Bygga nytt hus

Vid tredje husbygget går funktion före form

Familjen Karlborg har byggt hus med tre olika hustillverkare som de är nöjda med. Det första skulle vara drömhuset med höga ambitioner, det andra ett fritidshus. I sitt senaste husbygge var läget det viktigaste och de försökte krama ut mesta möjliga värde av ett prefabhus som kostar lite mindre.

Älvsbyhus Henrik

Alla foton: Privat

Familjen hade två tidigare husbyggen i ryggen när de bestämde sig för sitt tredje 2019.

Anna Karlborg
Anna Karlborg

– Vi hade stått i tomtkö en tid och nu fått en tomt i ett område som vi vet att vi trivs i, med närhet till skog och natur runt knuten, berättar Anna Karlborg som bor med maken Christian och två döttrar i Mjölby. 

Det krävdes först lite övertalning från hennes sida. Efter att ha byggt hus 2011 med Fiskarhedenvillan och ett sommarhus 2018 med Movehome, mindes Christian allt jobb lite mer än Anna – speciellt allt arbete efter att själva huset är klart.

– Eftersom det här är vårt tredje bygge påmindes vi om att ”allt är inte klart när huset är klart”. Det återstår en hel del arbete, energi och kostnader när det blir dags att fixa trädgård och utemiljö. 

– Vi är tacksamma för att vi lejde bort arbetet med de större förändringarna som vi har gjort till professionella hantverkare och är också väldigt glada över att vi inte flyttade in förrän det allra mesta var slutfört.

Älvsbyhus Henrik

I huset bor familjen Karlborg – Anna, 43, Christian, 50, och deras döttrar Amelie, 15, och Clara, 13, och ettåriga Ridgeback Leona.

I det senaste bygget har de i princip inte gjort något själva. De köpte istället ett prefabricerat hus, närmare bestämt husmodellen Henrik med oinredd övervåning från Älvsbyhus. Efter det har familjen anlitat hantverkare för att göra förändringar så att huset skulle bli precis så som familjen vill ha det. Hustillverkaren stod även för markarbetet. 

De beställde huset i början av sommaren 2019 och det slutbesiktigades i slutet av februari 2020. 

– Därefter avvaktade vi med att flytta in till mitten av maj tills de förändringar vi ville göra var utförda och övervåningen inredd, berättar Anna.

Allrum

Huset värms upp med en frånluftsvärmepump och vattenburen radiatorvärme, något som Anna inledningsvis var säker på att de skulle bygga elementskydd till. “Nu ser vi dem inte längre – och inte är golven kallare än i våra andra hus med golvvärme heller.”

De större förändringar de gjorde efter att hustillverkaren lämnat över huset var att inreda övervåningen, installera eget kök, öppna upp en dörr till entré, flytta en innerdörr och sätta upp en innervägg med skjutdörrar. 

– Viktigt att tänka på är att även om Älvsbyhus erbjuder standardiserade planlösningar, så går det att göra vissa justeringar med fönsterplaceringar och liknande utan några större kostnader.

Matplats

Första huset skulle vara allt för “perfekt”

Om vi backar bakåt till familjens första hus som de byggde 2010-2011, hade de då ambitionen att verkligen skapa sitt drömhus.

– Med den ambitionen kom en hel del krav om att allt skulle vara ”perfekt” – att leta efter en blandare kunde ta veckor. Själva processen i att rita huset, vilket vi gjorde själva i dialog med en arkitekt hos Fiskarhedenvillan, tog nästan två år. Vi valde att själva vara byggherrar, det vill säga vi köpte en byggsats från husföretaget och kontrakterade själva underleverantörer för att bygga huset, säger Anna och fortsätter:

– Delad entreprenad kräver att den som bygger har gott om tid att sätta sig in i byggnationen, koordinera hantverkare så att bygget inte står still och man ska nog också gärna ha en del kunskap och erfarenhet. 

Spegelvägg

Huset blev bra, men det som skavde var läget. 

– Tomten i sig var helt fantastisk, men området låg lite för ”off” från staden vi bor i och hade tillfartsvägar som inte kändes helt säkra för våra döttrar som närmade sig tonåren. 

De insåg också att en del av de saker som de trodde var viktiga inte var det – till exempel öppen planlösning. Den känns istället som en lösning som gör att man ”aldrig kom undan” och att ljud flödar fritt. 

Kök

– När vi 2018 byggde vår andra villa, att nyttja som sommarhus, valde vi en lösning där vi skapade och beställde vårt hem via webben. Förutom lite oväntade kostnader för markfyllnad flöt detta bygge på väldigt mycket smidigare när vi själva inte behövde planera eller driva arbetet framåt. 

