Ekonomi

Det blir ingen byggstrejk

Det blir ingen strejk för de 6 000 byggnadsarbetare som strejkvarslats, parterna har kommit överens.

Byggnads och Sveriges Byggnadsindustrier kom igår kväll äntligen överens och därmed är strejkhotet avblåst. Strejken, som skulle ha börjat idag och som enligt Sveriges Byggindustrier skulle ha kostat Sverige 200 miljoner kronor om dagen och berört 6 000 byggnadsarbetare, undveks främst för att parterna lyckades komma överens om att ett huvudentreprenörsansvar skulle skrivas in i avtalet. 

- Idag kan alla byggnadsarbetare i det här landet sträcka på sig. Vi har fått till ett program för införande av huvudentreprenörsansvar. Det innebär att vi kommer att tillsätta en grupp, med oberoende personer som är väl insatta i problematiken, för att effektivt jobba fram lösningar på hur ansvaret över entreprenörskedjorna ska regleras i avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Avtalet innebär också fler satsningar på arbetsmiljön och att exportindustrins löneform, märket, blir norm för byggbranschen.

– För oss och medlemsföretagen har arbetsmiljön och entreprenadfrågorna varit en del av det dagliga arbetet länge och vi fortsätter lika målinriktat som tidigare. Det viktigaste för oss nu är förbättra relationerna med Byggnads och få stopp på de ständiga lönekonflikterna, säger Ola Månsson som är vd för Sveriges Byggindustrier.