Ekonomi

Husköpet ogiltigförklarades men pengarna är låsta utomlands

Radhusköpet ogiltigförklarades men pengarna är låsta utomlands. Antingen måste Malin Eriksson betala säljarens skulder eller så säljs hennes radhus vidare till någon annan.

Malin Erikssons radhusköp ogiltigförklarades efter tre månader men några pengar fick hon inte tillbaka. I en artikel i Aftonbladet berättar hon om hur hon köpte tomträtten till ett radhus för 1,6 miljoner kronor via en mäklare, säljaren befann sig sedan många år i utlandet. Men tre månader efter genomfört köp fick hon hem papper från en konkursförvaltare som ogiltigförklarade köpet på grund av att den tidigare ägaren var satt i personlig konkurs.

Fastighetsbyråns presschef Johan Vesterberg säger att säljarens personliga ombud visste om den personliga konkursen, men han säger samtidigt att mäklaren inte hade någon möjlighet att kontrollera säljaren på det vis som skulle ha krävts för att de skulle få reda på uppgifterna. Pengarna är redan överförda till säljarens frus konto och enligt uppgift är säljaren mycket svår att få kontakt med.

Än så länge får Malin Eriksson bo kvar i huset. Men för att det ska bli hennes permanent måste hon betala säljarens skulder som idag uppgår till en halv miljon kronor. Det andra alternativet är att konkursförvaltaren säljer radhuset till någon annan. Malin Eriksson har stämt både säljaren och dennes ombud.