Ultrasnål dusch baserad på rymdteknik

En dusch byggd på rymdteknik från NASA sparar upp till 90 procent vatten och 80 % energi.

Malmöbon och industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har tagit utgångspunkt i rymdteknik när han utvecklat duschar som förbrukar 90 procent mindre vatten och samtidigt sparar 80 procent energi. Duscharna använder dessutom samma teknik för vattenrening som NASA använder för samma ändamål i rymden, vilket gör att vattnet blir renare än vanligt tappvarmvatten. Enligt Lunds tekniska högskola kan du därför duscha hundratals gånger med samma vatten.

Produktens rening fungerar på så vis att fibrer i filter drar till sig alla slags partiklar, så även bakterier och virus. Filtret uppges räcka till ett flöde av 110.000 liter innan det behöver bytas.

I somras installerades två av dessa duschar i Ribbersborgs kallbadhus och på två månader sparade de cirka 100 000 liter vatten. Nu är Mehrdads företag Orbital Systems redo för en global lansering. 

- Nu när produkten är utvärderad av kund och vi har fått vårt första återköp är vi redo för nästa steg, att lansera produkten globalt. Vårt mål är mycket enkelt: att hjälpa människor över hela världen att spara energi och vatten och samtidigt bidra till att skapa en hållbar framtid, säger Mehrdad Mahdjoubi, grundaren av Orbital Systems.

När produkten kan tänkas dyka upp för privatpersoner vet de inte i dagsläget, men det finns med i framtidsplanerna.