Undvik bränder när du eldar i trädgården

Årstiden har kommit då många eldar ris och löv på tomten.

Under den tidiga våren är det många husägare som bestämmer sig för att städa upp på tomten genom att elda upp fjolårslöv och ris. Men trots att det nyss var snösmälta ute så finns det risk för brand om du inte eldar med brandsäkerheten i första rummet.

– Det är inte ovanligt att folk som eldar i trädgården tappar kontroll över elden så att uthus och liknande brinner upp. Tyvärr förekommer det också att hela bostadshus stryker med, säger Mars Larsson, brandexpert på försäkringsbolaget If.

Innan du eldar är det därför en god idé att du först kontrollerar med kommunen att du får elda just den dagen du tänkt, och att du ser till så att vädret inte är för blåsigt och marken inte är för torr. Tänk också att rök från blöta löv och kvistar kan störa grannarna, därför kan det vara en god idé att se över vindriktningen innan du börjar elda.

Vill du ha extra bra koll på förhållandena innan du börjar elda kan du ladda ner Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps app Brandrisk Ute. I den ser du prognosen för dagen och får även tips och råd för eldning utomhus.

Tips för säker trädgårdseldning:

  • Respektera eldningsförbud.
  • Elda gärna i tunna.
  • Om du inte eldar i tunna: Välj en öppen plats och vattna ordentligt runt eldningsplatsen innan du börjar elda.
  • Se till att du har tillgång till vatten från exempelvis en trädgårdsslang, det räcker inte med en hink.
  • Tänk på att elden bör placeras minst 25 meter från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning. Vid större eldar (mer än 2x2 meter) bör ett avstånd av 75 meter hållas. Inom dessa avstånd bör inte brandfarliga varor eller dylikt finnas.
  • Undvik att elda när det blåser. Tänk också på vindriktningen.
  • När du eldat färdigt är det viktigt att brasan blir helt släckt. Kratta ur glöden och dränk eldhärden i vatten. Kontrollera under flera timmar efter avslutad eldning att brasan inte blossat upp igen.