Så var det att bygga med Eksjöhus

Eksjöhus erfarenheter

Foto: Johnny

Ett riktigt snyggt och stort kvalitetshus, men sprängningsarbetet spräckte budgeten. Så kan man sammanfatta Johnny och Ingelas erfarenheter av att bygga hus.

Ingela och Johnnys hus mäter hela 233 kvadratmeter om vi inkluderar det inbyggda garaget. Huset upplevs riktigt maffigt tack vare att det är öppet till andra våningen i entrén. Dessutom finns det ett tvättnedkast från andra våningen. Lyxigt.

De byggde med Eksjöhus som husleverantör. Huset är ett modifierat 2-planshus modell “Balans” som de ändrat planlösningen en del på.

– Vi ville ha känslan av mycket yta, så vi gjorde om så att det blev öppet till nock på andra våningen i entrén. Vi har även ett sopnedkast från andra våningen, en liten men skön grej, säger Johnny.

huset klart

Huset klart. Foto: Johnny

Det bästa med husbygget tycker de var säljaren, som de upplevde som både ärlig och kompetent. De tycker också att Eksjöhus levererat material av god kvalitet och just kvalitetsfaktorn på exempelvis stommen är huvudanledningen till att valet slutligen föll på Eksjöhus och inte någon av de andra hustillverkare som de valde mellan.

– Vi tittade på en hel del visningshus där kvalitén var sådär hos många kända aktörer. Sviktande och knarrande golv på övervåningen i ett nybyggt hus, säger Johnny.

De byggde sitt Eksjöhus med delad entreprenad, vilket innebar att Eksjöhus stod som samordnare, men att Johnny och Ingela skrev kontrakten med var och en av entreprenörerna, som i sin tur även skrev kontrakt med Eksjöhus. Ett upplägg som många hustillverkare använder sig av.

huset klart i skymning

Baksidan av huset. Foto: Johnny

– Den delade entreprenaden var det sämsta med husbygget. Det blir som upplagt för parterna att kunna skylla på varandra, och då måste husägaren medla när något går snett. För ibland går det såklart snett och kostnaden för att korrigera felet ska ju hamna på någon entreprenör. Så det var mycket irritation emellanåt. Som tur var löste det sig ju till slut för oss, säger Johnny.

Eksjöhus höll den budget som de utlovat, men däremot blev totalkostnaden betydligt högre än tänkt, mycket på grund av att det blev en hel del oväntat sprängningsarbete för grunden. Johnny och Ingela valde själva en markentreprenör som hade gett ett bättre pris än den som Eksjöhus föreslagit för dem. Ändå blev markarbetet i slutändan mycket dyrare än först beräknat, främst på grund av att de behövde spränga. 

Budget överskreds också på grund av att man bestämde sig för att öka boytan en del, bygga en altan, lägga asfalt på en del av tomten och lite annat smått och gott.

gräsmatta

Gräsmatta rullades ut. Foto: Johnny

Totalt kostade markarbetet omkring 250 000 kronor mer än tänkt och stannade på cirka en halv miljon kronor.

Efter regn kommer solsken
Utöver det påkostade sprängningsarbetet gick resningen av huset smidigt. Snickarna arbetade på bra i hög fart och höll tidsramen.

Under byggarnas semester passade Ingela och Johnny på att måla huset.

- Vi målade det på enbart 5 dagar genom att hyra en ställning som svepte runt halva huset åt gången. Vi var 4-5 personer hela tiden, säger Johnny.

Det var viktigt för dem att allt skulle stå klart till tillträdesdagen.

Köket

Köket i Johnnys och Ingelas hus. Foto: Johnny

– Vi väntade vårt första barn som vi visste skulle bli handikappat och kräva mycket av vår tid, så vi fick tillåtelse av byggarna att göra markarbete och exteriöra arbeten runtomkring huset medan det byggdes.

De arbetade på bra och fick klart både en 60 kvadratmeter stor altan, en asfalterad uppfart, en tomt med rullad gräsmatta samt en basketplan där de gjöt ner fästen och lade röd marksten med kantgjutning som yta för själva spelplanen.

Under tiden rullade bygget av huset på.

– I efterhand så kan man nog säga att allt gick helt ok, även om vissa moment och blunders gjorde en lite ledsen kanske. Ledningarna för golvvattenvärmen drogs till exempel upp utanför där väggen var markerad på betongen, samt med 45-graders lutning. Det var ett undermåligt jobb, men vi täckte det med en bänk under trappen i entrén, i slutändan blev det riktigt snyggt och praktiskt. Felet bekostades av entreprenören på grund av att det var deras miss, säger Johnny.

badrum

Badrummet i Johnnys och Ingelas hus. Foto: Johnny

Fick flytta
Huset blev i slutändan alltså mycket dyrare än de tänkt och samtidigt hade de inte kunnat föreställa sig i förväg hur påfrestande det skulle vara att få ett handikappat barn. De här två sakerna tillsammans gjorde att de bestämde sig för att hyra ut huset ett tag, att hämta sig ekonomiskt. Först försökte de sälja, men sedan bestämde de sig för att hyra ut huset istället. Om ett år är dock planen att de ska flytta tillbaka.

 – Vi bor idag på 90 kvadrat med 2 små barn och ytan i vårt andra hus är verkligen något vi saknar. Vi har hyrt ut det i 4 år nu och om 1 år ska vi flytta tillbaka. Vi ser mycket fram emot att bo där, säger Johnny.

FAKTA / Om Johnnys hus
Vad: Mycket modifierat 2-plans Eksjöhus modell “Balans” på 233 kvadratmeter, varav 42 kvadratmeter är inbyggt garage. Mer om huset: Öppet till andra våningen i entrén, ryggåstak i mitten, 2,6 meter i takhöjd på 1:a våningen.
Uppvärmningstyp: Bergvärme.
Totalkostnad: 5 miljoner kronor (beräknad kostnad 4,5 miljoner kronor).

Läs också
Månadens prefab Eksjöhus Balans
Fakta om Eksjöhus