Gräsmatta, Ogräs, Tomt

7 vanliga problem med gräsmatta

Den som är ute efter en frodig, grön, perfekt paradisgräsmatta känner förmodligen ångesten bubbla upp när gula maskrosor breder ut sig och häxringar uppstår. Men frukta icke. Vi talade med en gräsmatteexpert om de vanligaste problemen och hur du kan lösa dem.

Den här gräsmattan är full av maskrosor och annat ogräs, dessutom behöver den klippas.

Den här gräsmattan är full av maskrosor och annat ogräs, dessutom behöver den klippas. Foto: Marlén Eskilsson

– Det man oftast hör att folk har problem med är nog mossa. Sedan hör man ofta även att folk har problem med dålig tillväxt, att man inte får den där gröna, fräscha mattan. Ogräs är också vanligt, säger Tom Ericsson som är lärare och forskare inom växtnäring på SLU.

Här går vi igenom de vanligaste problemen med gräsmatta, låta Tom förklara varför problemet uppstår och sedan ge förslag på lösningar. Leta upp rubriken med just ditt problem för att lära dig mer.

Mossa i gräsmattan
Mer mossa än gräs har medlemmen da20 i sin gräsmatta. Foto: da20

Mossa

Ett av de allra vanligaste problemen är att mossan tar över gräsmattan. Orsakerna kan vara flera. Gräsmattor gillar sol och näring. Växer gräset dåligt, vilket kan bero på att det inte får i sig tillräckligt med näring, så kommer mossan ta överhanden. Samma sak om gräsmattan befinner sig i kraftig skugga, då får den inte tillräckligt med sol och mossan kommer att ta över.

Så blir du av med mossan

På marknaden finns så kallat mossmedel, men Tom menar att det inte är en bra lösning i längden 

– Jag har testat mossmedel av nyfikenhet och nog får man bort mossan just då. Innehållet i förpackningarna gör nog det som produkten lovar, men huvudproblemet gör man ju inget åt och då kommer mossan tillbaka, säger Tom.

Först måste du således utröna vad problemet beror på och Tom menar att det sällan beror på PH utan snarare på grund av för lite ljus eller för lite näring.

Visar det sig vara problem med för lite ljus, det kanske står en massa träd och buskar som skuggar gräsmattan - då kan du behöva beskära dessa så att solstrålarna når fram. Du bör heller inte klippa av gräset för nära rötterna om gräsmattan är på en skuggig plats.

– Nummer ett när man har ett ljusproblem är att man måste låta klipphöjden vara ganska hög, man får inte skära bort för mycket. Är gräset högre kan det konkurrera med mossan om ljuset. Det finns ingen grässort som är bra på att tåla skugga. På riktigt skuggiga platser bör man byta gräset mot något annat, exempelvis marktäckande perenner, sand eller grus. Det går inte att kämpa mot biologin, säger Tom.

Är det istället näringsfattig jord som är problemet så måste du gödsla gräsmattan med ett gräsmattegödsel med bra balans. Gödslingen bör ske i tre till fyra givor under en säsong, med en liten mängd gödsel vid varje giva.

– Mitt bästa tips för en långsiktigt näringsrik jord är att använda gräsklippare utan uppsamlare, då bryts gräsklippet ner med hjälp av maskarna i jorden och blir till ny näring och du slipper kanske till och med gödsla helt i framtiden.

Maskrosor i gräsmatta
Många medlemmar i forumet har problem med maskrosor i gräsmattan, bland annat MagnusSt som har tagit den här bilden.

Maskrosor

Det största problemet med maskrosor är förmodligen estetiskt, folk tycker inte att det är fint med en massa maskrosor i den gröna gräsmattan. Ett annat problem är att de lägger bladen platt efter marken som en rosett och skymmer ljuset för gräset under. De sprider sig också i snabb takt så fort de fröat.

Bli kvitt maskrosorna

Tom menar att det absolut bästa du kan göra om du vill bli av med maskrosor är att rycka upp dem för hand med hjälp av maskrosjärn, tar du dem tidigt hinner de inte sprida sig och det blir lättare att hålla utbredningen under kontroll. 

Han säger också att ogräsmedel fungerar, men menar på att det dödar allt utom gräset och att det inte är bra.

– Det är klart har du en stor gräsmatta blir det problem om du ska plocka dem för hand och de redan har spridit sig. Ogräsmedel är effektivt på ett sätt men någonstans tycker jag att det går lite för långt. Men det vilar på den enskilda individen hur man vill leva. Ett tips om du inte vill använda ogräsmedel, är att ge dina barn ett sommarjobb och ge en krona per planta, säger Tom.

