Nekas bygglov för tredje gången

Sänkt innertak tar inte bort en våning, meddelar länsstyrelsen i sitt domslut.

Byggnadsnämnden i Tranås kommun har återigen åkt på bakläxa från länsstyrelsen. Det hus i Tranås, som nu är inne på sin tredje bygglovsvända, fick i dagarna bygglovet nekat av länsstyrelsen efter att grannarna återigen överklagat.

Bygget är fyllt av konflikter mellan såväl grannar, kommun och husägare. Den senaste vändan handlade om huruvida ett sänkt innertak på övervåningen skulle göra att huset inte längre klassas som ett tvåplanshus. När det i augusti förra året uppdagades att kommunen sagt ja till bygglov utifrån den argumentationen blev det liv i luckan.

Grannarna kopplade in PBL-experten Göran Wahlberg som uttalade sig såhär om kommunens beslut:

- Jag har aldrig tidigare under mina över 40 år i branschen sett något liknande. Det här är extremt, och det handlar både om okunskap och mygel.

Länsstyrelsen håller med grannarna. Att hänga på ett sänkt innertak på övre plan innebär inte att huset inte längre klassas som tvåplanshus. I domen tydliggör de definitionen av ett våningsplan och skriver att åtgärden bara är ett sätt att försöka göra byggnaden planenlig. Således upphävs det beviljade bygglovet.

Läs mer
Beviljade bygglov i strid mot detaljplanen utan grannhörande