Renovera

Hantverkare hotade med maffia

Bluffhantverkare utförde oönskat arbete på ett hus och misstänks sedan ha använt utpressningsmetoder för att få betalt.

Händelsen inträffade i ett villaområde i Stockholm.

Händelsen inträffade i ett villaområde i Stockholm. Foto: Google

Ett äldre par misstänks ha utsatts för skadegörelse och allvarliga hot efter att okända "hantverkare" ringt på dörren. Bluffhantverkarna påstod att husets hängrännor behövde bytas. När paret sade emot ska männen ha åverkat skador på huset, bland annat genom att slita loss stuprör och hängrännor. Enligt bevisningen i åtalet finns protokoll från en brottsplatsundersökning som styrker att hängrännorna var i gott skick och inte behövde bytas ut.

Konflikten eskalerade sedan så pass att paret blev så rädda att de gav med sig och betalade männen. De lyckades dock att pruta ner de ursprungliga utkrävda 120 000 kronorna till 90 000 kronor. 

- Om jag inte betalade sade den ena att han kände maffian som var mäktig och utförde alla slags dåd, säger den ena husägaren till Aftonbladet

Förutom att åka runt och hämta ut pengar ur bankomater med männen tvingades paret också att köpa dyr hemelektronik på kredit och därefter ge prylarna till männen.

Den ena mannen sitter nu häktad för utpressning. Mannens advokat hävdar att paret och hantverkarna haft en överenskommelse som inneburit vissa missförstånd. 

- Målsäganden trodde att priset var 1 500 kronor för byte av hängrännor och stuprör, det är orimligt. Det var 1 500 kronor per två meter, säger advokaten.

Mannen förnekar brott.