Månadens arkitektritade

Sommarhus på Öland ett med naturen

Kalkstensmurarna förankrar det lätta och öppna sommarhuset i norra Ölands öppna landskap. Arkitekt Cecilia Margen Wigow har skapat en både enkel och sofistikerad arkitektur där alla kvadratmeter fyller sin funktion. Utstickande horisontellt markerade takpartier och de rejäla murarna skyddar mot väder och vind, samtidigt ger stora glaspartier och smäckra pelare en paviljongkänsla.

Sommarhus på Öland

Foto: Åke E:son Lindman

Cecilia Margen Wigow arbetar till stor del med privatvillor och känner av ett växande intresse för arkitektur. Om fokus tidigare låg på inredningstidskrifternas glättiga definition av trendiga hem, så är det idag arkitektur som gäller.

– Många drömmer om att kunna bygga sitt eget arkitektritade hus och teveprogram som Husdrömmar och Grand designs bidrar till det ökande intresset.

Stora glaspartier

Foto: Åke E:son Lindman

Eftersom Cecilia Margen Wigow känner beställaren sedan tidigare, ett par med två barn, var uppdraget rätt rakt på sak. 

– Önskemålet var ett tekniskt okomplicerat och lättskött hus med plats för livets goda: avancerad matlagning, ett litet gym och rekreation. Beställaren är oerhört arkitekturintresserad och har bidragit med både idéer och ett gott samarbete.

Kalksten

Foto: Åke E:son Lindman

Kalksten är ett givet byggnadsmaterial på Öland, det återfinns i allt från de gamla stenbrotten till stengärdsgårdar och hus.

– Jag åkte runt med beställaren och tittade på hus byggda med kalksten och vi insåg snart att de äldre byggnadsprojekten var finare, förklarar Cecilia Margen Wigow, de hade inte lika precist huggna kalkstensmurar och med lite friare slammade fogar. Vi bad ett lokalt stenhuggeri att göra ett antal prover på murning och slammade fogar för att komma fram till den slutgiltiga utformningen.

Byggmaterial

Foto: Åke E:son Lindman

Fasaderna är byggda med isoblock som klätts med kalksten av samma färg som i den låga stengärdsgård som avgränsar mot havet och den lokala vägen. Murarna kompletteras av en smalspårig specialfräst furupanel som också går igen på fristående väggpartier inomhus.

Altan

Foto: Åke E:son Lindman

Kalkstenstemat går igen inomhus i den öppna spisen och dess vedupplag. Den platsgjutna betongplattan har glättats till en dämpad lyster.

Glaspartier med aluminiumprofiler

Foto: Åke E:son Lindman

Konstrasten mellan glaspartiernas aluminiumprofiler, stålpelare, utsikt och det stilrena möblemanget accentueras av det finsnickeri som återfinns i den omsorgsfullt utförda inredningen i trä. Sommarhuset blir en varsamt skyddad miljö omgiven av en karg och vindpinad natur.

Öppen planlösning

Foto: Åke E:son Lindman

Eftersom huset mest används sommartid så har inga större investeringar gjorts i olika värme- och ventilationssystem. Om det skulle behövas någon uppvärmning någon höst- eller vårhelg så finns förutom kaminen också oljefyllda fristående radiatorer för direktverkande el.

– Beställaren har efterlyst ett så enkelt som möjligt hus rent tekniskt utan komplicerade energisystem. Betonggolvet är förberett med vattenburen golvvärme.

Sommarhus på Öland

Foto: Åke E:son Lindman

Öland har likt Gotland en stark egen tradition som håller nivån på nya byggnader snäppet över Sveriges fastland. Cecilia Margen Wigow berättar att byggmästaren, som uppfört sommarhuset, en gång i tiden också arbetade för den legendariske Jan Gezelius och imponerades av att han tillbringade två veckor med sina beställare för att ta in deras vardag som underlag till det som blev Fiskarens hus i Böda i början av sextiotalet.

– Jag tillbringade ett antal somrar här på norra Öland som liten, berättar Cecilia Margen Wigow, här på den norra delen finns det många sommarhus och sportstugor framförallt från femtio- och sextiotalet. På senare år har det dykt upp fler exempel på mer påkostade arkitektur på strandnära tomter, men det är fortfarande en trend som inte slagit igenom helt och hållet.

Sovrum

Foto: Åke E:son Lindman

Undertaken är utförda i gips medan ytterväggarna har fått putsade väggytor invändigt.

– Alla fristående väggpaneler är utförda i ask med samma smalspåriga profil som på utsidan.

Matplats - vardagsrum

Foto: Åke E:son Lindman

Den öppna planlösningen integrerar sommarhuset med det strandnära flacka landskapet och tar tillvara de 120 kvadratmetrarna

– Istället för korridorer har vi valt en öppen lösning där hela den sociala delen är en kommunikationsyta som ett enda stort rum, säger Cecilia Margen Wigow, med de mindre rummen förlagda på sidorna.

Eldstad

Foto: Åke E:son Lindman

Eldstad

Foto: Åke E:son Lindman

Planlösning

Planlösning. Ritning: Margen Wigow Arkitektkontor AB

Stenfasader

Murade fasader. Ritning: Margen Wigow Arkitektkontor AB

Fasader

Glas- och träklädda fasader Ritning: Margen Wigow Arkitektkontor AB