Ekonomi

Så vill vi bo 2019

Hur trivs vi hemma och vad utgör vårt drömboende? De frågorna besvaras av 2019 års trendrapport.

Drömboende vid vattnet i Vitemölla utanför Kivik.

Drömboende vid vattnet i Vitemölla utanför Kivik. Foto: Marlén Eskilsson

Drömboendet för genomsnittssvensken är ett hus vid vattnet någonstans ute på landsbygden, detta visar 2019 års trendrapport som Svensk Fastighetsförmedling låtit genomföra. Landsbygden går före både skärgården och medelhavet. Många kan även tänka sig att bo i en skyskrapa som en alternativ boendeform.

De flesta uppger att de trivs där de bor och vill stanna på den orten. Man ser sitt boende som en trygg plats.

- Sörmland, Kalmar, Gotland och Jämtland är mest hemkära. Där svarar över 71% att de inte tänker flytta, skriver Svensk Fastighetsförmedling i rapporten.

Framför allt är det unga som är sugna på att byta bostad, speciellt bland de som bor i hyresrätt.

Odlingsmöjligheter är något som skulle göra att fler kan överväga att flytta. Solceller lockar också en stor grupp. Men svaren skiljer sig åt beroende på var i landet som man bor. I Västmanland premieras säkerhet, medan stockholmarna föredrar om det finns ett gemensamt gym.

Mäklarbyrån har även undersökt hur svenskarna ser på bostadsmarknaden och en majoritet tycker att den är osund. Man skyller i hög grad detta på politikerna.

- Byggande i Sverige handlar mycket om att skapa effektiva kvadratmeter, och svensk standard styr ganska hårt. Det leder till att vi måste göra stora kök och badrum, och andra rum komprimeras. Man tar mycket stor hänsyn till tillgänglighet för rörelsehinder, men inte för ekonomisk tillgänglighet, säger Maud Karlström, arkitekt på White Arkitekter.

Slutligen har man frågat hur mycket pengar respondenterna lägger på heminredning varje månad. Majoriteten spenderar omkring 500 kronor, och endast en mycket liten grupp lägger mer än 1 000 kronor i månaden.