Bor ekologiskt i Naturhus

Foto: Anders Solvarm

I Brålanda nära sjön Vänern bor Anders och Rosemary Solvarm i ett hus som är byggt inuti ett gigantiskt växthus. Växthuset skyddar huset inuti från väder och vind, samtidigt som det bidrar till att hålla värmekostnaderna nere.

Det hela började 2001, när Anders höll på att bygga ett timmerhus till familjen. Grunden var lagd och han hade timrat ett och ett halvt varv, när han insåg att det skulle bli svårt att jobba vidare när det inte var vackert väder.

Anders Solvarm
Anders Solvarm

 

– Det var då jag kom på det här med växthuset, berättar Anders.

Anders hade läst boken ”På Akacians Villkor” av arkitekt Bengt Warne och Marianne Fredriksson, där de beskrev hur man kan bo i samklang med naturen. Bengt Warne hade byggt ett hus i Saltsjöbaden 1974-1976, som han kallade Naturhuset. I Bengt Warnes Naturhus finns det en kärna som utgör själva bostaden och denna bostad är helt omgiven av glas, dvs ett växthus. I Naturhuset lever man med naturens eget kretslopp. Mulljord produceras i ett rum under toaletten. Även köks- och trädgårdsavfall komposteras. Avloppsvatten skickas vidare ut till växterna i växthuset. Växterna ger inte bara föda, utan renar också luften och hjälper till att hålla rätt fukthalt.
Bostad i växthus
Välkomnande träveranda på växthuset. Foto: Anders Solvarm

Det här gav Anders en idé. Han skulle kunna köpa ett växthus och sätta runt det planerade timmerhuset och göra sitt eget hus till ett Naturhus. Sagt och gjort. Anders investerade i ett växthus på 300 kvm och byggde upp runt huset. Nu skulle Anders lugnt kunna bygga vidare på sitt hus, utan oro för väder och vind.

Bo i växthus
Även vinrankorna har letat sig upp på hustaket.

För tre år sedan kunde Anders och Rosemary flytta in i huset, som är 145 kvm stort och har kostat ungefär 1,5 miljoner att bygga exklusive en massa egna arbetstimmar.

Växthuset stod för 600 000 kr av den kostnaden. Anders menar att växthuset är väldigt hållbart och räknar med en livstid på mer än 100 år.

Glas är ett beständigt material och det sitter här monterat i en stålstomme som är galvad inuti, säger Anders.

Bara två glasrutor har behövt bytas i växthuset under årens lopp. När det var helt nytt pangade den äldste sonen i huset en ruta när han kastade en sten, men det har aldrig hänt igen. En annan ruta sprack i taket pga monteringsfel. Den klarade inte rörelserna vid temperaturväxlingar.

Fönsterputsning?

Det kan väl vara lagom att putsa rutorna en gång per år, fast vi har bara putsat en gång på fem år. Anders håller fortfarande på att bygga på huset och då dammar det så att det inte är lönt att putsa rutorna.

Bakugn
Bakugnen.

 

Timmerhuset har man inte behövt tilläggsisolera och värmekällan är vedeldning och solvärme. De har två murade masugnar, där den ena är vattenmantlad och förser dem med varmvatten på vintern när inte solvärmen är effektiv. Den andra ugnen fungerar som bakugn.

Ventilation och inomhusklimat
Växthuset har ventilation i nocken, där det sitter en liten väderstation som styr luftflödet efter väder och vind.
I vinter har växthuset haft minus 12 grader som kallast.

Det beror på att vi inte har några riktiga ytterdörrar i växthuset ännu, säger Anders.
På sommaren kan det bli för varmt att vistas ute i växthuset om man inte befinner sig i skugga. De har visserligen satt in ett rör för tilluften så att de tar in markkyld luft in i huset.

Men strålningsvärmen känner man ändå och den är enorm, man kan jämföra det med när man är i skidbacken, säger Anders.

Bo i växthus
Massor av växter ger skugga, trivsel och mat.

Därför har Anders och Rosemary satt massor med växter som ger mer och mer skugga allt eftersom de växer till sig.
Fukt och mögel är ett annat fenomen som det kanske är lätt att tro att det skulle bli problem med i Naturhuset, men icke. Luften är tvärtemot ofta för torr.

Ett växthus fungerar egentligen som ett torkhus, berättar Anders.

Varm och fuktig luft stiger uppåt och den vädras ut i nocken. Man försöker hålla 40-60 % relativ luftfuktighet, men ibland blir det för torrt. Än har de inte planterat tillräckligt med växter för att få den rätta balansen, även om de kunde skörda bortåt ett ton vindruvor förra året.
Men en sak är säker, de stormtrivs i sitt Naturhus.

Det häftiga är när solen kommer fram, för det blir så fort varmt. Man ser världen utanför, men själv har man det varmt och skönt och kan sträcka sig efter en tomat, säger Anders.

Bengt Warnes växthusbostad
Bengt Warnes naturhus i Saltsjöbaden. Foto: Karl-Dietrich Bühler.

Naturhuset har väckt stor uppmärksamhet, men hittills finns bara tre Naturhus i Sverige. Förutom Bengt Warnes, Anders och Rosemarys finns ytterligare ett på Ingarö.

Läs mer