Bygga nytt hus

Snart kan du bygga större Attefallshus

Attefallshuset utökas som väntat och snart blir den större storleken verklighet.

Datumet är satt för när attefallshuset växer till 30 kvm.

Datumet är satt för när attefallshuset växer till 30 kvm. Foto: Sommarnöjen

Nu har vi ett datum för när förslaget om Attefallshus på 30 kvadratmeter kan tänkas gå igenom och börja gälla i praktiken. Regeringen har lämnat in en lagrådsremiss på hustypen och om allt går som tänkt blir lagen verklighet från och med 1 mars nästa år.

Komplementbyggnaden är kort och gott samma sak som Attefallshuset men snäppet större. Istället för 25 kvadratmeter kommer den att få vara 30 kvadratmeter vilket innebär en invändig boarea på 27 kvadratmeter.

– Det ger helt andra förutsättningar för att ha olika planlösningar, hygienutrymmen, kök och allt det som man behöver. Att kunna möblera friare och också lättare kunna uppfylla höga energikrav, säger bostadsminister Per Bolund.

Anledningen till förändringen är att branschen varit kritiska mot storleken på Attefallshusen och menat på att det är svårt att få till en bovänlig yta på så få kvadratmeter. Det framgår inte hur man har kommit fram till att 30 kvadratmeter är den rätta storleken för att husen ska öka i popularitet och därmed minska bostadsbristen - vilket var målet med husen från början - men förhoppningen är att de ska göra just detta.