Robot­gräsklippare

5 billiga robotgräsklippare - det här får du för pengarna

5 billiga robotgräsklippare - det här får du för pengarna

Vad skiljer de allra billigaste robotgräsklipparna från varandra och vad får du egentligen för pengarna? Vi har jämfört fem aktuella budgetklippare.

Vi har valt ut fem riktigt billiga robotgräsklippare från olika tillverkare, de med robotar i det absolut budgetsegmentet, och undersökt vad du får för pengarna. Vad skiljer egentligen en billig robotgräsklippare från en lite dyrare?

Den stora skillnaden på riktigt billiga robotgräsklippare och de runt 7 000 kronor och uppåt är vanligen storleken på gräsmatta som de är anpassade för. En riktigt billig robotgräsklippare är vanligen tänkt för gräsmattor i tätort, där gräsmattorna är 600 kvadratmeter eller mindre och dessutom relativt plana och enkla. 

Som ett led i detta är även klippbredden begränsad. Den håller sig vanligen runt 18 centimeter eller mindre på budgetklippare. De behöver helt enkelt inte en lika bred klippbred eftersom de ska klippa en mindre yta. Ju bredare klippbredd desto snabbare blir ytan klippt och desto mindre ofta måste roboten vara ute och arbeta.

Även om de billiga robotgräsklipparna kan hantera korridorer och slänt är de vanligen gjorda för en relativt enkel och sammanhållen yta, inte för dig som har en massa biytor med grusgångar och slänt emellan - även om det såklart finns undantag från den regeln.

App-stöd och uppkopplingsmöjligheter brukar också få stryka på foten i den nedre regionen av budgetsegmentet. Det finns ett par modeller med wifi-stöd eller bluetooth, men tittar du på de allra billigaste är detta sällan något som ingår. Fördelen med wifi-stöd och app till roboten är att du kan få notiser om den kör fast. Är det däremot bara bluetooth handlar fördelen endast om att du kan programmera robotgräsklipparen ståendes upprätt, för bluetooth-uppkopplingen är normalt sett bara inom tio meters radie från roboten.  

Många budgetrobotar är också relativt okända märken. En del är märken som dyker upp och sedan försvinner igen efter några år. Andra lyckas bygga en stor fan-base och kan då fortsätta hålla sina robotar uppdaterade och släppa nya modeller. Men detta gör att det är lite osäkert huruvida det nya obeprövade varumärket kommer att kunna tillhandahålla support och reservdelar på sikt.

Köper du från ett relativt nytt märke på marknaden kan det också vara så att mjukvaran innehåller en del brister. Det är svårt att programmera en felfri mjukvara till en autonom robot. Så du får räkna med att du blir lite av en beta-testare av produkten. Men kan du stå ut med att hålla koll på när det släpps uppdateringar av mjukvaran (förutsatt att roboten kan uppdateras) och ha lite kontakt med företaget ifråga är ju detta ingen fara. 

Det ingår ofta installationsmaterial vid köp av billiga robotgräsklippare men kabeln kan vara tunnare än hos de dyrare modellerna.

Robotgräsklippare
Foto: Landxcape-Robotics

Landxcape LX796

Rekommenderat pris: 4 795 kronor
Klippbredd: 16 cm
Klipphöjd: 20-50 mm
Klipptid: Ingen information
Angiven uppladdningstid: Ingen information
Startpunkter: Ingen information
Korridorbredd: Ingen information 

Testresultat/recensioner: Helt ny för i år och det saknas därför tester. 

Om: Positec, samma företag som gör Worx, släppte förra året en ny serie robotgräsklippare i budgetsegmentet. Dessa har utökats med fler modeller i år och den billigaste går under namnet Landxcape LX796. 

Som väntat saknar den uppkopplingsmöjligheter, app-stöd och liknande. Även programmeringsmöjligheterna är ytterst begränsade. Den ställer själv klippschema utifrån hur stor du anger att din gräsmatta är, och det enda du kan ändra är starttiden. Å andra sidan behövs kanske inte så mycket mer än så på en yta som mäter som mest 400 kvadratmeter.

