Robot­gräsklippare

5 billiga robotgräsklippare - det här får du för pengarna

Vad skiljer de allra billigaste robotgräsklipparna från varandra och vad får du egentligen för pengarna? Vi har jämfört fem aktuella budgetklippare.

Vi jämför fem billiga robotgräsklippare och förklarar vad skillnaden är mellan en dyr och en billig.

Vi jämför fem billiga robotgräsklippare och förklarar vad skillnaden är mellan en dyr och en billig.

Vi har valt ut fem riktigt billiga robotgräsklippare från olika tillverkare med robotar i det absoluta budgetsegmentet och undersökt vad du får för pengarna. Vad skiljer egentligen en billig robotgräsklippare från en lite dyrare?

Skillnad dyr och billig robotgräsklippare

Det som skiljer mellan en billig robotgräsklippare och en dyrare brukar vara:

  • Storleken på gräsmatta de är anpassade för
  • Klippbredden
  • Hur komplexa ytor de klarar
  • Appstöd och uppkopplingsmöjligheter
  • Känt märke eller ej
  • Brister i mjukvaran
  • Tunnare kabel

Den stora skillnaden på riktigt billiga robotgräsklippare och de som kostar från 7 000 kronor och uppåt är vanligen storleken på gräsmatta som de är anpassade för. En riktigt billig robotgräsklippare är vanligen tänkt för gräsmattor i tätort, där gräsmattorna är 600 kvadratmeter eller mindre och dessutom relativt plana och enkla. 

Som ett led i detta är även klippbredden begränsad. Den håller sig vanligen runt 18 centimeter. De behöver helt enkelt inte en lika bred klippbred eftersom de ska klippa en mindre yta. Ju bredare klippbredd, desto snabbare blir ytan klippt och desto mindre ofta måste roboten vara ute och arbeta.

Även om de billiga robotgräsklipparna kan hantera korridorer och slänt är de vanligen gjorda för en relativt enkel och sammanhållen yta, inte för dig som har en massa biytor med grusgångar och slänt emellan - även om det såklart finns undantag från den regeln.

App-stöd och uppkopplingsmöjligheter brukar också få stryka på foten i den nedre regionen av budgetsegmentet. Det finns ett par modeller med wifi-stöd eller bluetooth, men tittar du på de allra billigaste är detta sällan något som ingår. Fördelen med wifi-stöd och app till roboten är att du kan få notiser om den kör fast. Är det däremot bara bluetooth handlar fördelen endast om att du kan programmera robotgräsklipparen ståendes upprätt, för bluetooth-uppkopplingen är normalt sett bara inom tio meters radie från roboten.  

Många budgetrobotar är också relativt okända märken. En del är märken som dyker upp och sedan försvinner igen efter några år. Andra lyckas bygga en stor fan-base och kan då fortsätta hålla sina robotar uppdaterade och släppa nya modeller. Men detta gör att det är lite osäkert huruvida det nya obeprövade varumärket kommer att kunna tillhandahålla support och reservdelar på sikt.

Köper du från ett relativt nytt märke på marknaden kan det också vara så att mjukvaran innehåller en del brister. Det är svårt att programmera en felfri mjukvara till en autonom robot. Så du får räkna med att du blir lite av en beta-testare av produkten. Men kan du stå ut med att hålla koll på när det släpps uppdateringar av mjukvaran (förutsatt att roboten kan uppdateras) och ha lite kontakt med företaget ifråga är ju detta ingen fara. Det ingår ofta installationsmaterial vid köp av billiga robotgräsklippare men kabeln kan vara tunnare än hos de dyrare modellerna.

Einhell GC-RM 500

Cirkapris: Från 4 500 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: -
Angiven uppladdningstid: -
Startpunkter: Ingen information
Lutning: 35 %

Robotgräsklippare från Einhell, billig
Robotgräsklipparen Einhell GC-RM 500.

Testresultat/recensioner

Vi har inte kunnat hitta några professionella recensioner av den här robotgräsklipparen. Omdömena från kunder på nätet är varierade, och sträcker sig från uruselt upp till helt nöjd. De som inte är nöjda anser att robotgräsklipparen inte är pålitlig när det kommer till prestationen, att den ibland åker utanför slingan och att kvaliteten inte håller måttet. De som anser den vara bra anger att den klarar av deras gräsmatta och att det inte varit något tekniskt strul.

Om Einhell GC-RM 500 

Einhell GC-RM 500 är en robotgräsklippare tänkt för gräsmattor upp till 500 kvadratmeter. Den har tre pivotknivar undertill, och klipphöjden kan justeras mellan 2-6 centimeter. Robotklipparen saknar display, du har istället knappar på ovansidan för att hantera programmeringen och ett par dioder som indikerar hur många timmar du ställt in att roboten ska klippa varje dag.

Roboten saknar app-stöd och uppkopplingsmöjlighet. Du kan inte ställa in olika klipptider varje dag, utan du väljer hur länge robotgräsklipparen ska klippa samt en starttid. Starttiden väljer du genom att trycka på start den verkliga tid då du vill att roboten startar. Den kommer då att variera mellan att klippa och ladda från det att du har tryckt på start och under det antal timmar du har valt. Roboten kommer att upprepa processen varje dag och startar alltså samma tid nästa dag igen.

