Så stylar vi hemmet 2021

En inredd balkong.

En inredd balkong. Foto: Fastighetsbyrån

Mäklarna träffar många som stylar sina hem inför försäljning, här listar de trenderna för 2021 och vad som trendade i fjol.

I år blir våra hem mer färgglada, detta enligt undersökningen Mäklarpanelen där mäklarna får säga sitt om hur bomarknaden ter sig för tillfället. Mäklarna ser många hem, och samtalar även med inredare. Det de fått till sig hittills är färgglada rum.

- Att testa lite mer vågade färger såsom gult i sitt hem tror vi kommer bli vanligt under 2021. Om man inte vågar måla ett helt rum i en mer vågad färg så tror vi att vi kommer se mer accentfärger i detaljer som kuddar, vaser, tavlor, sängkläder och möbler, säger Nellie Fasth, stylist på Fastighetsbyrån i Malmö.

I fjol handlade det istället om jordnära färger. Många vågade frångå vitt till förmån för naturmaterial och färger som brunt, grått och så kallad greige som är en kombination av grått och beige.

Andra trender mäklarna plockade upp förra året är platsbyggda bokhyllor, pastellfärger och pampagräs. Tavelväggar och bubbliga krukor syntes också i många hem.

Konstvägg

- Om vi tittar mer på specifika inredningsdetaljer så skulle jag säga att den abstrakta konsten är en tydlig trend. Även väldigt mycket olika DIY, såsom egengjorda tavlor med hjälp av spackel för att få struktur såg vi mycket av. Kanske är det ett resultat av att många spenderade mer tid i hemmet under förra året. Utöver detta så såg vi mycket linne, trä, stora växter, fluffiga mattor och teddytyg, säger Alice Linse, stylist på Fastighetsbyrån i Malmö.

Men i år blir det alltså lite mer vågat. Utöver vågade färger talas det även om återbruk och vintage. Hemmet ska vara unikt, och på loppis och liknande platser kan man hitta föremål som skapar den personliga känslan.

- Loppis- och vintagetrenden kommer bli ännu större delvis tack vare detta men även för att många vill göra mer medvetna val och har ett större tänk för återanvändning, säger Nellie Fasth.

Det återstår att se om mäklarna får rätt.