Laddstationen placeras rätvinkligt mot begränsningsslingan och du behöver ha 1,5 meter fritt åt höger respektive vänster. Laddstationen påminner om den som Worx har på sina minsta modeller, vilket tyder på att roboten kommer att gå in moturs och docka med bleck på höger sida om maskinkroppen - och alltså inte docka rätvinkligt på det vis som många dyrare modeller tillåter.

Du har generösa tre års garanti på Landxcape LX796 om du registrerar den på dess hemsida inom 30 dagar från det att du köpt roboten. Garantin på batteriet är dock bara ett år.

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar: Dig som har en ganska liten gräsmatta och som inte bryr dig så mycket om inställningsmöjligheter.

Passar inte: Stora eller komplexa gräsmattor, eller för dig som har behov av att kunna anpassa klipptiden själv.

Alternativ: En annan populär budgetmodell som klarar ungefär samma storlek på gräsmatta är LX790 som Positec släppte förra året. Ett steg upp hittar du 790i som även har stöd för wifi.

Robotgräsklippare
Foto: Wolf-Garten

Wolf-Garten Loopo S150

Rekommenderat pris: 5 995 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 15-45 mm
Klipptid: 90-120 min
Angiven uppladdningstid: 16-20 h
Zoner: 1 huvudzon, 2 delzoner
Korridorbredd: Ingen information

Testresultat/recensioner: Det finns inte särskilt många recensioner av S150, vi hittar bara en. De prisar den för att den har lång klipptid men ger samtidigt ris för att den sedan måste ladda nästan ett dygn efteråt. Det framgår inte hur dess problemlösningsförmåga är eller hur den hanterar olika terräng. 

Testarna, betyg 3 av 5: https://www.testarna.se/robotgrasklippare/

Om: Wolf-Garten Loopo S150 påminner i mångt och mycket om en Robomow RX12u. Dess röda, runda chassi bär med sig en upphängd knivdisk som ska följa med terrängen och ge en jämnt klippt gräsmatta.

Robotgräsklipparen är avsedd för gräsmattor omkring 150 kvadratmeter i storlek, men uppges klara upp till 250 kvadratmeter. 

Till skillnad från många andra modeller så klipper den bara en gång per dag. Den går alltså ut, klipper omkring 1,5 timme, och går sedan tillbaka för att ladda i cirka 16 timmar. Du måste själv trycka på start för att den ska gå ut och klippa - det finns med andra ord inget klippschema.

Laddstationen ska placeras längs med begränsningsslingan med en meter fritt framför och bakom den.

Ägare av varumärket Wolf Garten är MTD som även äger Robomow och Cub Cadet.

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar: På små plana gräsmattor där du själv vill trycka igång klippningen.
Passar inte: Dig som vill ha en robotgräsklippare som sköter klippningen helt autonomt.

Alternativ: Wolf Garten har en syskonmodell som heter S300, den kommer även med app-stöd där du kan ställa in ett enklare klippschema.

Robotgräsklippare
Foto: Yard Force

Yard Force SA500ECO

Rekommenderat pris: 4 995 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 60 min
Angiven uppladdningstid: 60 min
Startpunkter: Ingen information
Korridorbredd: Minst 2 m bred, max 8 m lång

Testresultat/recensioner: Det är svårt att hitta recensioner på den här modellen. Vår forummedlem Thomas33 äger dock den här robotgräsklipparen och har skrivit ganska omfattande om den i forumet. Han anser överlag att den fungerar helt okej sett till sitt pris, men att den har lite svårt för högt gräs, samt att den inte kan hantera vinklar på 90 grader utan du måste anlägga “mjuka” hörn på begränsningsslingan. Korridorerna måste vara minst 2 meter breda och max 8 meter långa, annars kör den fast. Klippresultatet är bra, men den missar området närmast laddstationen. Överlag är han nöjd och anser att den fungerar bra på enkla ytor, och de begränsade programmeringsmöjligheterna tycker han inte stör när det handlar om en så billig modell på en så liten yta.