Laddstationen kan endast placeras i en position och det är längs med begränsningsslingan med öppningen riktad medurs. Roboten rör sig alltså moturs in för att ladda.

Enihells robotgräsklippare har regnsensor, samt sedvanliga sensorer för säkerhet på gräsmattan såsom exempelvis lyftsensor. I övrigt är funktionaliteten högst begränsad.

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar/passar inte

Passar: På enkla, plana små gräsmattor utan allt för skarpa hörn och utan några smala passager eller biytor som ligger mer än 8 meter bort från huvudytan.
Passar inte: När du har flera biytor och smala passager, eller en stor gräsmatta.

Meec Tools 021742

Rekommenderat pris: 4 999 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 90 min
Angiven uppladdningstid: 150 min
Startpunkter: Ingen information
Lutning: 35 %

Robotgräsklippare
Robotgräsklipparen Meec Tools 021742 från Jula.

Testresultat/recensioner

Aftonbladet har testat robotgräsklippare och anser denna modell vara bra för radhusgräsmattor. Att den inte är så funktionsrik, men att den har det man mest trängande har behov av och att den sköter sitt jobb. De recensioner som ligger på Julas egen hemsida verkar stämma in i den kören; de säger att den sköter sig som utlovat och att den har app-stöd och wifi även om detta inte anges i manualen. De som har sänkt betyget gör så på grund av att de tycker att manualen lämnade en del att önska, och att den gott kunde ha kantklippt medan den går hem till laddstationen.

Om Meec Tools 021742

Julas egen robotgräsklippare heter kort och gott “Robotgräsklippare” och ligger under varumärket Meec Tools. Modellen vi skriver om har artikelnummer 021742. Den stoltserar med pekskärm, regnsensor och att den kan hantera gräsmattor upp till 300 kvadratmeter. Med andra ord en ganska imponerande specifikation sett till prisklass.

Trots pekskärmen är programmeringsmöjligheterna begränsade. Du kan inte ställa individuella tider olika dagar utan du väljer en starttid på dagen och hur många timmar den får lov att gå, och du kan utöver det välja mellan att den ska klippa 3, 5 eller 7 dagar i veckan.

Laddstationen kan endast placeras längs med begränsningskabeln och med öppningen riktad medurs. Roboten åker in moturs.

Roboten har 1 års garanti och det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar/passar inte

Passar: Små enkla gräsmattor med och för dig som är nöjd med att den klipper under de intervall du har att välja mellan.
Passar inte: För dig som vill ha stor frihet när det kommer till klipptider eller för dig som har en mer komplex gräsmatta med exempelvis flertalet biytor.

Greenworks Optimow 4

Cirkapris: Från 5 500 kronor
Klippbredd: 17 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 60 min
Angiven uppladdningstid: 150 min
Startpunkter: 3
Lutning: 30 %

Robotgräsklippare
Robotgräsklipparen GreenWorks Optimow 4.

Testresultat/recensioner

Vi hittar inga recensioner på Optimow 4.

Om Greenworks Optimow 4

Greenworks Optimow 4 är en robotgräsklippare för gräsmattor upp till 450 kvadratmeter. Den kommer med en centimeter smalare klippbredd än vad som är att anses som standard idag, men har å andra sidan app-stöd via bluetooth vilket många av de andra modellerna saknar - det gör att du kan programmera den via mobiltelefonen samt uppdatera mjukvaran när du befinner dig i dess närhet.

Den uppges klara relativt smala korridorer, passager ned till 60 centimeter ska gå bra. Däremot inte rätvinkliga hörn.

Laddstationen placeras vinkelrätt mot begränsningsslingan. Den här robotgräsklipparen har stöd för guidekabel och går därför in i stationen via denna. Fördelen med detta är att du kan skapa genvägar över gräsmattan samt dra kantkabeln i svårare miljö. Nackdelen är att det blir mer kabel att installera och mer kabel som kan gå av.

Den kommer med regnsensor och möjlighet att ställa in flera startpunkter.

Du kan ställa in arbetstiden via ett klippschema precis som på dyrare modeller, och är alltså inte begränsad till vissa dagar eller tidpunkter. Den klipper under de intervall du ställer in.

Det ingår installationsmaterial.

Passar/passar inte

Passar: Dig som har en anlagd liten gräsmatta med enkla förutsättningar, till exempel plan och jämn yta.
Passar inte: På större gräsmattor eller gräsmattor med flera komplicerade ytor.

LandXcape LX835

Cirkapris: Från 5 500 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 30-60 mm
Klipptid: -
Angiven uppladdningstid: -
Startpunkter: Ingen information
Lutning: 35 %

Robotgräsklippare Landxcape
Robotgräsklipparen Landxcape LX835.

Testresultat/recensioner

Vi hittar inga expertrecensioner. De kunder som köpt robotgräsklipparen anser att den klarar lutning bra, att den sköter sig som tänkt sett till det låga priset och att den är ganska stark. De som har negativa åsikter verkar främst ha upplevt tekniska problem där roboten slutat att fungera eller upplever att den har svårt att lösa problem på trånga ytor.

