Altan, Trädgård

Bygga spabad på altanen steg för steg

Medlemmen SysterNetts härliga utespa.

Medlemmen SysterNetts härliga utespa.

Ett bubblande spabad plus ett härligt trädäck är en vinnande kombo. Här är det viktigaste att tänka på när du integrerar spabadet i trädäcket.

Badbaljor för spabad finns det många av och de allra flesta är också snygga att se på. Men ett spabad som står för sig själv utan sammanhang kan kännas lite övergivet. En trevlig lösning är att skapa en fin miljö runt spat och införliva spabadet med ett trädäck. På köpet får man ett varmt och mjukt underlag för barfotafötter.

Var ska spabadet stå?

Placeringen av spabadet är viktig. Å ena sidan vill man ha det tillgängligt och inte för långt bort från huset. Å andra sidan vill man kanske inte ha badbaljan alldeles inpå utematplatsen. Försök att planera hela uteplatsen så varje funktion får sin egen avdelning, men att de olika delarna knyts ihop av trädäcket.

Trädäcket behöver heller inte vara i samma nivå hela vägen. Kanske tar man ett par steg upp, eller ner, för att komma till den del där badet är beläget? Andra kvaliteter att tänka på när det gäller spabadets placering är utsikt, insyn, vindskydd och möjlighet att smita iväg till duschen för att skölja av sig efteråt. Spabadet ska ju också kunna användas året om och i smällkalla vintern vill man kanske inte gå alltför långt innan man glider ner i det varma vattnet.

Fristående spabad
Spabad med utsikt. Foto: Skandiamäklarna

Stabilt underlag

Underlaget för spabadet måste vara stabilt. Finns det redan en stensatt uteplats så är det perfekt. Kontrollera först att ytan är plan. Vattenytan avslöjar obarmhärtigt badkar som står snett. För att skydda mot markfukt och samtidigt spara energi genom att isolera mot markkylan är det bra att ställa baljan på ett lager markisolering av cellplast. 

Är marken inte förberedd alls gräver man bort matjorden. Läger en markfiberduk och fyller upp10-15 cm med grov singel. Packa gruset väl, gärna med en markvibrator. Det ger ett bra underlag för markisoleringen. Väg av med långvattenpasset så platsen är plan.

Spabad
LeffeMejsel murade en minipool/badtunna med 15 mm leca.

Badkar på hög nivå

Ibland kan man istället behöva höja upp badet, till exempel om marken sluttar eller husets trädäck är högt. Gjutna plintar eller skruvpålar om marken inte är bergig och alltför stenig, stolpar av träregel och grov trall fungerar utmärkt som golv för spabaljan. Men det måste vara stabilt eftersom ett fullt spabad kan väga uppåt 2 ton. Plattformen bör därför beräknas för att hålla för 500-600 kg/kvm.

Spabad
Peter2400 skaffade en måttbeställd spaapool i rostfritt stål istället för spabad.

Badbalja nedsänkt i trädäcket

Man kan låta spabadet ligga mer eller mindre i nivå med trädäcket eller sticka upp en liten bit. Det ger lite olika känsla och vad man väljer är en smaksak. Tänk på att det är ett långt kliv ner i baljan om den är helt i nivå med det omgivande trädäcket. Då kan det behövas någon form av räcke att hålla sig i när man kliver i och ur badet. Om baljkanten istället sticker upp 30-40 cm ur däcksgolvet så blir klivet lite enklare. Sedan är ju svårigheter att ta sig i och ur badet individuella. Förbered för räcke när du bygger och prova dig fram. 

Dusch vid spabad
SysterNett har insynsskydd vid sitt spabad, en och dusch.

Avskildhet och insynsskydd

Det finns många lösningar på insynsskydd föra att slippa avundsjuka grannars blickar. Spaljéer med klätterväxter, enklare plank, segelduk eller höga buskar eller kanske rentav flera alternativ i kombination ger avskildhet. Plank och räcken kan gärna förses med krokar att hänga handdukar och badrockar på.

Spabad i Mariefred
Spabad vid ett hus till salu i Mariefred. Foto: Svensk fastighetsförmedling

Ljus i mörkret

Entusiasterna använder sitt spa året om. Det är en underbar upplevelse att ligga i 35-gradigt vatten och känna hur de våta hårtopparna fryser till is. Kanske om kvällen med en stjärnspäckad himmel som tak? Då behövs väl placerad belysning. Belysningen ska ge ljus där det behövs, men inte blända. Här handlar det inte om att lysa upp en hockeyrink utan om mysljus. 

Begagnat spabad
Ohlgren köpte ett begagnat spabad, som han hade problem med att tippa.

Installation och service

Utespaet kräver fast installation av el, 230 V 16 A, och den måste förstås utföras av behörig elektriker. Spabaden har ofta en lucka för att komma åt maskinutrymmet. Se till att den placeras lätt åtkomlig och om hela utsidan ska kläs in bör det vara en lucka som är lätt att öppna för service.

Hur hanteras locket?

Spabadet ska ha ett välisolerat lock. Locket kan bli ganska tungt att hantera. Det finns locklyftare att köpa som extratillbehör. Ett annat sätt är att spara ett utrymme mellan badet och däckets räcke där locket ryms stående på högkant. Då är det inte alltför tungt att bara välta upp locket i stående läge. Om baljan sticker upp 30-40 cm så räcker det för att locket inte ska välta ner över badet. Känns det osäkert får man säkra locket med en rem eller tamp.

Läs mer

Spabad på träaltan
Hur tippa stående 500 kg spabad
Minipool/badtunna hemmabygge