De renoverar och säljer hus – i Thailand

Ett av Anckarmans senaste projekt är en nybyggd poolvilla vid Long Beach. Sådant typ av hus ska byggas i deras nybyggnadsprojekt.

Ett av Anckarmans senaste projekt är en nybyggd poolvilla vid Long Beach. Sådant typ av hus ska byggas i deras nybyggnadsprojekt.

Anna och Magnus Anckarman har gjort det som många bara drömmer om – satsat på en solig tillvaro i Thailand. Där köper de hus, renoverar och hyr ut eller säljer vidare.

Redan när Anna och Magnus träffades i tjugoårsåldern var ett gemensamt helgnöje att kika på rivningskåkar och renoveringsobjekt. Magnus har nu en bakgrund som säljare för Myresjöhus och Anna har kört eget företag sedan gymnasiet som inredare.

När de sedan började göra några semestersäsonger på den thailändska ön Koh Lanta såg de möjligheter att inte bara semestra där i paradiset utan även köpa hus och renovera.

Anna Anckarman
Anna Anckarman

– Vi hade den erfarenheten hemifrån, säger Anna.

Det första huset de köpte på Koh Lanta låg nära Svenska skolan där två av deras fyra barn går än idag.

– När barnen var yngre var det viktigt att bo nära det mesta. I det första huset gjorde vi mest om estetiskt. 

Nästa hus låg i samma område, men där byggde de också till en pool. Detta såg grannarna och anlitade Anna för att hjälpa till med samma process. Hon anlitades också för flera olika inredningsprojekt. Och sedan rullade det på. 

Nu har de haft totalt sex hus. Två äger de fortfarande, där ett stod klart vid årsskiftet och är till salu nu. Det andra vill de behålla – det är ett pirhus som de älskar mer och mer för varje år som de bor där. Men i perioder hyr de också ut detta.

– Det här har blivit vår livsstil nu, säger Anna.

Make-over
Även under rådande corona har Anna Anckarman haft att göra på Koh Lanta.

Eftersom svenskar inte får äga mark i Thailand arrenderar de. De har också slagit sig samman med en thailändsk familj som äger mycket mark på ön och de har nu ett gemensamt företag. Anna har också ett viktigt samarbete med en thailändsk hantverkare. Förra sommaren byggledde Anna honom från Sverige, genom Messenger.

– Det gick hur bra som helst. Vi har jobbat ett tag ihop nu och han vet hur jag vill ha det och frågar hellre en gång för mycket för att det ska bli rätt. Och blir det inte rätt så gör vi om.

Öppen dörr mot altanen.
Här en inredningsmakeover av ett hus till salu.

Just nu är familjen Anckarman hemma i Sverige på grund av coronan och under tiden tänker Anna och Magnus ha ett husprojekt i Uppsala, där de bor. 

– Det kan bli klart lagom tills vi åker till Thailand igen.

Inrednings make-over.
Uthyrningsmarknaden är superbra i Koh Lanta.

Kommande byggplaner i Thailand fortsätter också. De har ett nybyggnadsprojekt om 15 hus på gång vid en av Koh Lantas stränder. Tre kunder är redan intresserade och just att hitta kunder till husen har sällan varit ett problem.

– Våra kunder finns redan där, de har redan Koh Lanta som sitt andra hem och har ofta redan hyrt hus i perioder. Uthyrningsmarknaden är superbra och de får igen pengarna genom uthyrning. 

Hängmatta inomhus
Skönt gung i hängmattan inomhus.

Att bygga och renovera från en ö i Thailand känns som en utmaning – hur gör du? 

– Det är en utmaning. Men det gäller att vara inställd på det. En del kan inte engelska och då kan det bli en utmaning att exempelvis koppla in en diskmaskin. Vi använder Google translate och skissar upp mycket.

Utsikt över pool och hav
Pirhuset som Anckarman har renoverat älskar de mer och mer för varje år. Det säljer de inte än. Men hyr ut ibland.

– Du får ha inställningen att det kommer att bli fel hela tiden och inte tro att det ska flyta på. Men alla fel fixas till och du betalar när det blir rätt. Nu senast blev ett loft dubbelt så stort än vad det var tänkt. Men det blev mycket bättre. Så misstag kan också leda till något bra. 

Annas tips för att lyckas bygga hus utomlands

 1. Läs på om landet
  – Reglerna ser väldigt olika ut för olika länder. Det är viktigt att läsa på inför och gärna besöka landet flera gånger för att veta om det är rätt att flytta. 

 2. Börja smått
  – Vi har börjat smått, först inrett, senare tog vi dit målare och hantverkare. Vi gick sakta framåt och detsamma gäller ofta med ekonomin – du tjänar lite på varje hus och kan sakta bygga upp mer.
   

  Trappan leder upp till sovrummet i Pirhuset.
  Trappan leder upp till sovrummet i Pirhuset.

   

 3. Tänk på läget
  – Det är alltid läget det handlar om. Du kan inte köpa ett hus i djungeln och tro att folk vill flytta dit. Alla vill inte bo rakt på stranden heller.  

 4. Testa hemma först
  – Man kan bli väldigt lockad av att göra en liknande resa i sol och paradis, men om du inte pallar att göra det hemma, är det är inte lättare att åka iväg och bygga hus. Samma sak gäller med familj och förhållandet – det blir inte bättre bara för att ni kommer till värmen och barnen är inte mer väluppfostrade i Thailand. Ni måste ha det bra tillsammans innan ni gör en sådan resa som familj. 

Solnedgång i Thailand