Bygga nytt hus, Husdrömmar

Husdrömmar - Case Study i Hällingsjö

Det fjärde avsnittet av Husdrömmar 2020 tar oss till den lilla orten Hällingsjö mellan Borås och Göteborg. På en skogstomt bygger där Morgan och Linda Gredåker ett arkitektritat hus vars design är inspirerad av Case Study-husen i Los Angeles.

Morgan och Linda bygger ett Case Study-inspirerat hus i Hällingsjö.

Morgan och Linda bygger ett Case Study-inspirerat hus i Hällingsjö. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

När programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh kommer till huset första gången har bygget redan kommit långt. Plattan är gjuten, stommen är rest och taket är tätt. När snickarna är klara med klimatskalet ska de lämna över till Morgan och Linda som ska bygga klart insidan av huset själva.

Husbygget pågår
När programledarna besöker huset första gången är stommen redan rest och taket tätt.

Linda arbetar till vardags som fotograf och gymnasielärare. Morgan är marknadskonsult. Tillsammans har dessa två byggherrar barnen Adrian, Rosa och lilla Leo. De har köpt en 2200 kvm stor naturtomt i den lilla orten Hällingsjö mellan Borås och Göteborg, där nu bygget pågår. Tomten ska de låta vara vildvuxen och underhållsfri utan gräsmatta.

Gamla huset vid sjön
Huset de flyttar ifrån känns för stort. 

För tidigare har de bott i ett treplanshus vid en sjö i 12 år. Det huset kändes för stort och jobbigt att bo i, med allt underhåll det medförde. De har bestämt sig för att ”downsiza”, att gå ner i storlek.

Ritade huset med en arkitekt

När de hade bestämt sig att de ville bygga hus kontaktade de arkitekt Calle Posse, vår egen expert på Byggahus.se, och gav honom foton över typer av hus de ville bygga. Han sa att detta är ju olika hus som är inspirerade av Case Study-husen i Los Angeles. Precis, sa de. De gillade särskilt husen av Craig Ellwood, med dess boxform, enkelhet och stora fönster. Morgan Gredåkers kärlek till Los Angeleshus började när han satt och spelade tv-spel. Dessa spel utspelar sig ofta i riktigt coola hus i Los Angeles.

De bad arkitekt Calle Posse att rita ett enplanshus som inte kräver så mycket underhåll. Färre kvadrat att städa, färre fönster att putsa. Större skafferi så att de inte behöver handla så ofta. För att inte tala om hur skönt det ska bli att slippa en gräsmatta som ska klippas.

Fasaden kommer att bli av linoljeimpregnerad furu som kommer att bli gråare med tiden och den är underhållsfri.

En modell av deras hus
En modell av huset de håller på att bygga.

Gert gillar deras husmodell, att den är modest och smälter så bra in på tomten. Han tror även att planlösningen och deras idé med att downsiza kommer att bli väldigt bra.

Barnen, särskilt Rosa, protesterar dock. Hon tycker att huset vid sjön som de redan har är jättefint.

Översikt

Budget 3,4 miljoner kr
Inflytt: Oktober 2019, 6 månader efter programledarnas första besök
Tomt: 2200 kvm, skogstomt

Vi får inte reda på hur stort huset är, men det är klart att deras förra hus är betydligt större och att de nu går ner i storlek.

Planlösning
Huset får två vardagsrum. Barnens rum till höger och föräldrarnas sovrum till vänster.

Case Study-husen

I programmet berättar Anne Lundberg mer om Case Study-husen som Linda och Morgan har inspirerats av. Dessa hus består av ett trettiotal hus i Los Angeles, världsberömda. Efter andra världskriget var det bostadsbrist i USA när soldaterna återvände hem. En grupp arkitekter fick i uppdrag att rita nya moderna husmodeller som den genomsnittliga amerikanen hade råd med. Man började experimentera med byggnadsmaterial som stålbalkar, plywood och betong. Husen har kommit att symbolisera en modernistisk dröm där de mest fotograferade villorna hänger ut över klipporna med panoramautsikt över Los Angeles. Några av husen ritades av Lindas och Morgans favorit Craig Ellwood. Han hade ingen formell arkitektutbildning och var inte bara känd för sina hus, utan också för att han var en playboy som tog namnet Elwood från namnet på en spritbutik och körde en sportbil med registreringsskylten ”Vroom”.

Case Study
Ett utav Case Study-husen i Los Angeles.

Men går det att bygga ett lätt och skirt Case Study-hus i Sverige, med en-glas fönsterrutor? Nej, här är det för kallt och kyligt för så pass tunna konstruktioner. Vårt behov av att isolera sätter käppar i hjulet. Däremot kan man fånga upp andan med enkelheten. Gert gillar det här huset med portiken och taket som är som att man har stjälpt upp en tuva bara. Det är litet, men kommer att kännas stort med hjälp av planlösningen. Han har höga förväntningar på det.

