Bygglov

Hur lång tid tar det att få bygglov?

Medlemmens ChristinaH's bygge.

Medlemmens ChristinaH's bygge. Foto: ChristinaH

Kommunerna har 10 veckor på sig att ge dig besked om bygglov, enligt lagen. Men hur snabbt går det egentligen?

Enlig plan- och bygglagen (PBL) har du rätt att få besked på din bygglovsansökan inom 10 veckor, men det är förutsatt att alla bygglovshandlingar är inlämnade och kompletta. Har du missat något, så har stadsbyggnadskontoret ytterligare 10 veckor på sig att ge dig besked från det att du lämnar in de kompletta handlingarna. 

Men ofta kan det gå snabbare än 10 veckor att få bygglov. Hur lång tid det tar från att en komplett bygglovsansökan är inne tills att den beviljas skiljer sig åt mellan Sveriges kommuner.

Vi frågade landets 290 kommuner hur många arbetsdagar de tog på sig för att bevilja ett bygglov under förra året. Vår undersökning pekar på att det i praktiken tar i genomsnitt drygt fyra veckor (21 arbetsdagar) att få bygglov, men spännvidden är stor. Har du tur så kan du få bygglov samma dag som ansökan lämnades in. Har du otur så kan bygglovet ta flera hundra dagar att behandla. 

Klicka här för att se hur lång tid det tar att få bygglov i din kommun 

Den längsta tiden för ett bygglov i Umeå var 522 dagar.

– Det berodde på att efter att vissa remissinstanser haft synpunkter tog sökande nästan 2 år på sig att komma in med de revideringar som krävdes, säger Stefan Eriksson som är byggnadsinspektör i Umeå.

– Men vi beviljade bygglovet dagen efter att reviderade handlingar kom in.

I kommuner som Bromölla, Borlänge, Gotland och Malå med flera, har man haft möjlighet att ge bygglov samma dag som ansökan inkom.

Läs också

Lista: Tid att få bygglov per kommun
Så får du bygglov snabbt