Tvättstuga, Vatten & avlopp

Tvättstuga - planering och utformning

FIn nygjord tvättstuga

FIn nygjord tvättstuga Foto: medlemmen anderton_swe

Det gäller att ha bra med förvaringsutrymmen och avlastningsytor i tvättstugan. Men det är ventilationen som avgör om tvättstugan ska bli riktigt bra.

I Sverige ägnar vi ungefär en halvtimme om dagen, eller tre och en halv timme i veckan, åt att tvätta och stryka. Därför finns det all anledning att göra tvättstugan till ett välplanerat, praktiskt och trivsamt rum.

En bra tvättstuga har:

– Bra ventilation.
– Gott om förvaringsutrymme, inklusive korgar och backar.
– Plats att hänga tvätt.
– Avlastningsytor.

Har du ventilation i form av självdrag är det viktigt att komplettera med en fläkt i tvättstugan som hjälper till att ventilera ut den fuktiga luften från tvättstugan. Det menar VVS-konsulten Lars-Göran Dahlén.

Att skaffa kondenstumlare är ett annat sätt att hålla fukten borta. En sådan tumlare släpper bara ifrån sig uppvärmd rumsluft och behöver ingen anslutning till ventilationskanal.

– Har du en gammal tumlare har den också oftast en energiförbrukning som är fyra-fem gånger högre, säger Lars-Göran Dahlén.

– Den fodrar lite mera skötsel, säger Lars-Göran, men det är inte alls krångligt, bara torka av den när du tumlat färdigt.

Alla textilier mår dock inte bra av att tumlas. Så istället för torkskåp föreslår VVS-konsulten ett enkelt klädstreck.

– Inne eller utomhus spelar ingen roll. Det är i luften tvätten torkar, även om det är kallt, säger han.

Inredningsarkitekt Christel Månsson menar att det är viktigt att skapa en trivsam tvättstuga.

–  Bygger du nytt har du en verklig chans att utveckla tvättstugan, säger Christel.

Det finns inget som hindrar en djärvare färgsättning än tvättstugans klassiska vita på väggarna.

– Man kan gott satsa på färg. Jag tycker att vi i Sverige ofta är bra på att tänka praktiskt. Men vi skulle kunna tänka lite mer på färg och form, säger inredningsarkitekten.

Christel tycker vidare att linneskåpet ska stå i tvättstugan.

– Tvättstugan ska ha bra med förvaring, skåp och lådor för allt som ska finnas i tvättstugan. Förutom linneskåp, tvättkorgar och backar vill Christel inreda tvättstugan med avlastningsytor, så många bra bänkskivor man kan få plats med. För de flesta brukar en bänkhöjd på 90 centimeter fungera bra.

Låt skåpen stå på ben i stället för sockel, för att undvika skador vid en eventuell översvämning.

Maskinerna är inte alltid så vackra och om man vill kan man dölja dem bakom en textil som monteras framför och lätt kan avlägsnas.

Är utrymmet litet gäller det att tänka till lite extra. Tvättpelare brukar vara bra att satsa på – tvättmaskin och torktumlare placerade ovanpå varandra.

Den lilla tvättstugan känns större om du väljer ljusa kulörer. Bra men mjuk belysning är viktig att tänka på i den lilla tvättstugan.

Tänker du stryka i tvättstugan finns strykbrädor för väggmontage som tar minimalt med plats när de är uppfällda mot väggen eller inuti ett skåp. Sådana finns att köpa hos t ex Smarthem.

Läs också:
Renovera tvättstugan bökigt men roligt