Badrum

Badrumsstilar som säljer enligt mäklarna

Hur vill bostadsköparna att badrummet ska se ut idag? Vi pratade med två toppmäklare som fick berätta om vilka badrumsstilar som gäller och föredras av köparna.

Ljusa fräscha badrum utan byggfusk är det som säljer.

Ljusa fräscha badrum utan byggfusk är det som säljer. Foto: Homeify

– Ett fint badrum utgör definitivt en wow-faktor vid försäljning. Köket kommer fortfarande först, men sedan är det badrummet som är näst viktigast för köparna. Därför är det viktigt att det håller hög klass och är snyggt och smart stajlat om du vill få ut ett högt slutpris vid en försäljning, säger Denise Edlind, mäklare vid ESNY, Eklund Stockholm New York.

Idag är det dessutom enklare att höja standarden till en rimlig peng eftersom bostadspriserna gått upp.

– Förr var en badrumsrenovering en väldigt stor kostnad i förhållande till köpeskillingen, men med dagens priser ofta bara en bråkdel. Då kan det definitivt vara värt att renovera badrummet vid en försäljning om övriga bostaden håller en ok standard, säger Håkan Lundquist, mäklare vid Alexander & White. 

Vitt badrum

Vitt och stilrent badrum är det som säljer. Foto: BOSTHLM

Badrummet behöver inte nödvändigtvis innehålla det allra dyraste kaklet, eller en udda designblandare. Däremot behöver det kännas fräscht, och det får gärna vara tidlöst.

– Förr var det mycket kommoder och franskt, det var Villeroy & Boch med rosor och mosaikkakel med mönster. Men sedan ett par år tillbaka är det vitt som gäller i de allra flesta fallen, vitt och stilrent, säger Denise Edlind.

Badrum marmor

Vitt och stilrent badrum, ibland med marmor. Foto: Pinterest/simplicity

Håkan håller med:

- Ska du renovera badrummet inför en försäljning är nog det enklare att föredra, och vitt håller fortfarande. Visst, man kanske drömmer sig bort om olika fräcka lösningar, men i grunden är vita badrum det som folk väljer mest - även om du ibland hittar mörkt kakel och häftiga stensorter i de lite mer exklusiva arkitektritade våningarna, säger han.

Badrum

Marmor har varit i ropet ett tag nu. Foto: Lagerling

Anledningen uppger båda två är för att de allra flesta vill sätta sin egen prägel på bostaden. De nämner dock marmor som ett material som varit i ropet ett tag nu. Stora, blanka, vita kakelplattor, marmor och rena ytor föredras av många. Sedan får det gärna finnas flera eluttag eftersom vi brukar en allt större mängd elektriska apparater i badrummet.

- Tänk avskalad lyx men också praktiskt och funktion, säger Denise Edlind och exemplifierar med att ingen vill se smutstvätten liggandes på golvet. 

- Förr var det fint att visa upp den dyra Miele-maskinen. Nu ska maskinerna gömmas undan, antingen i ett eget rum eller i skåp.

Där maskinerna stod ska det istället finnas utrymme så att vi kan stå och spegla oss.

- Prioritera gärna stora speglar och bra belysning, säger Denise.

Är du trött på vita, kaklade badrum börjar även en annan trend skymta.

Målat badrum

Man behöver nödvändigtvis inte kakla överallt. Foto: Entrance mäkleri

- Man behöver inte nödvändigtvis kakla överallt, man kanske bara kaklar runt delen där man duschar. I resten av rummet kan du ha klinkers på golvet och vanlig målad vägg med fuktspärr under. Då får du lite mer bonad känsla och kan dessutom enkelt måla om ifall du tröttnar på färgvalet, säger Håkan Lundquist.

Köparna har vissa förväntningar

Men även om badrumsstilen som syns oftast är av den avskalade, vita typen finns det ändå underliggande förväntningar om att det ska finnas vissa saker i badrummet, sådant som förr ansågs vara lyx. Golvvärme anses till exempel vara standard idag. Likaså förväntas det finnas blandare av hög kvalitet, och gärna en dusch med stort munstycke och så kallad regnskogsfunktion.

Dusch

Gärna en dusch med stort munstycke. Foto: Ahre Fastighetsförmedling

- Förr var det ofta bara handdusch, men badrummet har blivit lyxigare med åren. Duschblandare med stora duschmunstycken med regnskogsregn är mycket mer populära nu än förr. Vi har också haft en ganska lång period med stenhandfat, säger Håkan Lundquist.

Samtidigt som lyxiga blandare drar ögonen till sig vid en visning är det inget som direkt ökar värdet på bostaden.

- Köparen ser till helheten. Roliga blandare är skoj, men jag skulle inte värdera upp bostaden för det, så nördiga är folk inte. Däremot ska det vara snyggt och hålla en bra funktion. Undvik larviga gimmickar som inte fungerar. Jag har stått i badrum som har sådana där speciella blandare men som är feldimensionerade i förhållande till handfatet så det skvätter ut vatten på golvet. Prioritera funktion istället, säger Denise Edlind.

Hon slår fast att ett badrum som har en väl avvägd balans mellan form och funktion och där köparen enkelt kan sätta sin egen prägel är det allra bästa ur säljsynpunkt.

Badrum

Ljus marmor och svarta blandare. Foto: ESNY

Hon avslutar med att konstatera att köparna idag är medvetna och att om du bestämmer dig för att renovera badrummet bör du se till att göra det på rätt sätt.

- Fuskbyggen går bort. Majoriteten av köparna jag möter frågar om certifikat på badrummet idag. Det bästa är att göra det rätt och riktigt från början.

Denises drömbadrum

Denise Edlind har arbetat som mäklare i över 20 år. Hon jobbar idag på ESNY, Eklund Stockholm New York och säljer främst lägenheter i Stockholm och på Mallorca. Känner du igen henne? Kanske är det för att du sett henne på Kanal 5:s Toppmäklarna som sändes i början av sommaren.

Denises drömbadrum?

Denise Edlind

Denise Edlind

– Jag vill ha ett stort badrum med både badkar och dusch. Jag kan absolut tänka mig ett i modern stil, men jag kan även tänka mig ett badkar med tassar om jag har ett hus eller en våning i passande stil. Idag bor jag i en yteffektiv sekelskifteslägenhet på tre rum och kök, då får man göra avkall med slimmat badkar istället. Andra saker som är viktiga för mig är att badrummet har bra förvaring och är funktionellt. Det ska ha bra ventilation så att speglarna inte immar igen, golvvärme, snygga handdukshängare, stora speglar och nära till dressing room. En bra kombination av funktion och känsla. Det får gärna vara lite feng shui över det.

Håkans drömbadrum

Håkan Lundquist har arbetat som fastighetsmäklare i 23 år och säljer bostäder i hela Stockholm med omnejd, men i synnerhet i innerstan.

Håkans drömbadrum?

Håkan Lundquist

Håkan Lundquist

– Givetvis beror det på vilken bostad det är, men jag kan föredra att det inte är kakel i hela badrummet utan kanske bara i duschutrymmet och runt handfatet - och så gillar jag intressanta badkar. På senare år har det kommit mycket betong i badrumsinredningen och det tycker jag är tilltalande, speciellt kombinerat med påkostade blandare.Golvet får gärna vara ett stengolv av tumlad kalksten. Ljussättningen är mycket viktig, både för funktionen och för trivseln.  Helst ska badrummet gå i ljusa färger. Mörkt kan kännas lyxigt, men jag tror att när man står där på morgonen vill man ha ljus.