Golv, Målning

Måla trägolv med linoljefärg - så gör du

Trägolv målat med kalkstensgrå linoljefärg.

Trägolv målat med kalkstensgrå linoljefärg. Foto: Gysinge centrum för byggnadsvård

Så gör du om du ska måla ett trägolv med linoljefärg.

Det här behöver du när du ska måla trägolv med linoljefärg:

Obehandlat trägolv: Linoljefärg, pensel (anstrykare med styvare borst, ej lackpensel).
Behandlat trägolv: Målartvätt, slippapper 180-220, slipkloss, förlängningsskaft till slipkloss, linoljefärg, pensel (anstrykare med styvare borst, ej lackpensel).

Arbetssordning måla trägolv med linoljefärg
Behandlat trägolv? Följ hela guiden. Vid obehandlat trägolv kan du hoppa direkt till steg 3. 

Tips: Du kan använda Xerotin för att halvera torktiden. Tänk dock på att färgen då inte hinner tränga lika djupt ner i träet. 

1. Slipa bort all gammal färg/lack med slippapper på förlängningsskaft - använd helst inte en golvslip utan slipa hellre för hand så att du får en levande yta. Rensa också bort gammal färg/lack ur sprickor och mellan brädorna.

2. Dammsug golvet ordentligt.

3. Shellackera eventuella kvistar.

4. Förtunna färgen med cirka 10 procent terpentin och grundmåla golvet i ett tunt lager med hjälp av en pensel. Se till att du även får med springorna. Låt sedan torka ett par dygn.

5. Använd fint sandpapper för att slipa bort eventuella ojämnheter i färgen, så som dammkorn som fastnat. Dammsug sedan och torka rent.

6. Förtunna färgen med cirka 5 procent terpentin och genomför en tunn strykning med hjälp av en pensel. Låt torka ett par dygn.

Känner du dig nöjd kan du avsluta här, men genom att göra en extra strykning får du ett riktigt slitstarkt golv. Golv med stor belastning kan därför må bra av att du upprepar steg 5 och 6. 

Läs mer

Målade golv
Målade golv av Göran Gudmundsson