Ekonomi

Polisen varnar för bluff när man adressändrar

Se upp så att inte sajten du är inne på är en kopia.

Ska du flytta är det viktigt att du är noggrann när du adressändrar så att du inte råkar ut för identitetsstöld.

Ska du flytta är det viktigt att du är noggrann när du adressändrar så att du inte råkar ut för identitetsstöld. Foto: Byggahus.se.

Har du nyss, eller planerar du att flytta? Se upp med fejkade adressändringssajter. Polisen går idag ut och varnar för att den här typen av bluffverksamhet ökar i snabb takt. Det som ser ut som den vanliga adressändringssajten kan vara en kopia.

– Tyvärr finns det look-alike-sajter. De stavas en aning annorlunda än vad den officiella sajten för adressändring gör. Och hamnar man på de falska sajterna så är de identiska, de ska ha jättefint utseende, säger Jan Olsson, Nationellt bedrägericenter hos Polisen, till Sveriges Radio.

Enligt honom kan det kosta upp till 1 000 kronor att adressändra på den här typen av sajter, medan det egentligen borde vara gratis. Men framför allt handlar det om att komma över dina personuppgifter.

– Det här är ett förbrott till det verkliga brottet där de begår bedrägerier med en annan människas personnummer. Det är det som är huvudsyftet, att komma över andra personers identitet, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Han berättar att dina personuppgifter antingen säljs vidare till andra kriminella, eller utnyttjas direkt av de som kommit över dem. Exempelvis kan de ta sms-lån i ditt namn, eller beställa varor som du får hem fakturan för.

Var därför uppmärksam på att adressen är korrekt så att du inte lämnar över dina personliga uppgifter till kriminella.

Korrekt adress är: https://www.adressandring.se/