Medverka i byggprogram på tv

Arga Snickaren är arg som vanligt.

Arga Snickaren är arg som vanligt. Foto: Tv3

Är du sugen på att medverka i ett bygg-program på tv? Vi pratade med Joanna Hansen som fick sitt hem omgjort i ett tv-program. Vi listar också programmen som söker folk just nu och vilka förutsättningar som gäller för att medverka.

Roomservice, Bygglov och Husdrömmar är bara några exempel på bygg-program som sänds eller har sänts i svensk tv - vissa sedan flera år tillbaka.

De skiljer sig åt en del i upplägg, men kontentan är vanligen att deltagaren får sitt hem renoverat i någon form. I Arga Snickaren är familjen med och bygger klart sitt hus, medan de i Sommar med Ernst är mer osynliga och projekten vanligen lite mindre i omfattning. I Äntligen Hemma ligger fokus oftast på ett enda rum.

Joanna Hansen var med i Från koja till slott när det sändes på TV3. Konceptet där var att allt som revs ut slängdes i en container och vägdes, deltagaren fick sedan 1 000 kronor per kilo i renoveringsbudget.

Simon och Tomas

Simon och Tomas har gjort om ett rum åt en familj.

– De rev ut ganska mycket hos mig och jag har för mig det slutade på 248 000 kronor. Jag hade sökt för att få mitt kök utbytt, men det slutade med att jag hade nylagda trägolv, elektrisk trappa upp till loftet, nya vitvaror, nytt kök och nymålade väggar, säger Joanna.

Så går det till
Joanna Hansen sökte alltså in till programmet själv. Hon skrev ett personligt brev där hon berättade om sitt liv och renoveringsbehovet, därefter ringde TV3 upp henne och hon fick komma på intervju i deras lokaler. När det hade gått cirka två veckor återkopplade tv-kanalen till henne och berättade att hon blivit uttagen och att inspelningen skulle påbörjas om en månad. Efter 2-3 månader var det hennes tur. Hon blev tvungen att flytta ut under de 48 timmar som renoveringen pågick.

I Sommar med Ernst måste deltagaren också lämna över huset till produktionsteamet under inspelningen, dock inte under ett visst antal sammanhängande timmar - utan mer utspritt över en längre tid.

– Objektet ska kunna vara till förfogande för produktionen under april-augusti, sen igen för julprogram november-december. I perioden däremellan viss tillgång efter överenskommelse med produktionen, säger programmets producent Johan Liljeroth.

I Äntligen Hemma bor däremot oftast deltagarna kvar.

Daniel Röös, på produktionsbolaget Meter Television, berättar att konceptet för Äntligen Hemma är ganska okomplicerat. Familjen kan som sagt bo kvar hemma, och fortsätta sitt vardagsliv som vanligt.

Sommar med Ernst

Ernst inspekterar vad som ska göras.

Däremot krävs det ett par fler besök, än det enda som krävdes för Joanna, innan beslut tas kring om inspelningen kan ske eller ej.

- Man blir kontaktad av redaktionen som sedan gör ett första besök i hemmet för att undersöka om en inspelning är genomförbar. Det är många faktorer som ska fungera innan ett beslut kan tas. Rummet eller hemmet ska ha rätt storlek för just det projekt vi är ute efter. Det får inte vara för mycket buller eller annat oljud, säger han och fortsätter:

– Oftast har vi en bestämd idé redan från början vilket betyder att skicket på golv, väggar och tak inte bör vara alltför dåligt. Om det nu inte är just tak- eller golvrenovering vi vill visa förstås.

När detta är klart besöker de familjen minst en gång till. Denna gången är programledaren med och tillsammans med familjen kommer de överens om en lösning som passar både programmet och den de renoverar eller inreder hos.

Joanna träffade programledarna Simon och Tomas först under själva inspelningen. Hon fick då sätta sig ner och beskriva sin smak, sedan var det upp till dem att välja produkter. 

Under tiden som renoveringen pågick bodde Joanna hos sin syster. 48 timmar var konceptet officiellt, och detta var sant även bakom kulisserna.

– För vår del var det helt sant, det var exakt på minuten. Vi var där lite innan för man var så nyfiken, de slet in i det sista och öppnade verkligen på minuten, berättar Joanna.

Kostar det något att vara med i bygg-tv?
Joanna Hansens avtal med TV3 var att hon skulle få hela renoveringen betald, men att hon sedan skulle skatta på pengarna själv. För hennes del kändes det som en riktig vinst eftersom hon vid den tiden hade det lite dåligt ställt.

