Bygga nytt hus

Stor husskandal i Örebro

En grundentreprenör i Örebro har satt i system att överdebitera för grunden till kunder som bygger med Smålandsvillan. Flera personer rapporterar att de blivit blåsta.

 JS Bygg och Fastigheter har satt i system att överdebitera för grunden till Smålandsvillan.

JS Bygg och Fastigheter har satt i system att överdebitera för grunden till Smålandsvillan. Foto: Jimmy Söderberg

Konsumenter som har byggt nytt hus i Örebro rapporterar att en grundfirma, JS Bygg och Fastigheter, som anlitas flitigt av kunder till Smålandsvillan, satt i system att överdebitera sin inledande offert när slutfakturan kommer. En som råkat ut för detta är Jimmy Söderberg. Han byggde ett Smålandsvillan 2016 på delad entreprenad. Efter att de kommit överens om alla husdetaljer satte säljaren honom i kontakt med grundfirman.

- Vi fick aldrig veta att det fanns några alternativ, utan det framstod som att de var just dessa vi skulle anlita. Vi fick också förtroende för dem och accepterade deras offert. Men när arbetet med grunden väl var klart fick jag tjata om att få en faktura, säger Jimmy Söderberg.

När fakturan kom var den på vad som angavs vara 90 procent av grunden, totalt cirka 280 000 kronor. Jimmy och hans sambo Linda betalade den. De bad sedan om att få en faktura på de sista 10 procenten, den skulle vara på 31 168 kronor men när fakturan väl dök upp var den istället på 153 143 kronor. De ifrågasatte beloppet, fick höra att det var fel och att det skulle komma en ny faktura.

Det gjorde det också på korrekt belopp. Men företaget krediterade aldrig den förstnämnda. Den kom från inkasso nästa gång men på ett nytt lägre belopp. När de bestred den fick de brev från företagets advokat och då var fakturan på ännu ett nytt belopp. Totalt handlar det om cirka 120 000 kronor över det belopp som det initialt var tal om.

Utöver denna faktura kom ytterligare en faktura som rörde saker som enligt företaget glömts bort. Jimmy och Linda har kontinuerligt därefter bestridit fakturor och påminnelser löpande.

- Nu har det gått så långt att jag själv ber dem gå till domstol när de hör av sig. Men de fortsätter bara skicka fakturor och inkassokrav. Det gör att det känns ännu mer skumt.

Han berättar vidare att han inte fick gehör från Smålandsvillan eller säljaren.

- Säljaren sade kort och gott till mig att jag skulle betala och gå vidare. Det har han även sagt till andra som råkat ut för samma sak, säger Jimmy.

Jimmy och hans sambo är nämligen inte ensamma om att ha råkat ut för grundfirman. När Jimmy berättar om sin situation i en artikel i lokaltidningen börjar telefonen ringa. Det är samtal från andra i Örebro som råkat ut för precis samma sak. Att de hört att de ska välja den grundfirman, fått en offert, fått en grund och sedan fått fakturor som inte alls motsvarar offerten och när de bestridit dessa har det förekommit hot och de har blivit rekommenderade att de ska “betala och gå vidare”.

En av dessa grannar, som vill vara anonym, säger så här:

- Vi betalade vår grund och ett halvår senare började det dyka upp nya fakturor som vi bestred och så har det fortsatt. Det är en horribel situation, vi mår jättedåligt. Vi vet om minst 20 stycken till som är drabbade, och jag vet att lokaltidningen pratade med 7-8 stycken av dessa. Vissa är rädda. Det har förekommit att bilar kört upp och ställt sig på deras uppfart, eller kört långsamt förbi deras hus. Vi har även hört om folk som haft indrivare som knackat på. Hustillverkarens ursprungliga offert stämde inte alls. Jag har skrivit långa brev till dem och klagat, både centralt och till lokalkontoret men inte fått respons.

Media enda utvägen

Jimmy kände inte heller att han fick respons, så han valde att ta kontakt med media. Nerikes Allehanda skrev några artiklar om situationen.

- Först då började Smålandsvillan visa intresse för att sätta sig ner med mig. Det kändes mer som att de ville tysta mig. Men det var då andra husbyggare började ringa mig och berätta att de sitter i precis samma situation. Då blev jag förbannad istället. Det handlar om mellan 50 000-100 000 kronor överdebitering per person. Vissa hade betalat för att slippa problemet, andra har bestridit och hållit på i flera år nu. 50 000 kronor kanske känns lite i husbyggarsammanhang, men tänk vad mycket pengar det blir i slutändan när företaget satt detta i system, säger Jimmy.

Han visar oss mejlkonversationer och fakturor som bekräftar det han säger. När vi kontaktar JS Bygg och Fastigheter svarar de att de bara har en bestriden faktura och att de befinner sig i en rättsprocess och därför inte har några ytterligare kommentarer. 

Smålandsvillans operativa chef Patrick Svanström svarar så här:

- Vi rekommenderar inte längre företaget till våra kunder. Vi har sedan en tid tillbaka infört totalentreprenad för att säkra kvalitén i alla våra leveranser.

Kan inte gå till rätten

Jimmy berättar att han och Linda sitter i en rävsax. De kan inte gå till tingsrätten på grund av att fakturorna inte skickas till Kronofogden. Istället får de nya fakturor gång på gång. Situationen upplevs som trakasserier.

- Vi kan inte göra någonting. Vi måste bestrida varje faktura separat. Sedan får vi nya fakturor och brev med hot från deras advokater. De psykar dig tills du ger upp och betalar. Varje brev från dem med fakturor, påminnelser och hot gör att allt dras upp på nytt, man blir irriterad och det går ut över ens privatliv. Det är fruktansvärt frustrerande att det inte finns något man kan göra förutom att sitta och vänta. Därför går folk till slut in i väggen och betalar. De tror att de köper sig sinnesro för 100 000 kronor. Men då kommer det nya fakturor igen. Jag vill stoppa det här. Det känns som att enda chansen är att gå ut i media.