Thomas tråd om Yard Force SA500ECO: https://www.byggahus.se/forum/threads/yard-force-sa500-eco-robotklippare.344994/

Om: Yard Force SA500ECO är en robotgräsklippare tänkt för ytor upp till 500 kvadratmeter. Den släpptes 2019 och finns inte längre med på hemsidan som en aktuell modell, men säljs fortfarande i butik och har fortfarande stöd från tillverkaren. Uppföljaren heter SA650ECO.

Roboten saknar app-stöd och uppkopplingsmöjlighet. Den har heller ingen direkt display för programmering utan istället har du ett antal knappar att välja mellan. Du kan inte ställa in olika klipptider varje dag, utan du väljer hur länge robotgräsklipparen ska klippa samt en starttid. Starttiden väljer du genom att trycka på start den verkliga tid då du vill att roboten startar. Den kommer då att variera mellan att klippa och ladda från det att du har tryckt på start och under det antal timmar du har valt. Roboten kommer att upprepa processen varje dag och startar alltså samma tid imorgon igen.

Laddstationen kan endast placeras i en position och det är längs med begränsningsslingan med öppningen riktad medurs. Roboten rör sig alltså moturs in för att ladda.

Trots att det numera finns en standard som ska göra att robotar inte stör ut varandra har den här roboten krav på att minsta avstånd till grannes installation ska vara en halv meter. Dessutom ska laddstationen stå minst tio meter från grannens installation. Det finns möjlighet att välja mellan två olika slingfrekvenser för att undvika störning mellan din och grannens installation.

Tillverkare är kinesiska Sumec som även tillverkat robotar åt Jula (se nedan) och Rusta. 

Det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar: På enkla små gräsmattor utan några smala passager eller biytor som ligger mer än 8 meter bort från huvudytan.
Passar inte: När du har flera biytor och smala passager, eller en stor gräsmatta.

Alternativ: Uppföljaren heter SA650ECO och är tänkt för samma storlek på gräsmatta. 

Robotgräsklippare
Foto: Jula

Meec Tools 004932

Rekommenderat pris: 4 999 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 60 min
Angiven uppladdningstid: 90 min
Startpunkter: Ingen information
Korridorbredd: Minst 2 m bred, max 8 m lång

Testresultat/recensioner: Vi hittar inga recensioner i tidningar eller hos testsajter. Däremot har vår forummedlem Erik_n köpt den här robotgräsklipparen för ett par år sedan, och den tråden har det varit liv i under åren som gått. Många har haft sina klippare i flera år, även om de fått laga vissa delar under åren, så byggkvaliteten verkar helt okej. Men när det kommer till hur mjukvaran beter sig hos årets eller fjolårets modell finns ingen information. Den recenseras även av Julas egna kunder. Omdömena där varierar. En del är nöjda, medan en del fått lämna in sin för uppdatering innan de fått den att fungera okej. Vissa tycker att den är känslig för ojämnheter i gräsmattan och därför kör fast ofta. Någon anmärker även på att de grova hjulen lätt sliter upp kabeln, på hög ljudnivå och att den rymmer ibland. 

Erik_n:s tråd i forumet: https://www.byggahus.se/forum/threads/jula-meec-robot.236137/

Julas kunders omdömen: https://www.jula.se/catalog/tradgard/tradgardsmaskiner/grasklippare/robotgrasklippare/robotgrasklippare-004932/#tab04

Om: Julas egen robotgräsklippare heter kort och gott “Robotgräsklippare” och ligger under varumärket Meec Tools. Modellen vi skriver om har artikelnummer 004932. Den stoltserar med pekskärm, regnsensor och att den kan hantera gräsmattor upp till 800 kvadratmeter. Med andra ord en ganska imponerande specifikation sett till prisklass. 

Trots pekskärmen är programmeringsmöjligheterna begränsade. Du kan inte ställa individuella tider olika dagar utan har fyra färdiga klippintervall att välja mellan. Däremot kan du välja bort dagar som du inte vill att roboten ska klippa på, och du kan välja olika klippintervall olika dagar. Valmöjligheter: 09:00-11:00, 11:00-14:00, 14:00-19:00, 19:00-09:00. 