Linda och Morgan tar över och bygger klart själva

När våren 2019 anländer har Linda och Morgan tagit över huset för att bygga klart själva. Efter några veckor får de inbrott. På natten har någon försökt ta sig in utan av lyckas, men det har blivit skador på ett fönster och en dörr som nu måste bytas ut. Någon har sett två killar med ryggsäck på moppe som har försökt ta sig in. Trist. Det blir till att kontakta försäkringsbolaget och köpa in nytt fönster och dörr.

LInda kapar virke
Linda kapar virke som Morgan sedan spikar upp.

I huset ska de ha ett gjutet betonggolv. De var väldigt nöjda med provet som entreprenören hade målat upp åt dem. När jobbet är klart så blir resultatet dock ett helt annat. Golvet som var gjutet blev flammigt. De är chockade, besvikna och inte nöjda, men accepterar ändå resultatet.

Från och med nu tar de ledigt två dagar i veckan från sina ordinarie jobb för att bygga klart huset tillsammans. Linda kapar virke och Morgan spikar upp.

murgröna
Framför huset vid ett av Case Study-husen finns en underhållsfri slänt med murgröna som Linda ska kopiera.

Linda planerar att göra en underhållsfri slänt framför huset, precis som vid ett av Case Study-husen. Hon samlar sticklingar av murgröna från vänner och bekanta och odlar för fullt.

Invändigt vill de ha färger som är naturnära. Det blir blått och grönt. Efter att ha jobbat med huset hela sommaren när de varit lediga, måste de jobba vidare även under hösten, vid sidan om sina jobb. Hela familjen måste hjälpa till, för om sex veckor är det slutbesiktning. Morgan är på plats i huset varenda ledig sekund för att hinna bli klar. Han har svårt att sova om nätterna.

Morgan sågar
Morgan tvingas såga sönder väggen han just byggt upp.

De ska ha en kamin och tilluftsventilen sitter fel, den sitter för nära väggen. Morgan måste såga sönder väggen han precis har byggt upp för att sätta dit en brandmursplatta, annars blir inte kaminen godkänd. Det känns tungt.

Tjejklubben
Lindas tjejklubb avverkar en del jobb vid huset under en intensiv arbetstimma.

Tjejklubben hjälper till

I Hällingsjö finns en tjejklubb som Linda är med i. De träffas en gång i månaden för att jobba hos varandra med vad som helst. Nu är det Lindas tur att få hjälp. Sex tjejer dyker upp och under en dag hjälper de Linda med att måla ett rum, bära bort brädor, montera skåp och putsa fönster. Anne Lundberg är också med och hjälper till.

Huset är klart
Huset är klart. Den linoljebehandlade naturfasaden liknar redwood som man ser ofta i USA.

Resultatet

Huset blir klart i tid som planerat. Vid programledarnas sista besök analyserar Gert Wingårdh huset. Hur mycket Los Angeles/Case Study är det i huset?

– Fasaden ser ut som redwood, det har man i Los Angeles säger Gert.

Portik
Portiken, dvs den del av uteplatsen som är överbyggd med pelare och tak.

Han är helt salig över det han kallar portiken. Den drar blicken dit och man kan inte låta bli att gå in i den.

Invändigt gillar han betonggolvet trots att det är mer liv i det än de hade tänkt sig. Ett betonggolv blir aldrig det andra likt. Det här är väldigt fint, även om det finns lite utfällningar här och där.

Vardagsrummet
Vardagsrummet öppet mot köket.
En soffa inbyggd i smygen.
De har byggt in en soffa i fönstersmygen.

Gert är också förtjust i planlösningen. De dubbla vardagsrummen gör att villan känns ovanligt stor.  Detta är ett stort litet hus. Han älskar också att de möblerar hela vägen ut i fönstersmygen med en inbyggd soffa och utnyttjar utrymmet. En riktigt bra idé.

Det andra vardagsrummet
I det andra vardagsrummet finns en tv-hörna och musikinstrument.

Var det då bra att göra allt själva? Morgan tycker att det har varit ett jätteroligt projekt, även om det har varit mycket jobb. Han hade tänkt jobba två dagar i veckan med huset och tre dagar med företaget, men det har blivit fyra dagar i veckan med huset istället, och tre dagar på vanliga jobbet.

Huset från ovan
Huset sett från ovan.
Hela familjen
Hela familjen blir nöjda med huset.

Gert gillar att huset är modest, smälter väl in på tomten och att de downsizar. Detta blev en bra husdröm förverkligad för hela familjen.