Ekonomi

Experter vill avskaffa reavinstskatten

Experter vill avskaffa reavinstskatten

Foto: Elina Blom Westergren

Reavinstskatten får återigen kritik av experter för att skapa inlåsningseffekter på bomarknaden.

Reavinstskatten uppges vara boven bakom inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden, och experter som Dagens Nyheter talat med säger att bostadsbeståndet skulle kunna nyttjas bättre om den skatten försvann.

– Många äldre bor kvar i villor, trots att de kanske skulle vilja flytta till ett annat lämpligt boende, till exempel en bostadsrätt. Om man bott länge är det inte ovanligt att säljaren får betala närmare miljonen i reavinstskatt vid byte av bostad, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

DN:s granskning visar att var tioende svensk flyttade förra året, majoriteten inom samma kommun, vilket uppges vara för få för att det ska vara en fungerande marknad. Exakt hur problemet ska lösas är dock oklart. En expert talar om fastighetsskatt som en lösning, eftersom statistiken även visar att trångboddheten ökar.

– Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle det vara bättre att ha en fastighetsskatt och ingen reavinstskatt. Det vore bättre ur effektivitetssynpunkt. Då svider det i plånboken att bo stort och dyrt. Och det lönar sig att byta ner till något mindre, säger Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Reavinstskatten, som även är känd som flyttskatten, är dock populär bland politikerna. Finansminister Magdalena Andersson har tidigare nobbat förslaget att ta bort den med argumentet att det skulle bli en alldeles för dyr reform. Däremot slopar regeringen taket för uppskov för reavinstskatten under en fyraårsperiod enligt deras senaste förslag, vilket gör att skatten kan skjutas upp oavsett storlek på vinst.