Hockeytränare överkörd av åkgräsklippare

AIK-tränaren skadade sig mycket allvarligt under trädgårdsarbetet.

AIK:s ishockeytränare Peter Gradin råkade nyligen ut för en allvarlig olycka i samband med att han skulle klippa gräset. På något sätt hamnade han under åkgräsklipparen och ådrog sig omfattande skador. Totalt slutade olyckan med 14 brutna revben, punkterade lungor och och ett brutet nyckelben.

- Det var en allvarlig olycka, men jag har pratat med Peter i dag och läget är stabilt. Han är en fighter och vi hoppas så klart på ett snabbt tillfrisknande. Vi kommer inte stressa läkningsprocessen utan Peter ska nu få lugn och ro att bli frisk, säger sportchef Daniel Rudslätt

Just gräsklipparen är det redskap som årligen orsakar flest skador i trädgården. 29 procent av alla trädgårdsskador bland män, och 33 procent av alla trädgårdsskador bland kvinnor, orsakade av redskap utgörs av gräsklipparen. 

- Man halkar och snubblar med gräsklipparen, sticker in fingrar och tår under klipparen när den är igång, får stenar och andra lösa föremål i ögonen med mera. Med åkgräsklippare kör man i slänter så att den välter och kör också emot husväggar et cetera och klämmer sig, konstaterar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap i en rapport.

Råd vid trädgårdsarbete

  • Läs och följ instruktionerna: Följ alltid säkerhetsråden som kommer med verktyg och material.
  • Använd godkänd skyddsutrustnin: Jobbar du med maskiner och verktyg ska du ha godkänd skyddsutrustning som skyddsglasögon och hörselskydd.
  • Motorgräsklipparen: Dra ur sladden eller ta bort tändstiftet när du rensar motorgräsklipparen.
  • Stegen: Använd endast typkontrollerade, certifierade stegar. Ställ upp stegen med 75 graders lutning, byt glidskydd om de är slitna, förankra stegen i sidled och använd inte stegen om det inte kan göras säkert.