Vi renoverar helst kök och badrum

Vi renoverar helst kök och badrum

Renovering av kök och badrum står högst i kurs bland säljarna.

Renovering av kök och badrum står överst på listan bland de som vill genomföra värdehöjande åtgärder. Nästan hälften av personerna i Länsförsäkringars undersökning tror att den typen av renovering ger mest tillbaka i fickan vid försäljning. Men Länsförsäkringar menar på att det kan vara en osäker investering.

– Vi har sett att allt fler bostäder som är ute till försäljning har nya eller renoverade kök eller badrum och det är också något som många köpare attraheras av även om vi inte kan säga att priset ökar på grund av just det. Däremot är totalrenoverade bostäder mer lättsålda och kan ge ett högre försäljningspris. Men att renovera kök eller badrum inför en försäljning är oftast en ganska osäker investering, säger Jonas Berglund på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Göteborg.

Han säger att du istället i första hand bör se till hur du kan lyfta hela bostaden med enkla medel.

– När man ska sälja sin bostad är helhetsintrycket viktigt. Att byta slitna gamla plastgolv till trägolv eller att ytskiktsrenovera en sliten vägg är enkla renoveringar som faktiskt kan hjälpa till att höja attraktionskraften i bostaden vid en försäljning, säger Jonas Berglund.

På plats tre på listan över värdehöjande åtgärder kommer nytt värmesystem. 3 av 10 tror att ett nytt sådant skulle öka priset allra mest om bostaden säljs direkt efter renoveringen.

Tittar vi istället längst ner i den 15 punkter långa listan hittar vi nyaanlagd trädgård, el och plåtarbeten, exempelvis nya hängrännor. Ingen tror på nya plåtarbeten, och endast två respektive sex procent tror på el- och trädgårdsåtgärder.

Vid undersökningen tillfrågades totalt 10 000 personer, varav 4 500 husägare.