Ljus bygger rum på Nordsjälland

Uppdaterad 23 oktober 2014 13:56

Inga trösklar eller verandor. Stora fönsterpartier från golv till tak. Strategiskt placerade ljusinsläpp. Mer än något annat så har närheten till naturen varit det genomgående temat i Skybox House högst upp i Nordsjälland.

Ljus bygger rum på Nordsjälland
Skybox House

Det unga arkitektkontoret Primus arkitekter har trots de små måtten, endast 75 kvadratmeter, lyckats skapa ett hus som känns betydligt större.

– Jovisst handlar arkitektur ytterst om att projektera ljus och rum.

David Bülow understryker också att materialen spelar en stor roll. De lådlika volymerna är alla inklädda med ekpanel som behandlats med järnvitriol för att framhäva ådringen.

Skybox House

– Arkitektur är också konsten att skapa ramar för livet.

Beställarna är ett ungt par med en nu femårig dotter. Strax intill deras nya sommarboende ligger det äldre ursprungliga huset med traditionellt sadeltak på den gemensamma tomten. Istället för att dela upp fastigheten med ett staket så har man inrättat både gemensamma och privata ytor. Och på sätt och vis känns det nya huset som en fiskebod med sina kantiga former här ute på Nødebohuse. Men en mycket raffinerad arkitektoniskt utformad sådan. Arkitektur är så mycket mer än väggar som skyddar mot vind och tak mot regn. Arkitektur är just de här kontrasterna mellan ljus och skugga, mellan öppet och slutet, mellan ute och inne.

Skybox House

– Kunderna hade tänkt sig ett traditionellt hus, men vi lyckades övertyga dem om att man kunde få in mycket ljus och rum med hjälp av en otraditionell lösning. Vi ville att huset skulle vara ett med trädgården under varma sommardagar, och samtidigt göra himmel och moln till en del av rummen. Det blev en bra diskussion, de blev både nöjda och stolta över resultatet.

Skybox House

Takhöjden har dragits ned för att lyfta fram lanterninerna och deras ljusinsläpp. Smala, höga fönster ger vyer genom de olika volymerna. Ljusinsläpp på olika platser ger diagonala utblickar. Trädgården blir ett med huset när de avlånga glasdörrarna skjuts upp. Sjuttiofem kvadratmeter kan tyckas litet, men den genomtänkta ljusbehandlingen gör att de två sovrummen och vardagsrummet med dess stora ekgolv känns ännu större. David hävdar dessutom att de inglasade ytorna gör att himlen blir en femte fasad. De kantiga formerna med de stående ekpanelerna gör också att byggnaden fungerar som något av en avgränsning i den gemensamma trädgården.

Skybox House

– Vi har byggt en så kallad ballon frame-konstruktion, förklarar David Bülow vars partner Per Appel också är snickare. Det är en lätt och mycket stark konstruktion som också ger en bra ventilation av ekfasaden och därmed ett sundare hus.

Skybox House

Huset har kostat drygt två miljoner kronor och är byggt helt i egen regi, från den exponerade betongplattan till taket, men med underentreprenörer på VVS och el. David tillägger att taket isolerat med 30 centimeter och väggarna med 15 centimeter mineralull. Tack vare en värmepump som byggts in i väggen reduceras uppvärmningskostnaderna och koldioxidutsläpp, men det finns också en vanlig vedkamin på plats. Lanterninerna ger tillräckligt med självdrag för att undvika fläktsystem.

– Det är ett sommarhus, men det är isolerat och byggt för att kunna användas året runt.

Skybox House

Skybox House

Leo Gullbring