Strandridarens 1700-talshemvist till salu

20 000 kvm fastighet precis vid havet på Gotland.

20 000 kvm fastighet precis vid havet på Gotland.

Den mytomspunne strandridaren Johan Ahlboms hemvist Strandridaregården på Gotland ligger ute till försäljning. Här var Carl von Linné på besök 1741.

Huset som är byggnadsminnesförklarat är byggt av kalksten putsad med guldockra. Fastighetens totala areal uppgår till 20 000 m² och ligger inom ett av Gotlands äldsta naturreservat, precis vid stranden. Detta tillsammans med utgångspriset på 3 miljoner kr gör att det defintivt drar ögonen till sig. Fynd eller inte är frågan, men vackert är det definitivt.

Kyllaj

Fantastisk gavel. Foto: Leif Bertwig

1700-talshuset mäter totalt 200 kvadratmeter i 1,5 plan och består av 6 rum och kök med en oinredd vind. Lantköket är tidstypiskt för 1700-talet och innehåller en stor köksspis med tre ugnsöppningar. Där finns också pigkammaren - en skrubb. 

kyllaj

Kalkstensmur på framsidan. Foto: Leif Bertwig

I huset finns också två stora rum för umgänge, dels vardagsrummet och dels det största rummet som kallas för Salen. Vidare hittar vi betjäntrum med Johan Ahlboms uniform i, brudkammare, drängkammare och kontorsdel.

fönster

Vackra färgkombinationer. Foto: Leif Bertwig

 

dörrar

De vackra färgerna genomsyrar hela huset. Foto: Leif Bertwig

 

Strandriddaregården betjäntrum och Johan Ahlboms uniform

Betjäntrum och Johan Ahlboms uniform.

 

Vardagsrummet

Vardagsrummet.

Det är dock inte permanentstandard.

Det är nog svårt att anpassa det till dagens krav på permanentboende. Men man kan ha det som ett fritidshus, eller en form av museum kombinerat med verksamhet, säger mäklare Leif Bertwig.

Förmaket

Förmak/kontor.

Det viktiga är att du har kunskap, engagemang och ekonomi nog för att sköta om kulturminnet så att det står sig i flera hundra år till. 

Strandriddaregården