.
Garanti: Ikea står för produktgarantin på deras egna produkter. I de fall avtalet är tecknat med Ikea för tjänsten följer de även konsumenttjänstlagen. I de fall då avtal är tecknat med hantverkaren är det denna som ska uppfylla garantin.
Behörighet: Ikea har ett nationellt kontrakt med PEAB som hantverkarföretag, men även flera lokala kontrakt med byggare på varuhusets aktuella ort. Samtliga är dock behöriga inom sitt respektive område.

Har du använt dig av byggföretagens tjänster? Hur tyckte du att det fungerade? Kommentera gärna.