Gräsmatta, Ogräs, Tomt

Mossa i gräsmattan

Olle Bergs gräsmatta ser ut som en perfekt fejkad reklambild, men finns faktiskt i verkligheten. Här berättar han om hur han motverkar mossa i gräsmattan.

Olle Bergs perfekta gräsmatta är inte fejk, utan är verkligen perfekt.

Olle Bergs perfekta gräsmatta är inte fejk, utan är verkligen perfekt. Foto: Lars Berg

- Mossa i gräsmattan beror i 80-85 procent av fallen på för lite näring, i övriga 15-20 procent beror det på för mycket fukt - att gräsmattan är feldränerad och även andra orsaker, säger Olle Berg.

Olle Berg

Olle Berg

Olle Berg är en mästare på gräsmattor. I över 45 års tid har han, som privatperson, förkovrat sig i det mesta som går att läsa och testat tips och forskning praktiskt både på sin egna gräsmatta och på grannars och bekantas. Hans gräsmatta drar ögonen åt sig från de flesta som passerar den, och Olle har i trädgårdskretsar blivit känd som en gräsmatteexpert - även om han själv ogärna använder den benämningen.

- Jag brukar istället säga att jag är en gubbe med lång erfarenhet, säger han blygsamt.

Gödsla rätt för att slippa mossa

Den här veckan tar han sig tid att förklara för Byggahus.se:s läsare hur han håller mossan borta från sin egen gräsmatta hemma i Värmland.

- De vanligaste felen folk gör är att de gödslar för lite. Man tror att det räcker att gödsla en gång på vårkanten, men det gör det inte, säger Olle Berg.

Så här gödslar du gräsmattan för att slippa mossa:

  • Långtidsverkande gödsel: gödsla 2-3 gånger per säsong
  • Vanligt fullgödsel: gödsla 4-5 gånger per säsong

- I majoriteten av fallen är det så att gödslar du rätt slipper du mossa, precis så enkelt är det, säger Olle Berg.

Bekämpa och förebygg mossa

Har du redan fått en massa mossa i gräsmattan och vill få bort mossan snabbt krävs ett bekämpningsmedel mot mossa eller- kombigödsel som innehåller både bekämpningsmedel mot mossa och gödsel. Mars, april är de bästa månaderna för detta, men även nu i början av maj har du fortfarande tid (övrigt ogräs ska du inte bekämpa förrän i slutet av maj/början av juni då dygnsmedeltemperaturen ligger på cirka 15 grader).

riva mossa

Enligt Olle Berg är det onödigt att kratta upp mossan, den förmultnar själv. Foto: Marlén Eskilsson

Efter någon vecka har mossan dött och du behöver inte kratta upp den döda mossan utan den multar bort av sig själv.

- Om du använt ett rent bekämpningsmedel mot mossa eller näringstillskottet FerroGent Järnsulfat så ska du gödsla mattan samtidigt eller dagarna efter behandlingen. Om du använt ett kombigödsel mot mossa ska du gödsla mattan efter cirka tre veckor. Tänk också på att inte riva i mossan, då får du istället mer problem nästa år, tipsar Olle Berg.

Du gödslar ett par gånger till under säsongen beroende på typ av gödsel (se ovan), men inte längre än till slutet av juli

- Du kan såklart ta vilket gödsel du vill, exempelvis ett vanligt NPK. Men idag är det vetenskapligt bevisat att olika sammansättningar gynnar olika växter. Därför är ett specialgödsel avsett för gräsmattor absolut bäst, den blir då kraftigt tät på ett helt annat sätt, säger Olle Berg.

Välj gärna ett gödsel med hög halt järn för det tycker mossa inte om.

Efter 1 augusti ska gräsmattan vila. Då gödslar du endast vid behov med en omgång kalk, eller ett gödsel med maximalt 4 procent kväve i.

Olle Bergs perfekta trädgård

Hela Olle Bergs trädgård är lika välskött och perfekt. Foto: Lars Berg

När gödsel inte hjälper mot mossa i gräsmattan

Olle har ytterligare ett tips för den som vill ta väl hand om sin gräsmatta: Skicka in en bit av den för jordanalys och ta reda på PH-värdet. Med det i handen vet du om du behöver kalka mattan eller inte.

PH-värdet bör ligga mellan 6-7. Är det lägre behöver du kalka.

- Om du har ett lågt PH-värde kommer gräsmattan inte att ta upp näringen från gödslet. Det leder i sin tur till att du fortsätter ha problem med mossa trots att du gödslar, säger Olle Berg.

Han har själv sparat en hel del arbete på att ta jordanalyser.

- Jag brukade kalka var tredje år men efter att jag började med jordanalyser, som kostar runt 300 kronor, har jag sett att jag inte behövt kalka de senaste 12 åren, säger Olle Berg.

Utan jordanalys är tipset att du kalkar var tredje år för att vara säker på att gödslet motverkar mossan.

Ytterligare orsaker till att mossa tar över

  • För mycket skugga
  • Feldränerad gräsmatta
  • Konkurrerande buskar, träd och häckar som tar bäringen från mattan

Boktips

Gräsmattan så lyckas du

I Olle Bergs bok “Gräsmattan - så lyckas du” får du tydliga instruktioner för hur du sköter din gräsmatta under hela året. Han tar upp allt från nyanläggning till ogräsbekämpning, färdiga skötselprogram och vinterunderhåll - arbetet med gräsmattan tar inte slut bara för att säsongen gör det.

Klicka här för att diskutera gräsmatta i Byggahus forum