Nytt test av vedpannor

Nytt test av vedpannor

Energimyndighetens senaste test av vedpannor visar hur du kan spara pengar och minska dina utsläpp.

Energimyndigheten har testat 9 vedpannor och resultatet visar att den aktiva konsumenten kan spara hela 40 procent genom att välja en ny panna med ackumulatortank.

– Med en ackumulatortank ökar din bekvämlighet eftersom du inte behöver elda lika ofta. Samtidigt får du ett effektivare och flexiblare uppvärmningssystem med betydligt lägre utsläpp, säger Martijn Jansen på Energimyndigheten.

Han berättar att en äldre vedpanna utan ackumulatortank slukar cirka 30 kubikmeter ved årligen, medan en modern med ackumulatortank gör av med cirka 18 kubikmeter - detta beräknat på ett hus som behöver 20 000 kilowattimmar per år till värme och varmvatten.

Vedpannorna presterade mellan 79-93 procent i effektivitetsronden, vilket ger 14 procent i skillnad mellan den bästa och den sämsta pannan. Men samtidigt visar testresultatet att hela 7 av 9 vedpannor presterar över 84 procent.

Bäst är Vedolux 350 från Värmebaronen med sina 93 procent i verkningsgrad. Strax efter kommer V40 Lambda från CTC med 92 procent. Dessa två skiljer cirka 6 000 kronor i inköpspris, där V40 är billigare med sina cirka 65 000 kronor. På sistaplats, med 79 procent, hittar vi V202 K UB från Extuna. Den är dock inte billigast med sina cirka 49 000 kronor, utan billigast är Astra H-32E från Hedlunds Skogsenergi som har 87 procent i verkningsgrad.

Läs Energimyndighetens nya test av vedpannor här.