Fått avloppsvatten i trädgården sedan 1973

Tommarpsån.

Tommarpsån. Foto: Wikipedia.

De boende runt Tommarpsån ser inte fram emot snösmältningen för då kommer avloppsvatten att ta sig ut i ån igen.

Situationen för de boende runt Tommarpsån i Skåne är ansträngd. Varje gång det regnar lite för mycket svämmar avloppet över och avloppsvatten rinner ut i ån. En lösning ska enligt politikerna i Simrishamn vara på väg men de boende bävar inför snösmältningen.

- Då står en stråle med gråsvart vatten rakt ut i ån, och luktar skit gör det, ja allmänt otrevligt, säger Mattias Johansson som är en av de vars trädgård nås av avloppsvatten när det är som värst.

Problemet ligger i att en av Simrishamns överföringsledningar går via pumpstationen i byn. När det kommer stora mängder vatten klarar den inte av att hantera dem och då svämmar det över.

Mattias Johansson har en pärm i sitt hus som visar att det pågått sedan 1973. Han hoppas nu att de ska få ordning på problemen.

- Att man fixar hela avloppsystemet så att vattnet kommer på rätt plats, det vill säga i reningsverket, säger han.

Men politikerna vet inte när exakt en åtgärd kan komma på plats. Det beror på vad det är för åtgärd som måste sättas in. Just nu utreder de problemet för att ta reda på det, bland annat genom att filma ledningsnätet.

- Vi håller på att åtgärda det och det kommer att efterhand lösas, men exakt vet vi inte ännu, säger Carl-Göran Svensson, samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn.

Källa: Sveriges Radio