Juridik, Renovera

Asfaltskojare sparkade sönder hans hus

Först förstörde asfaltläggarna huset, sedan försökte de få med husägaren till en bankomat.

En äldre husägare söder om Stockholm fick i helgen sitt hus förstört av så kallade asfaltläggare. Personerna ska bland annat ha sparkat sönder ytterväggen på vinden, brytit upp delar av plåttaket och slitit loss vindskivor. Därefter ska de ha uppmanat mannen att betala dem för att återställa huset.

– Sedan vill de få med pappa till en bankomat för att han ska ta ut pengar. När han inte vill så säger de att de ska komma tillbaka och åtgärda de fel de påstår sig ha hittat för 70 000 kronor, säger husägarens son till Dagens Nyheter.

Eftersom personerna redan hade hunnit försvinna när polisen kom till platsen har ingen kunnat arresteras. Polisen bekräftar också att det ofta är svårt att sätta dit asfaltläggarna, dels för att det är svårt att bevisa brottet och dels för att de går upp i rök.

De årligen återkommande asfaltläggarna, som vanligen lurar husägare att betala för tjänster som sedan inte utförs, har varit här ett bra tag redan i år - och polisen har varit snabba med att varna för att de här personerna även förekommer i utredningar om kriminell verksamhet. Hot och våld förekommer när husägare tackar nej till tjänsterna, och det kan också handla om rekning inför kommande inbrott.

Sedan en tid tillbaka verkar det som att asfaltläggarna främst väljer ut äldre personer, och därefter förstör innan de erbjuder sig att laga. Rådet är att du aldrig ska acceptera deras erbjudanden. Känner du dig hotad, eller om det förekommer skadegörelse, ring genast polisen.