Ekonomi

Hus mer populärt än lägenhet

Det byggs färre bostäder och antalet lediga lägenheter minskar, samtidigt visar SCB:s statistik att fler än hälften i Sverige bor i småhus.

56 procent väljer småhus framför lägenhet

56 procent väljer småhus framför lägenhet

Statistiska Centralbyrån har idag publicerat Bostads- och byggnadsstatistisk årsbok 2012, och där finns en hel del intressanta uppgifter för den som gillar statistik. Det är ett slags sammanställning av all statistik kring boende, byggande, fastigheter, bebyggelse, uppvärmning och energianvändning fram till och med 2010.

Exempelvis får vi reda på att fler än hälften av Sveriges medborgare bor i småhus, 56 procent för att vara exakt. 44 procent bor i flerbostadshus.

Rapporten visar även att antalet lediga lägenheter årligen minskar. Dock var 2009 ett undantagsfall för då ökade istället antalet lediga lägenheter.

Något annat som minskar är bostadsbyggandet, både 2009 och 2010 ser vi denna tendens vad gäller nybyggnation av hus och lägenheter.

Dessutom nämns det att 85 procent av Sveriges befolkning bor i tätorter och således bor på ⅓ av Sveriges totala landareal.

Vill du bläddra i årsboken kan du göra det i pdf-form via den här länken.