Sommarhuset är från MoveHome, också det på totalentreprenad.

– Vi hade nog valt dem igen, om vi hade hittat en planlösning som passat tomt och lägen. Vi är jättenöjda med både det bygget och det huset, berättar Anna.
Denna husresa kan du följa på familjens konto @move103 på Instagram.

Sovrum

Läget, många rum och totalentreprenad

När det blev aktuellt med tomter på en plats i Mjölby där de alltid velat bo och de fick en tomt tilldelad var deras ”krav” betydligt enklare än tidigare: 

– Läget är viktigt, kvällssol högst på agendan, storlek – vi vill bo stort med många rum och möjlighet att dra sig undan, totalentreprenad – vi vill inte engagera oss mer än nödvändigt. Vi upplevde att det mesta går att justera i efterhand förutom läget. Och nu ville vi tänka praktiskt – funktion före form.

I och med Älvsbyhus beprövade modell för byggnation flöt bygget på väldigt bra. Från att de skrev under beställningen fram till leverans – vilken de lyckades få några veckor tidigare än först beräknat – kändes hela processen trygg. På datum för slutbesiktning var allting klart enligt förväntan och deras eget arbete, eller de inhyrda hantverkarnas, kunde påbörjas. 

Inredning

– Jag tror också det är ganska unikt för Älvsbyhus att du inte betalar något förrän fem dagar efter godkänd slutbesiktning, säger Anna.

Den enda utmaning som de har känt i själva bygget är när de skulle koordinera sina “egna” delar för att färdigställa. 

– Vi anlitade en firma som inte tidigare inrett några övervåningar. De gjorde en riktig miss i uppfattning av tiden som det skulle ta – tre veckor blev snarare tio veckor.
Vid denna tidpunkt var Anna och Christian tillbaka till att de skulle koordinera bygget och fatta en del löpande beslut.

 – Det fick oss också att tänka på att om vi någonsin bygger igen, ska vi hålla oss utanför och hitta en lösning där vi bara flyttar in. 

Badrum

Fick riva upp golv och väggar på grund av skruv

Anna har också en anekdot, som inte var rolig just då, men möjligen i efterhand. På hennes födelsedag satt hon i tv-rummet på nedre plan och pratade med sin svärfar samtidigt som rörmokare var på plats för att koppla in badrummet på övervåningen. – Det kändes inte helt gott att upptäcka att det började regna från innertaket – en skruv hade olyckligen landat i ett rör under bygget. Kanske luttrad av tidigare byggen tänkte jag bara: “Ja ja, det är bara materiella saker.” 

Golv och väggar revs upp, läckan lagades och allt återställdes.

Badrum

– I efterhand är vi glada att det flödade på ordentligt så att vi kunde upptäcka det så fort.

Anna har delat med sig av deras husbygge och erfarenheter på Instagram med kontot @slipadiamant – namnet handlar om utmaningen som de såg i valet av husleverantör.

– Vi valde en husleverantör som i vart fall vi hade lite fördomar om. Men vi var övertygade om att bara för att man har ett effektivt byggsätt och kan hålla ett lägre pris, behöver man inte vara sämre. Med lite egna tankar och idéer känner vi att vi kan skapa något riktigt hemtrevligt och funktionellt ur den produkt som har visat sig vara mycket bättre än vad vi trodde inför att vi började, berättar Anna. 

Walk in closet

Älvsbyhus erbjuder ett fast pris och det höll hela vägen. Priset för själva huset med markarbete och grund, färdigställd undervåning, vidhängd garagedel som de inrett om cirka 40 kvadratmeter och ett fristående dubbelgarage om cirka 60 kvadratmeter landade på ungefär 2,3 miljoner kronor. 

Därtill har de hittills spenderat ytterligare cirka en miljon på inredning av övervåning, isolering av tillbyggnad, finplanering av tomt, målning, installation av eget kök och justeringar av dörrar och väggar. 

– Utöver dessa kostnader tillkommer förstås kostnad för vår kommunala tomt om 450 000 kronor och anslutningar.

Nu har de ett hus på totalt cirka 240 kvadratmeter och ett dubbelgarage på 60 kvadratmeter. 

Hall med trappa

Vilka tips ger du andra som ska bygga hus?

 – Tänk funktion före form och helhet framför detaljer. För vår del är det i långa loppet så mycket viktigare att huset fungerar praktiskt för livet, än att vi har valt varenda detalj själva helt utan begränsningar. Valen känns utmanande även när urvalet är något snävt. Gillar du inte blandaren eller tapeten – byt när du känner för det.

Läs också

Byggde nytt igen för att få mindre hus och större garage
Bygga hus checklista