Stor osäkerhet kring solcellsbidraget

Stor osäkerhet kring solcellsbidraget

Många väntar på solcellsbidrag, men pengarna hålls inne för ingen vet hur stor bidraget ska vara eller vilka som ska få det.

Det har tagit tid för Sverige att få en regering, och än finns det frågetecken kring hur den som tillträtt ska hantera den budget som lagts. För de 13 000 som väntar på solcellsbidrag innebär detta en kalldusch. Dels för att de tagit lån som de måste betala medan de väntar på sina pengar, dels för att de inte vet om de får tillbaka 15 eller 30 procent.

Anledningen till att pengarna dröjer är för att det i budgeten står att solcellsbidraget ska sänkas till 15 procent. Men samtidigt står det i Januariavtalet att det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk. Därför håller myndigheterna inne pengarna tills de vet vad som gäller.

– Jag har inte fått en krona i dag. Men jag har fått en faktura som jag var tvungen att betala. Jag har ju tagit lån, så det är ju... en utgift, säger Lars Runesson i Gislaved till Sveriges Radio.

När Sveriges Radio pratar med Länsstyrelsen i Jönköping bekräftar de situationen. De säger att de håller inne bidraget och att de inte vet vilka som ansökt som i slutändan faktiskt kommer att få ta del av det eller hur stort det blir.