– Jag sökte för att jag inte hade några pengar men kände att jag inte trivdes med huset som det var då. Det hade bott en konstnär där innan. Köket bestod av två delar som låg på två olika platser och köksluckorna var målade i orange och blått om vartannat. Att det sedan blev ett så mycket större projekt gjorde mig inget, säger hon. 

Men det är olika produktionsbolag bakom varje program. Villkoren kan därför variera. TV4:s tittarservice skriver till exempel, som svar på en privatpersons fråga gällande vem som betalar materialet i Sommar med Ernst, att villkoren görs upp mellan deltagaren och produktionsbolaget, och att det är olika villkor i olika projekt. Detta bekräftar Johan Liljeroth på produktionsbolaget:

– Deltagaren får ingen ekonomisk ersättning för utlåningen av objektet och är skyldig att skatta för det värde som tillförs objektet under upplåtningstiden. Vilka byggnadsarbeten som sker på bekostnad av produktionen eller ägarna baseras på en överenskommelse. Produktionen står för Ernsts inredningar.

Projekten i de olika bygg-tv-programmen är ju dessutom olika omfattande. I ett fall kan det handla om ett simpelt fönsterbyte, medan det i ett annat är ett helt hus som ska renoveras och inredas med nya möbler. 

I Äntligen Hemma står deltagaren för materialet medan produktionen står för arbetskostnaden. I ansökan ska deltagaren därför uppge en tänkt budget. Om budgeten känns rimlig och projektet intressant är det stor chans att man blir utvald. Produktionsteamet kommer då inte att överskrida maxbeloppet i budgeten när de väljer material.

– Angående kostnader så är grundprincipen den att våra familjer betalar för byggmaterial, möbler och annat material och produktionen bjuder på det arbete som vi själva utför. Vi är skyldiga enligt svenska skatteregler att ta rimligt betalt för våra projekt. Om vi skänker material till en privatperson så riskerar både de och vi att få dyra skattesmällar i efterhand, säger Daniel Röös.

Vad händer efteråt
När tv-teamet lämnar huset är det dags att bo in sig i det nya. Då kommer också tankarna kring vad man precis varit med om.

–De allra flesta som vi hjälper blir väldigt nöjda. Vi äter en hel del tårta under en säsong. Självklart förekommer det familjer som vi får återkomma till efter avslutad inspelning för att fixa något som inte blivit perfekt utfört. Men detta inträffar faktiskt väldigt sällan med tanke på hur otroligt många vi besöker varje år, säger Daniel Röös.

Joanna Hansen tillhör en av de som var väldigt nöjda efter att ha medverkat i sitt program. Hon berättar att hon hade jättekul med programledarna Simon och Tomas.

– Vi tog med dem ut på en båttur och drack champagne och grejer. Mamma tyckte också att det var väldigt roligt för Simon ville ha lite gammal finish så han hade knytit alla sex köksstolarna bakom bilen och körde med dem utanför mammas hus, berättar hon.

Hon skulle utan tvekan göra om det. Men hon skulle däremot inte ställa upp ifall hon skulle vara tvungen att betala för det själv. 

– Något ska man ju få för att man är med i tv.

Tv-program som du kan ansöka till just nu:

Arga Snickaren - Byggherrar med misslyckade renoveringar och byggprojekt läxas upp av programledaren/snickaren Anders Öfvergård. De får sedan själva vara med och bygga klart tillsammans med snickarteamet. Här ansöker du till Arga Snickaren

Äntligen Hemma - TV4:s långkörare har funnits sedan 1997 och leds av programledare Martin Timell. Här blandas både stora och små projekt under samma program. Här ansöker du till Äntligen Hemma

Husdrömmar på SVT söker deltagare (mars 2016). Här ansöker du till Hudrömmar.

Sofias Änglar - Programledare Sofia och snickarna Johnnie och Mattias med sitt gäng hjälper personer som är mitt uppe i husbyggande men som hamnat i svåra situationer i livet och därför inte kan avsluta projekten. Här ansöker du till Sofias Änglar

Fuskbyggarna - Byggherrar som hamnat i konflikt med sina entreprenörer får hjälp av programledare Martin Timell och hans team att bygga klart huset och ställa entreprenören mot väggen. Började visas 2010. Här ansöker du till Fuskbyggarna

Bygglov - Här ansöker du till Bygglov på TV4.

Sommar med Ernst - Ernst Kirchsteiger tar sig an byggprojekt av olika storlek hemma hos privatpersoner. Öppen för ansökan nu. För att det ska vara aktuellt för nästkommande säsong (2015) ska den ha inkommit till OTW innan februari månad 2015, och ju tidigare desto bättre. Du mailar till sommarmedernst@tv4.se för att ansöka till Sommar med Ernst.