Mäklarfirmorna som toppar i kundnöjdhet

Mäklarfirmorna som toppar - och de som hamnar i botten - i kundnöjdhetsindex från SKI.

Kundnöjdhet i mäklarbranschen.

Kundnöjdhet i mäklarbranschen. Grafik: SKI.

Mindre och lokala fastighetsmäklare presterar bäst i årets rapport från Svenskt Kvalitetsindex (SKI), med en kundnöjdhet på 75,6. Årets kartläggning av fastighetsmäklarbranschen visar också att service och prisvärdhet är avgörande faktorer för höga betyg.

Bland de större firmorna är det Svenska Mäklarhuset, Svensk Fastighetsförmedling och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som utgör topp tre. Husman Hagberg, Bjurfors och ERA Sweden utgör bottenskiktet, men fortfarande med en kundnöjdhet över 65.

Branschen i stort fortsätter att prestera bra, även om en marginell nedgång noteras. Spännvidden mellan första- och sistaplatsen är mindre än 10 enheter, och i toppskiktet finns fem aktörer med endast 3 enheter som skiljer dem åt. 

Trots utmaningarna de senaste åren ser framtiden dessutom ljus ut för branschen. Rapporten visar att 4 av 10 planerar att söka bolån inom en nära framtid, en ökning med ungefär 10 enheter från förra året. Samtidigt visar rapporten att hälften av alla framtida bolånekunder har liten eller ingen kunskap kring bolån och räntepolitik.

Färre personer i år tror att vi befinner oss i en bostadsbubbla och 6 av 10 tror att priserna kommer att öka.