Jonas Lindmark

Fler tomter när staten säljer mark

Staten säljer ut mark.

Staten säljer ut mark. Foto: Marc Linder

Regeringen har äntligen tagit nästa steg för att öka tillgången på mark för bostadsbyggande. Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland, utsågs 26 januari till statens förhandlare när minst 39 kommuner får erbjudande att köpa statlig mark för att skapa nya bostadsområden.

En avgörande orsak till de höga bostadspriserna i Sverige är brist på tomter med bygglov. Den statliga utredningen "Bättre samarbete mellan stat och kommun, vid planering för byggande" ,som lämnade sitt slutbetänkande i december 2015, innehåller en lista med 39 kommuner där det på statlig mark finns goda möjligheter till bostadsbyggande. Men först nu, drygt ett år senare, har bostadsminister Peter Eriksson (MP) agerat för att den mark som är lämplig för bostäder faktiskt ska bli tillgänglig.

I ett pressmeddelande från regeringen står att målet är att sälja den statliga marken till kommuner, inte direkt till företag. Kommunerna ska i nästa steg skapa en detaljplan och kan sedan erbjuda marken till bostadsbyggare. Dessutom ska den nya utredaren Elisabeth Nilsson göra en fördjupad inventering som ska redovisas senast 30 juni, för att även hitta fler platser där bostäder kan planläggas och byggas på mark som idag är statlig.

Kommuner där staten äger mark som är särskilt lämplig för bostadsbyggande och kan ge färdiga bostäder inom 10 år är enligt planprocessutredningen i första hand Arjeplog, Berg, Borås, Botkyrka, Enköping, Falkenberg, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kiruna, Kristianstad, Kungälv, Linköping, Lomma, Lund, Malmö, Norrköping, Nykvarn, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaxholm, Örebro och Östersund. I vissa fall finns där redan byggklar mark som staten inte behöver.

Källa: regeringens pressmeddelande