Aluminiumbeklädda fönster klarar sig bäst i undersökning

Aluminiumbeklädda fönster klarar sig bäst i undersökning

Lång livslängd och lägst kostnad på sikt, så sammanfattar forskarna hur fönstret klarar sig i vårt klimat.

PVC-fönster må vara billiga, men en brittisk studie visar nu att de också har kortast livslängd och att det är aluminiumbeklädda fönster som har överlägset längst livslängd i vårt klimat och därmed blir billigast i längden. Vanliga träfönster uppges vara bästa valet i lite mildare klimat.

I rapporten skriver forskarna att PVC-fönster har en livslängd på mellan 25-35 år, att träfönster har en livslängd omkring 56-65 år och att aluminiumbeklädda träfönster klarar sig så länge som mellan 71-83 år. Anledningen till att det aluminiumbeklädda fönstret klarade sig så bra uppges vara att det först har en luftspalt och därefter aluminium, tillsammans skyddar dessa träet på ett fördelaktigt sätt.

Detta innebär att även om ett aluminiumbeklätt fönster har högre initialkostnad kräver de samtidigt mindre underhåll än träfönster och färre fönsterbyten än PVC-fönster, i alla fall om vi vågar tro på rapporten Whole Life Analysis of timber, modified timber and aluminium-clad timber windows: Service Life Planning (SLP), Whole Life Costing (WLC) and Life Cycle Assessment (LCA).