Byggahus.se

Varannan blir lyckligare av att grilla

Snart är det grilltider.

Snart är det grilltider. Foto: Creative Commons.

Att grilla ökar det psykiska välbefinnandet hos ett stort antal svenskar.

Snart är det dags för husägare över hela landet att plocka fram grillen igen. Vissa kanske redan har gjort det? Enligt en undersökning som Sifo gjort, på uppdrag av Ica-gruppen, blir varannan svensk gladare av att grilla än när de lagar annan mat. 45 procent anser vidare att deras psykiska hälsa blir bättre.

- Harmoni, avkoppling och glädje är de känslor som många förknippar allra starkast med att grilla, berättar Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker hos ICA.

Det är dock viktigt att du grillar med rätt personer om dessa känslor ska uppstå.

- Sju av tio att sällskapet är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra vid grillen, säger Liselott.

En trend som syns i år är att allt fler väljer att grilla grönsaker som huvudrätt.

- De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent 2015 till 50 procent 2018.

Majs, lök, svamp, paprika och tomat är de vanligaste grönsakerna på grillen. Ska det grillas kött ska det helst vara svenskt.