Ekonomi

Forskare: "Kommunernas egna krav fördyrar byggen"

Eidar Lindgren.

Eidar Lindgren. Bild: KTH.

Forskaren Eidar Lindgren kritiserar Sveriges byggregelsystem och menar på att kommunernas egna krav fördyrar byggen.

Kommuner som har egna tekniska krav på byggen driver upp byggpriserna enligt Eidar Lindgren, forskare inom samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan. Detta sker trots att det sedan 2015 finns en lag som säger att kommunerna ska hålla sig till Boverkets regler avseende tekniska krav på byggnader. Det kan handla om allt från hårdare energiförbrukningskrav till krav på olika typer av fasadmaterial och tillgänglighetskrav.

– Om man ska hårdra det hela så kan det bli 290 regelsystem. Vi har 290 kommuner. Och det försvårar för byggandet om man inte vet precis vilka regler som gäller när det gäller byggteknik, säger Eidar Lindgren till Sr.se.

Enbart energiförbrukningskraven uppges driva upp priserna med mellan 10-15 procent. Dessa siffror har dock ett par år på nacken, de kommer från en statlig utredning från 2012.

Enligt artikeln är byggföretagen inte emot hårdare regler. Det är just variationen på kraven som ställer till det. De hade hellre sett exempelvis stramare regler enhetligt över hela landet eftersom de då skulle slippa uppfinna hjulet varje gång.

– Om vi inte kan bygga samma hus mer än en gång så kommer vi inte heller att bli riktigt duktiga på det. Vi kommer att bygga färre hus och det kommer att bli dyrare, säger Fredrik Hemborg, Bovana.

Kommunerna håller däremot inte med. I Stockholm ställs det exempelvis ofta hårdare krav på energiförbrukningen, men enligt Gunnar Söderholm, chef för stadens miljöförvaltning, finns det inga hus som inte blivit byggda på grund av för hårda krav - trots att de blir dyrare.

– Det är inte vår erfarenhet att vi har en massa byggare som sitter hemma och skulle vilja bygga men inte törs därför att de tycker att våra krav är för hårda, säger han och påpekar att det är för att de vill ligga i framkant.