Prisförändringar på midsommarbordet 2024: Vad blir dyrare och billigare?

Inför midsommarfirandet står det klart att vissa klassiska inslag på midsommarbordet blir dyrare, medan andra faktiskt har blivit billigare. 

Vår medlem Bo i Kba odlar potatis under studsmattan med gott resultat.

Vår medlem Bo i Kba odlar potatis under studsmattan med gott resultat. Foto: Bo i Kba

Har du odlat färskpotatis i trädgården i år? Priserna på de traditionella midsommarvarorna sill och potatis har stigit mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna sedan maj förra året. Potatispriserna har ökat med över 15 procent, medan sillpriserna har stigit med nästan 4 procent. Men det finns en ljusglimt för sillälskare.

– Sillen brukar bli billigare i juni, vilket kan lätta något på trycket, säger Caroline Neander, prisstatistiker på Statisiska Centralbyrån.

Även lättöl har stigit mer än snittet. Däremot har mejeriprodukter som glass, grädde, gräddfil och crème fraiche sjunkit i pris jämfört med maj i fjol. Gräddfil och crème fraiche har till exempel blivit närmare 9 procent billigare.

– Detta kan vara en positiv överraskning för många som vill njuta av en traditionell midsommartårta eller andra gräddbaserade rätter, säger Caroline Neander.

Under maj ökade de genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 0,4 procent jämfört med april. Livsmedelspriserna steg med 0,5 procent medan alkoholfria drycker gick ned 0,5 procent. I årstakt, det vill säga priserna i maj 2024 jämfört med maj 2023, har livsmedel blivit 1,3 procent dyrare och alkoholfria drycker 2,8 procent dyrare. 

Prisutveckling på utvalda midsommarprodukter senaste året

Produkt Prisförändring sedan maj 2023 (%)
Potatis 15,4
Lättöl 8,6
Folköl 5,4
Saft 4,3
Starköl 4,1
Sill 3,8
Brännvin 2,9
Hårt bröd 2,0
Läsk 2,0
Färska bär 2,0
Mineralvatten 0,9
Glass -1,1
Grädde -3,4
Gräddfil/Crème fraiche -8,6