Tvättstuga, Vatten & avlopp

Renovera tvättstugan bökigt men roligt

Renovera tvättstugan bökigt men roligt

När Mathias Gillblad och hans familj skulle renovera tvättstugan höll de noga koll på kostnaderna och gjorde det mesta själva.

– När vår 10 år gamla panna som stod i tvättstugan började strula, så tyckte jag att det var lika bra att renovera hela tvättstugan också, berättar Mathias Gillblad.

Mathias Gillblad, hans fru Annica och dottern Felicia bor i en villa från 1984 i Nacka. Sedan inflytten för fem år sedan har de bytt ut hela köket, alla ytskikt i alla rum och lagt om golven. Nu var det alltså dags för tvättstugan.

Tvättstuga
Foto: Mathias Gillblad

De bestämde sig för att göra så mycket som möjligt av jobbet själva. Under sista semesterveckan rev Mathias ut den gamla tvättstugan. Resten av arbetet har han gjort under kvällar och helger i två månaders tid.

Renoveringen av tvättstugan innebar att Mathias fick byta golvbrunnar, spackla, kakla, montera blandare, rör och förvaring; många arbetsuppgifter som också ingår i en badrumsrenovering.

Golv i tvättstuga
Det var mycket jobb med golvet. Foto: Mathias Gillblad

– Men jag tror att det här ändå måste vara bökigare än att renovera ett badrum för man har ju ingen extra tvättstuga som man brukar ha med badrum, säger Mathias.

– Vi fick klara oss på en 35-liters varmvattenberedare. Dottern Felicia gillar att bada, men det gick ju inte. Sedan fick vi ha tvättmaskinen i garaget och grovingången och förvaringen som brukar vara i tvättstugan hade vi ju avvecklat tillfälligt, berättar Mathias.

Förvaring i tvättstuga
Ordentligt med förvaringsutrymmen. Foto: Mathias Gillblad

Felicia hjälpte också till med renoveringen av tvättstugan. Hon fick måla och rita monster och prinsessor på väggarna innan det var dags att tapetsera.

– Tyvärr blödde kritfärgerna igenom både tapetlim och tapet, så det var bara att ta ner och försegla innan vi kunde fortsätta. Ett kul minne trots allt, menar Mathias.

Riktigt allt jobb kunde familjen Gillblad inte göra själva. De köpte in elarbeten, läggningen av våtrumsmattan och installationen av den nya pannan.

– Men det blev mer jobb än jag trodde, väldigt många olika moment, säger Mathias.

–Riva, spackla, slipa, såga, mäta, handla, köpa fel, handla, bila, koppla rör, brunnar, vattenläckage, torka, skruva och limma golvspånskivor, armera, gjuta, måla, tapetsera, skruva skåp, bänkskiva, blandare, sätta kakel m m.

Värmepanna
Nya pannan på plats. Foto: Mathias Gillblad

Mathias samlade ihop alla kvitton som rör renoveringen av tvättstugan och summerade kalaset till 70 000 kr, där 42 000 kr är en värmeanläggning. Det kostade alltså 28 000 kr att renovera tvättstugan, exklusive tvättmaskin och torkskåp som var relativt nya och som man kunde fortsätta använda ett tag till.

En ny tvättmaskin kan kosta allt mellan 2500 – 15 000 beroende på märke, funktioner och kvalitet. Torktumlare brukar kosta ungefär lika mycket, medan ett torkskåp ligger på 3500-7500 kr.

Läs också om hur du planerar en bra tvättstuga.