Renovera

Välja fönsterbrädor

Dags att skaffa fönsterbrädor? Här går vi igenom de olika material som finns att välja på, listar för- och nackdelar samt tar en titt på hur prisbilden ser ut.

Fönsterbräda av Kinekulle kalksten.

Fönsterbräda av Kinekulle kalksten. Foto: Marlén Eskilsson

Fönsterbrädor började förekomma i svenska hem under mitten av 1900-talet. Har du ett hus byggt före dess anses det inte tidsenligt att montera en sådan, men kanske vill du göra det ändå?

Valmöjligheterna är flera. Ska du ha en fönsterbräda av sten, ett massivt träslag eller MDF? Och vilken design på fönsterbrädan vill du ha? Dessutom kan fönsterbrädor monteras på olika sätt. Antingen fälls de in i smygen, eller så monteras de friliggande med hjälp av konsoler.

Dina val påverkar både fönsterbrädans utseende, pris, underhåll och tålighet. Därför är det bra att du tänker igenom alternativen innan du bestämmer dig.

Välja material

I dag tillverkar man fönsterbrädor i en mängd olika material. Du kan ha allt från olika stensorter så som marmor eller granit, till olika slags träslag eller folie som imiterar ett material.

fönsterbänk av marmormönstrad folie
Fönsterbräda av marmormönstrad folie. Foto: Bygghemma

Byggahus inredningsexpert Christel Månsson föredrar sten framför trä i fönsterbrädan, om hon själv får välja.

– Personligen är jag inte så förtjust i fönsterbrädor av trä då materialet rör sig i kyla, fukt och värme. Alla hus kan ha fönsterbrädor av sten. Det är det mest praktiska och även vackraste, säger hon.

Fönsterbrädor av sten

Till fördelarna med fönsterbrädor av sten hör att de är tåligare än de av trä och dessutom underhållsfria.

Den största nackdelen med att ha en fösterbäda av sten är att den är betydligt dyrare än fönsterbrädor av trä.

Exempel på vanliga stenmaterial i fönsterbrädor:

  • Granit
  • Marmor
  • Kalksten
Fönsterbräda av svart granit
Fönsterbräda av svart granit. Foto: Marlén Eskilsson

Precis som med bänkskivor till köket går det att få fönsterbrädor av de allra flesta naturstensmaterial, några av de vanligare är granit och marmor. Olika material är olika hårda och därför mer eller mindre tåliga när det kommer till repor. Granit är exempelvis hårdare än marmor och också mindre känsligt mot vätska.

Även slipningen påverkar tålighet och utseende. Mattslipad granit är exempelvis mindre tålig mot repor än blankslipad och en fasad kant ger ett annorlunda intryck än en rundad.

Fönsterbrädor av trä

Fördelen med fönsterbäda av trä är priset; den är betydligt billigare än natursten. Fönsterbrädor av trä är också enkla och billiga att byta ut eller underhålla vid skador. Finns många olika designer att välja på.

Nackdelen med fönsterbärdor av trä är att de inte är lika tåliga som fönsterbrädor av natursten, exempelvis betydligt mer känsliga mot vätskor och repor.

Exempel på trämaterial du kan tillverka fönsterbrädan i: 

  • Ek
  • Ask
  • Björk
  • Furu
Fönsterbräda av furu

Fönsterbräda av vitlackerad furu. Foto: Bauhaus

Precis som hos fönsterbrädor av natursten har du här flera valmöjligheter när det kommer till material och ytbehandling och samtliga påverkar tåligheten. Idag finns det fönsterbrädor av både MDF, folie och obehandlat eller lackerat trä.

Furu är ett ganska mjukt material och i obehandlad form suger det åt sig fukt och repas lätt, det kan vara värt att lackera det för att få en mer motståndskraftig yta. Ek är exempel på ett tåligare alternativ eftersom det är väldigt hårt.

Välj material både utifrån plånbok, vad du tycker är snyggt och utifrån vad du tänkt placera på dem. Är det till exempel växter som ska vattnas ofta och du vet med dig att du är fumlig? Då är det smart att välja ett hårt, massivt träslag eller en bräda med behandlad yta.

Design och priser på fönsterbrädor

Nedan listar vi några olika slags fönsterbrädor och vad de kostar, för att du ska få en bild av hur olika material och designer skiljer sig åt utseende- och prismässigt.

Behandlad MDF: Vit allmogefräst fönsterbräda
Exempelpris: 209 kronor för 1500x160x19
Material: Vitlackad MDF 

Folie: Fönsterbänk Bella Marmorerad
Exempelpris: 300 kronor för 1500x160x19
Material: Marmormönstrad folie

Behandlat trä: Fönsterbänk Wilma Furu
Exempelpris: 330 kronor för 1550x160x21mm
Material: Vitlackad furu

Slipad kalksten: Lindanäs
Exempelpriser: 790 kronor 17x100 cm
Material: Kalksten

Marmor: Fönsterbänk i Carrara marmor
Exempelpris: 850 kronor/löpmeter vid 16-20 cm bredd
Material: Carrara marmor

Klicka här för att diskutera fönsterbrädor i Byggahus forum 

Fönsterbrädorna hos hustillverkarna

När du köper nyckelfärdiga hus ingår fönsterbrädor, men precis som ute i handeln kan de se olika ut och bestå av olika material. Oftast kan du, som tillvalsmöjlighet, byta upp dig till en mer exklusiv variant mot ett pristillägg. Priset för detta varierar vanligen mellan 250-500 kronor per fönsterbräda. 

Här följer några exempel på vad som ingår som standard (november 2014) hos några olika hustillverkare, samt de eventuella tillval du kan göra hos dem.

Trivselhus: Fönsterbrädor av massiv ek, ask eller vitmålad träfiberskiva ingår som standard. Bland tillvalen finns vitvaxad ek eller fönsterbrädor i någon av naturstensorterna kalksten, limestone eller mörk/ljus marmor.

Hjältevadshus: Fönsterbrädor av vitlackad MDF som standard. Kan bytas upp till grå kalksten.

Älvsbyhus: Fönsterbrädor av vitlackad MDF som standard. Tillval inte möjliga.

Fiskarhedenvillan: Fönsterbrädor av vitmålad MDF som standard, med olika stilval så som 38 mm New England eller 22 mm Modern. Du kan få fönsterbrädan vitlaserad som tillval.

A-hus: Fönsterbrädor av vitlackad MDF som standard. Tillval i form av obehandlad furu i allmogestil eller matt-/klarlackad ek.

Myresjöhus: Fönsterbrädor av vitlackad MDF som standard. Tillval finns i form av massiv ek eller kalksten.