Ekonomi

Detta lånar vi till på huset

Stora insatser är mer populära än de mindre förbättringarna när vi rangordnar vad vi kan tänka oss låna pengar till.

Bolånetagare måste ibland låna mer för att kunna hålla huset i gott skick. Men den vanligaste anledningen till att vi tar mer i lån är för att köpa ett dyrare hus eller bygga till det hus vi har.

- De flesta bostadsägare verkar ha en sund inställning till lånefinansiering. Bolån används vid köp av ny bostad och vid stora och bestående investeringar i bostaden. Underhåll och små förbättringar vill en klar majoritet istället spara ihop till. Undantagen är möjligen köks- och badrumsrenoveringar som ju ofta kan bli kostsamma och därför ibland kräver lånefinansiering, säger Tor Borg, chefekonom SBAB, som är den bank som genomfört undersökningen.

Trädgårdsarbete hamnar sist på listan över hemmafix som vi lånar mer till. Även fasadmålning och renovering av ytskikt hamnar långt ner. Garage, attefallshus och andra kompletterande byggnader är däremot något vi generellt sett kan tänka oss låna till.

Den allmäna inställningen är dock att vi helst inte lånar till förbättringar, majoriteten är negativt inställda till det och ser helst att högre lån går till inköp av nytt hus.