Trots att det numera finns en standard som ska göra att robotar inte stör ut varandra har den här roboten två olika slingfrekvenser som du kan välja mellan för att undvika störning mellan din och grannens installation, vilket indikerar att den har haft eller fortfarande har problem med att den kan störas av andras installationer.

Laddstationen kan endast placeras längs med begränsningskabeln och med öppningen riktad medurs. Roboten åker in moturs.

Roboten uppges ha svårt för 90-gradiga hörn, och du rekommenderas ha en vinkel på max 45 grader.

Roboten har 1 års garanti och det ingår installationsmaterial vid köp.

Passar: Små enkla gräsmattor med mjuka hörn i installationen och för dig som är nöjd med att den klipper under de intervall du har att välja mellan.
Passar inte: För dig som vill ha stor frihet när det kommer till klipptider eller för dig som har en mer komplex gräsmatta med exempelvis flertalet biytor.

Alternativ: Jula säljer bara en modell. Roboten bygger på robotgräsklipparen G-Force, så deras modeller är ett alternativ till denna.

Robotgräsklippare
Foto: Grouw

Grouw S600

Rekommenderat pris: 4 999 kronor
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 80 min
Angiven uppladdningstid: 100 min
Startpunkter: Ingen information
Korridorbredd: 60 cm

Testresultat/recensioner: Det finns tyvärr inga recensioner genomförda av denna robotgräsklippare. Däremot har våra kära forummedlemmar en tråd om en tidigare syskonmodell som kallas M800 samt så nämns en del andra modeller från samma tillverkare. Medlemmarna som köpt dessa verkar överlag nöjda sett till priset de fått betala. Det verkar finnas en del mindre bra lösningar i mjukvaran, men å andra sidan vittnar man om att nya mjukvara släpps löpande och i och med denna löser tillverkaren vanliga problem. Ibland tillkommer då nya problem, men de verkar överlag lösningsbenägna och ha en fungerande service. Roboten verkar påverkad av närliggande installationer, så det bör vara cirka en meter mellan din och grannens kablar.

Byggahus tråd om M800: https://www.byggahus.se/forum/threads/grouw-m800.341552/

Om: Den här robotgräsklipparen är en relativt simpel modell utan app-stöd och uppkopplingsmöjlighet. Grouw S600 klarar gräsmattor upp till 600 kvadratmeter och slänt med en lutning på upp till 20 grader. 

Den kommer med regnsensor vilket är positivt när det handlar om relativt enkla modeller utan app-stöd (du har inte koll på om den kör fast) eftersom fuktigt gräsklipp kan göra att roboten samlar på sig skräp och får sämre klippresultat och försämrade terrängegenskaper. 

Du kan ställa in arbetstiden 4, 6, 8, 10 eller 12 timmar, samt bestämma en daglig starttid. Däremot kan du inte ställa olika scheman olika dagar. Roboten kommer att klippa och ladda (vid behov) under det antal timmar som du har valt. Du kan även tvinga fram en start genom att knappa in pinkoden och trycka på start. Den startar då under förutsättning att den har tillräckligt med batteri.

Laddstationen kan placeras i en enda riktning vilket är längs med begränsningsslingan med öppningen medurs.

Trots att roboten saknar wifi-uppkoppling kan du hålla den uppdaterad med ny mjukvara. Du använder dig då av ett USB-minne. 

Varumärket Grouw ägs av företaget Schou A/S. De uppger att du kan vända på knivarna en gång när de blivit slitna för att på så vis återanvända dem.

Det ingår installationsmaterial.

Passar: Dig som har en anlagd liten gräsmatta med enkla förutsättningar, till exempel plan och jämn yta.
Passar inte: På större gräsmattor eller gräsmattor med flera komplicerade ytor.

Alternativ: Grouw har även en mellanmodell för lite större gräsmatta (upp till 900 kvadratmeter) med app-stöd. Den heter Grouw M900. De hade även en mindre modell som fortfarande säljs i vissa butiker, kallad S400, och den är lämplig för lite mindre gräsmattor.