Barn

Saker du kan bygga MED barnen!

Skapa något med barnen som de sedan har glädje av.

Skapa något med barnen som de sedan har glädje av. Foto: Cedarworks

Passa på under sköna sommardagar att tillsammans med barnen arbeta med händerna och bygga coola saker. Här får du tips på små enkla byggprojekt ni kan göra tillsammans.

1. Bygg en namnskylt

Namnskyltar
Bara fantasin sätter gränser! Kollage: Annelie Hultberg

Detta är ett lämpligt byggprojekt tillsammans med de lite yngre barnen. Här blandas fysisk utveckling med språkutveckling genom att ni först sågar till och bearbetar en lämplig träskylt och därefter skriver något kreativt på den.

2. Bygg en gungbräda

Gungbräda
Foto: thingstobuild.com

En gungbräda kan du bygga tillsammans med de lite större barnen. Både liten och stor kan måla den tillsammans när den är färdig. Kul för barnen när kompisarna hälsar på!

3. Tillverka ett kubbspel

Kubbspel
Barnen kan själva få måla sina kubbar. Foto: amazon.com

Det klassiska utomhusspelet kubb kostar egentligen bara ett par hundralappar, men det blir så mycket roligare om man bygger ett eget. Kubb består i grund och botten av rektangulära block och runda pinnar och är därför inte särskilt svårt att bygga själv, se bara till att ni får med alla spelpjäser som ska ingå. Det som är lite skoj i det här byggprojektet är att ni kan ta ut svängarna när ni pyntar kungen och de övriga kubbarna och då samtidigt anpassa svårighetsnivån utifrån åldern på barnen. Dessutom kan du som har flera barn låta dessa måla varsin kubbe så att den blir personlig.

4. Bygg en verktygslåda

Verktygslåda i trä
Tänk att ha en verktygslåda man själv gjort. Foto: scatterjoyofart.com

För dig med barn i lite äldre ålder kan det vara kul att bygga barnets första egna verktygslåda och sedan fylla den med barnets första egna verktyg. Ni bygger den såklart tillsammans.

5. Bygg en rutschkana

Rutschkana
Utnyttja slänten till en rutschkana. Foto: Pinterest

Har du en slänt som du inte vet riktigt vad du ska göra med? Bygg en trall på ovansidan där du ställer barnens leksaker, sandlåda mm. Därefter kan du placera en rutschkana i slänten så att barnen snabbt, och på ett roligt sätt, kan ta sig ner från sin lekyta. 

Tänk också kreativt när du skapar trappan upp till lekytan. Är barnen lite äldre kanske de kan få klättra upp med hjälp av ett rep? Men gör gärna en trappa också så att du själv kan ta dig upp. 

6. Fixa trädgårdsyatzy

Trädgårdsyatzy
Enkelt utomhusspel. Foto: Fenton.com

Ytterligare ett utomhusspel som är enkelt att bygga och som kan göras mer avancerat genom detaljarbetet. Det ni bygger är alltså själva tärningarna. Dessa är kort och gott kuber av virke, lämpligen någon form av regel som ni sågar i rätt storlek. Därefter målar ni dit prickar. Totalt ska det vara sex tärningar. För att göra det mer avancerat kan ni fasa av kanterna, samt även göra en snygg spelbricka som man kan fästa resultatpappret på. 

7. Tillverka ett luffarschack

Luffarschack
Lekfullt luffarschack. Foto: Chiken scatch NY

Ännu ett roligt utomhusspel som är enkelt att skapa själv. Du som inte vill bygga i trä kan tillsammans med barnen leta upp lämpliga stenar och sedan måla dessa med passande färg. Själva spelplanen kan ni måla upp på en överbliven kvadratisk marksten. Du som gärna vill bygga i trä kan exempelvis kapa upp spelpjäser genom att såga av en gren, eller en regel. Därefter kan ni sandpappra och måla X och O på dem.

8. Slöjda smörkniv

Smörknivar
Bre med egen smörkniv. Kollage: Annelie Hulberg

Detta är en riktig klassiker i slöjdsalen. Lär barnen att figursåga och slipa fram sin alldeles egen smörkniv.

9. Bygg en bilbana

Bilbana av markplattor
Bilbana gjord av markplattor. Foto: Woohome

Har du överblivna markplattor eller tegelstenar hemma? Genom att placera ut dessa i en bana och rita upp streckade linjer på dem kan ni tillsammans skapa en bilbana i trädgården. Till denna kan ni sedan ha massor av byggprojekt under sommaren. Varför inte slöjda små trafikljus? Bygga ett minigarage? Eller till och med egna leksaksbilar?

10. Sätt upp en griffeltavla i trädgården

Rittavla
Barnens kreativa hörna. Foto: Buzzfeed

Med hjälp av en byggskiva och några lister (som antingen tål fukt eller målas med utomhusfärg) samt en burk tavelfärg kan ni skapa en Picassovrå. Tack vare färgen kan barnen rita på tavlan med kritor, sudda och rita igen.

11. Sätt upp en balansbana

Balansbana
Vedkubbar och spillvirke kan användas till mycket. Foto: Pinterest

Några vedkubbar, plankor, såg och skruv blir snabbt och lätt en spännande balansbana för barnen - som inte kostar skjortan att göra. Har du mycket plats och en del fantasi kan ni bygga ut den till en enklare hinderbana. Kubbarna kan även användas som små pallar i barnens lekhörna om ni barkar av och målar dem.