Oredovisad mikrofon i Googles smarta hem-system

Produkter i Google Nest-systemet.

Produkter i Google Nest-systemet. Foto: Google.

Spionerade Google med hemlig mikrofon eller var det bara ett misstag?

Googles smarta hem-system Nest har dragits med negativ publicitet efter att ett säkerhetsföretag upptäckt att ena kameran i övervakningssystemet innehöll en mikrofon som inte redovisas i specifikationen. Detta föranledde spekulation kring att företaget tjuvlyssnar i människors hem.

Nu har Google bekräftat att mikrofonen finns i produkten, men uppger att den inte används för hemlig avlyssning.

- Mikrofonen var aldrig en hemlighet och borde ha varit listad i specifikationen. Det var ett misstag från vår sida. Mikrofonen har aldrig varit påslagen och är endast aktiverad när användare medvetet möjliggör detta, skriver de i ett uttalande.

Man säger vidare att ett mål med att inkludera en mikrofon, trots att det saknades användning för den initialt, var för att man skulle kunna bygga nya funktioner kring den i framtiden - exempelvis att den skulle kunna höra om glas krossas och på så vis upptäcka inbrott. 

Eftersom det pågår en del diskussioner just nu kring att företag, hackers och liknande potentiellt kan övervaka våra hem i smyg via våra uppkopplade produkter är det inte konstigt att många är på tårna och blir upprörda när den här typen av information framkommer. Det handlar både om transparens och kontroll. Men enligt Google var det i detta fallet alltså bara ett misstag, inte ett försök till övervakning.

Källa: Techcrunch