Juridik

Besvikna efter motgång i högsta instans

Bredsand i Enköping.

Bredsand i Enköping. Grafik: Google Maps.

Husköpet blev inte som tänkt för ett par i Bredsand - närmiljön bebyggs med flerbostadshus trots uppgift om motsatsen.

Enligt mäklaren skulle det byggas parkeringsplatser och garage på tomten vid paret Olssons nybyggda hus, och enligt dem var det detta som fick dem att köpa huset. I slutändan blev det dock tvåvåningshus med lägenheter som det planerades för på granntomten. Paret överklagade bygglovet hela vägen till högsta instans, men i dagarna blev det klart att de inte får medhåll för sin överklagan.

Att mäklaren ska ha informerat paret om att närmiljön skulle bevaras med natur och liknande bebyggelse spelar i lag ingen roll.

–­ Det går aldrig att få reda på i förväg om någon tänker bygga så här. Det finns inga garantier och byggherrarna gör som de vill, säger Anneli Olsson som är upprörd över att det får gå till så här.

Mäklarhuset som sålt bostaden säger att man aldrig kan veta vad som kommer att byggas på tomter i förväg och att man själv har ett ansvar att ta reda på planerna för omgivningen.

– Det ligger i sakens natur när man bygger nytt. Det var 177 tomter i området och man vet inte vad grannen kommer att bygga på sin tomt, säger Mäklarhusets Leif Eriksson till Enköpingsposten.