Svamp i gräsmattan
Efter att medlemmen olomar toppdressade gräsmattan dök dessa svampar upp. Foto: olomar

Svamp

Ibland händer det, ofta efter en snörik vinter, att du får snömögel vilket får hela gräsmattan att se förskräcklig ut. Det finns även andra mer aggressiva svampar som kan döda hela plantan men dessa, menar Tom, är inte så vanliga i privatpersoners trädgårdar utan det handlar snarare om golfbanor och fotbollsplaner.

Så får du bort svamp från gräsmattan

Har du fått snömögel bör du börja med att avvakta, möglet brukar som regel bara döda bladen och då kommer det grönska igen efter ett tag. Har du däremot mot förmodan fått en svampsort som dödat hela plantan finns det medel för att bli av med svampangreppet, men dessa får inte köpas av privatpersoner. Det bästa du kan göra är dock att förebygga svamp.

– Man får sköta gräset förebyggande, att man har ett välmående gräs och tillför näring om så behövs och att man hjälper gräset under perioder av långvarig torka. Gräs är bra på att överleva torrperioder men en växt som mår bra motstår också angrepp bra. Har du en ljus och luftig plats och vattnar gräsmattan regelbundet under torrperioder minskar risken för svampsjukdomar, säger Tom.

Häxringar i gräsmattan
Medlemmen hantverkare1 hade häxringar i gräsmattan. Foto: hantverkare1

Häxringar

Häxringar innebär att gräset inom ett ringformat område dör. Detta föregås av att det, innan döden inträffar, blir som att gräset påverkas av något som svampen utsöndrar, det ser grönt och frodigt ut i en ringliknande form. Detta är första tecknet och under nästa stadium så dör gräset.

Huskurer och andra trick mot häxringar

– Det är en svamp som jobbar. Det finns olika huskurer som sägs fungera, men det är överlag jättesvårt att komma åt det.

Det bästa du kan göra är att hålla din gräsmatta välmående, för då blir den mer motståndskraftig mot svampangrepp. Se gärna rubriken svamp för mer information.

Klöver i gräsmattan
Klöver i gräsmattan. Foto: Vermillion

Klöver

Vissa tycker att klöver är vackert, andra vill enbart ha gräs på gräsmattan. Tom menar att du bör vara försiktig med att välja bort klöver och tusensköna eftersom de tillför mycket bra till gräsmattan. Klöver kan exempelvis plocka upp kväve från luften och göra om det till kväve den kan använda själv, plantan gödslar med andra ord din gräsmatta och tillför näring i jorden. Det är också slitstarkt och tål torka. Vill du ändå ha bort din klöver finns det bara ett sätt.

Kemisk ogräsbekämpning enda alternativt mot klöver

– Klöver är nästan omöjligt att bli av med. Enda alternativet för att bli av med det är kemisk ogräsbekämpning, ett växtgift som dödar allt utom gräs. Men man bör ha en restriktiv inställning när det kommer till sådana preparat och verkligen överväga om det behövs.

Torrfläckar gräsmatta
Torrfläckar i gräsmattan. Foto: Min kursblogg

Torrfläckar

När du klipper en gräsmatta och det trillar bladbitar på marken kan det bildas som en filt som hindrar vatten från att tränga ner i jorden. Det kan uppstå fläckvis och det bildas då så kallade torrfläckar.

Bli kvitt torrfläckarna 

– Märker man att det finns en hel del döda bladrester kan man med en kratta räfsa bort det döda på den ytan, så att man får markkontakt. Det finns också preparat som bryter ner det organiska materialet. Sedan finns det även ämnen som på kemisk väg gör att marken inte blir vattenfrånstötande, men jag har aldrig hört talas om att man kan köpa sådant som privatperson, säger Tom.

Kratta är med andra ord den enklaste lösningen. 

Gult gräs
Gul gräsmatta istället för grön. Foto: Per Eskilsson

Gult gräs

Är gräset gult istället för grönt, eller är det till och med brunt? I så fall är det förmodligen för att du inte vattnar din gräsmatta tillräckligt. Om gräset uppvisar en ljusgrön färg handlar det ofta om näringsbrist. Gräsmattan behöver dels vatten och dels näring.

Så blir gräsmattan grön igen

– Man måste först ställa sig frågan, hur är det med vattensituationen? Får man en långvarig torka gulnar gräset för att sedan bli brunbränt. Är det ett vattenproblem måste du vattna. Men märker man att man får dålig tillväxt, inte behöver klippa gräset och att färgen blir en helt annan än önskegräsmattans, då är det ett näringsproblem. Då ska du istället ställa dig frågan, när tillförde jag växtnäring senast?

Saknar gräsmattan näring ska du köpa ett gödsel med en bra balans, fördelningen 18/4/10 i kväve, fosfor och kalium, vilket är bra att se som ett riktmärke när du ska välja. Därefter ska gödslet ges i tre till fyra små givor väl fördelade under sommaren.