Om Landxcape LX835

Positec, samma företag som gör Worx, släppte för några år sedan en ny serie robotgräsklippare i budgetsegmentet. En av de billigare är från 2021 men säljs fortfarande. Den går under namnet Landxcape LX835, och är en budgetklippare för gräsmattor som ändå är något större i storlek - trots det ringa priset ska den kunna hantera gräsmattor upp till 800 kvadratmeter.

Som väntat saknar den uppkopplingsmöjligheter, app-stöd och liknande. Även programmeringsmöjligheterna är ytterst begränsade. Den ställer antingen själv klippschema utifrån hur stor du anger att din gräsmatta är, och det enda du kan ändra är starttiden. Alternativt så kan du välja hur många timmar den ska klippa, och huruvida den ska klippa 3 eller 5 dagar. Exakt vilka dagar kan du däremot inte välja själv - väljer du fem dagar är det mån-fre, väljer du tre dagar är det måndag, onsdag och fredag. Av manualen ser det ut som att det under en av dessa dagar ingår kantklippning. Den har även regnsensor.

Laddstationen placeras rätvinkligt mot begränsningsslingan. Laddstationen påminner om den som Worx har på sina minsta modeller, vilket tyder på att roboten kommer att gå in moturs och docka med bleck på höger sida om maskinkroppen - och alltså inte docka rätvinkligt på det vis som många dyrare modeller tillåter.

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar/passar inte

Passar: Dig som har en ganska liten gräsmatta och som inte bryr dig så mycket om inställningsmöjligheter.

Passar inte: Stora eller komplexa gräsmattor, eller för dig som har behov av att kunna anpassa klipptid och dagar själv.

Worx Landroid S300 WR130E

Cirkapris: Från 6 200 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-50 mm
Klipptid: 90 min
Angiven uppladdningstid: -
Startpunkter: Ingen information
Lutning: 35 %

Robotgräsklippare Worx Landroid S300
Robotgräsklipparen Worx Landroid S300 WR130E.

Testresultat/recensioner

Worx är populär bland robotentusiaster. Dels har de funnits länge, dels är det en viss DIY-känsla över deras robotgräsklippare och de har ett stort community som uppskattar dem starkt. Fördelen med denna klippare är att den är så funktionsrik. De som slår ner på den här klipparen menar att den har svårt för ojämn gräsmatta och då lätt kör fast. I övrigt är det idel positiva kommentarer.

Om Worx Landroid S300 WR130E

Om: Worx Landroid S300 WR130E är en robotgräsklippare från väletablerade Worx, som är tänkt för gräsmattor upp till 300 kvadratmeter. Den skiljer sig från många andra robotgräsklippare genom att du kan plocka ut batteriet och använda det tillsammans med andra trädgårdsverktyg från samma tillverkare. Vidare har den WiFi och automatiska uppdateringar av mjukvaran.

Kantklippning, regnsensor och ett igelkottsläge (slutar att jobba när solen går ner) är exempel på funktionalitet som ingår. Du kan även köpa till moduler för utökad funktionalitet, såsom off limits som är en modul och en särskild kabel som gör att du kan ange områden som robotgräsklipparen temporärt ska undvika - så att du slipper dra om kantkabeln. Du kan även köpa till röststyrning, ultraljudssensor, GPS för stöldskydd samt radiolink för att utöka räckvidden som du kan kommunicera med roboten på (om du exempelvis har gräsmattan långt från huset).

Landroid S300 saknar display, men eftersom den har app-stöd är det enkelt att programmera den ändå. Schemaläggningen är automatisk, men du kan även ställa in ett manuellt klippschema med dagar och tider utifrån individuella behov och upp till två slots per dag.

Laddstationen placeras längs med begränsningsslingan och robotklipparen dockar moturs med blecken på sidan. Det är viktigt att laddstationen står på plan mark så att robotgräsklipparens bleck kommer in rätt mot de på laddstationen.

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar/passar inte

Passar: På små plana gräsmattor med ganska enkla förhållanden, och för dig som vill kunna programmera och hantera roboten via app.
Passar inte: Du som har en gräsmatta av lägre kvalitet, såsom ojämna ytor och gles gräsväxt.

Vanliga frågor

Kan man installera en robotgräsklippare själv?

Det behöver inte alls vara svårt att installera robotgräsklipparen själv. Använd steg för steg guiden som finns här på Byggahus.se och fråga i forumet när du stöter på problem.

Hur mycket kostar en robotgräsklippare i drift?

Exempelvis kostade det ca 77 kr  att ladda Automower 310 under tre månader sommaren 2022 i elrområde 3. Vad en robotgräsklippare kostar i drift beror förutom på elpriset även på vilken modell det är, hur stort arbetsområde den har samt därav på hur ofta och hur länge den laddar. 

När ska man stänga av robotgräsklipparen?

Eftersom batteriet kan ta skada av att laddas vid minusgrader är det bra att stänga av robotgräsklipparen när man vet att det ska bli kallt och minusgrader.